MÖKKI JA PALSTA JOULUKUUSSA 2022.

18 joulukuuta 2022

siirtolapuutarhamökki köynnöskaari mökkipolku talvella

Joulukuu on tuonut palstalle hanget korkeat nietokset. Lunta on satanut nyt jo enemmän kun monena talvena yhteensä. Viikossa oli tullut noin 40 sentin kerros lapioitavaa. Olen sangen tyytyväinen, että taloyhtiön huoltomies pitää kotipihan aurauksesta huolta ja saan ainoastaan harrastuksena tehdä lumitöitä palstalla. Ei olisi pakko, ellen haluaisi käydä viikottain tarkastuskäynnillä. Moni naapuri ei vieraile palstalla lainkaan talvella. Osa taas viettää talvellakin aikaa mökissä, ne joilla on uudempi, eristetty mökki ja kamiina tai vastaava lämmönlähde.

siirtolapuutarha potager viljelylaatikko lavankaulus

Oma mökkini toimii talvikauden varastona. Käyn vain kurkkaamassa, että kaikki on kunnossa, vien ja tuon tavaraa. Mökissä on säilössä ruukkuja ja muita astioita, joita välillä tarvitsee kotona kuten nyt vaikka jouluasetelmiin. Toin säilöön pari uutta keskikokoista punasaviruukkua, kun löysin edullisesti Kierrätyskeskuksesta, samoin kuin useamman vanhan Riihimäen Lasin pikkupullon. Niitä oli kotona jemmassa ja lisää löytyi Kierrätyskeskuksen ilmaisista. Ihania aarteita sitten keväällä availla paketeista kuin jouluna konsanaan.

siirtolapuutarha pakkaspeitto jyrsijäverkko talvisuojaus
Paketeista puheenollen. Paketoin liljakanukan ja persikan pakkaspeittoihin. Liljakanukan ympärille olimme poikaystävän kanssa viritelleet aiemmin verkon, joten pienen kasvin ympärille ei päässyt kietomaan peittoa ilman verkon siirtämistä, enkä sitä tehnyt, kun oli jo lunta maassa kun paketointipuuhaan ryhdyin. Kietaisin peiton sitten verkon ympärille ja lapioin lunta ympärille. Sen juurella on myös kerros talvensuojaturvetta. Toivottavasti näillä toimenpiteillä selviää talvesta ja kukkii ensi keväänä.

siirtolapuutarha köynnöstuki
Köynnöstukeen on jäänyt yksi ruukku. En viitsi kahlata lumessa hakemaan sitä pois. Ei ole kovin suuri menetys jos hajoaa. 

siirtolapuutarha potager omenapuu viljelylaatikko lavankaulus
Potager uinuu talviunta lumipeiton alla. Siirtolapuutarhuri sen sijaan jo sormet syyhyten odottaa uutta kasvukautta ja on hamstrannut siemeniä yli oman tarpeen ja vielä olisi pakko saada -ostoksiakin tehtävänä.

siirtolapuutarha potager omenapuu viljelylaatikko lavankaulus
Siellä näkyy paketoitu persikka. Persikkapuun ympärillä on tiheä jyrsijäverkko, vähän korkeampi suojaspiraali ja juurilla myös talvensuojaturvetta. Ja nyt siis lisänä peitto. Lapion reitin puun luo ja kaivoin vielä sen ympäriltä lumet pois ja pudottelin lumet puun päältä pois.

siirtolapuutarha talventörröttöjä varjolilja lilium martagon
Varjolilja | Lilium martagon


siirtolapuutarha ruukutuspöytä
Ruukutuspöydän tai nykyään pikemminkin pesupaikan päälle on kerääntynyt lumikuorrutus. Hyllyillä on säästämiäni muovisia ruukkuja. Tilanpuutteen vuoksi jätin ne ulos talveksi, sillä ajattelin niiden kestävän talviolosuhteissa. Jää nähtäväksi miten käy.

siirtolapuutarha kasvihuonekaappi vuoriruokobambu lumi
Kätevänä emäntänä ajattelin pudotella kerrankin lumet myös kasvihuonekaapin päältä. Ei olisi kannattanut. Lapiolla hosuessani sohaisin kattopleksin rikki. *Tähän sellainen face palm -hymiö.* No, nuo kellastuneet pleksi ovatkin häirinneet jo hetken, ehkä ne pystyisi uusimaan ja pidentämään kaapin eloa.

siirtolapuutarha köynnöskaari mökkipolku puutarhaportti


Viime vuonna tähän aikaan lunta ei ollut lainkaan. En muistaisi ellen olisi ottanutta näin kuukauden kuvia.

{2021} {2020} {2019} {2018} {2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012} {2011}

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


2 kommenttia:

 1. Onpa tosiaan lunta. Loistava pakkassuoja kyllä. Toivottavasti nyt ei tule vesi-jää-talvea taas. Hyvät on kyllä tekemänne suojaukset noille arkajaloille! Ei tuon paremmin voi talveen varautua.
  Minulla on aina muoviruukut koko talven ulkona pinoissa, eivät ole menneet miksikään.
  Kevät saisi kyllä jo tulla, talvea on kestänyt ihan riittävän kauan ja kun tuli plussakelikin sopivasti :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta tosiaan oli, nyt näkyy jo naapurustossa nurmikkoa. Suunta on oikea, olihan tässä jo talvia riittämiin. Vuoden vaihtuessa voidaan vaihtaa jo kevääseen, myös minun puolesta. :D

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground