MÖKKI JA PALSTA SYYSKUUSSA 2023.

18 syyskuuta 2023

Puutarhapolun päässä siirtolpauutarhamökki.

Takana on ny kaksi viikkoa kotona. Elo-syyskuun vaihde oli sateinen ja viileä ja tein päätöksen muuttaa takaisin kotiin. Sen jälkeen onkin ollut melko aurinkoista ja lämmintä. On harmittanut olla kotona, mutta en siltikään ole enää palannut yöpymään mökissä. Olemme Mison kanssa käyneet päivisin puutarhassa puuhailemassa.

Olen hiljakseen aloittanut syystöitä. Pudonneille, muumiotautisille ja muuten kelvottomille omenoille on kaivettu kaksi kuoppaa. 110 kiloa omenoita veimme siirtolapuutarhan yhteiseen mehustukseen. Keittelin muutaman purkillisen hilloa, piirakkaa ja omenacrumblea pitäisi vielä tehdä.

Mökin pakastin ja astianpesukone vietiin viime viikolla talvisäilöön. Kaikki kotiin talvisäilöön tulevat kasvit ovat vielä mökillä. Joitakin ruukkuja olen tyhjentänyt ja pessyt. Kohta pitää alkaa siirtämään tavaroita mökkiin talvisuojaan ja tuoda kasvit kotiin, mutta tämäkin viikko vaikuttaa lämpimältä, joten ihan hirveää kiirettä ei ole.

Kaksi havupuuta ruukussa.

Edvard Saksikäsi iski ja leikkasin jouluistuksesta peräisin ja puutarhassa muutaman vuoden kasvaneen valesypressin. Ei mennyt ihan kuin strömsöössä, eikä tullut sellaista kaunista rungollista palloa. Tuli aika ruma. :) Mietin ennen leikkuuta, että en menetä mitään, jos kokeilu ei onnistu. Jos pikkupuu selviää talvesta, niin voihan se olla, että se tuosta tuuhistuu. Jos ei selviä, niin sitten ei voi mitään.

Amiraaliperhonen päärynäpuussa.
Amiraaliperhonen viivähti päärynäpuussa. Olin keräämässä pilaantuneita päärynöitä puusta, mutta homman keskeytti amiraaliperhoset ja ampiaiset. Ne käyvät ruokailemassa päärynöissä. Ampiaiset ovat kovertaneet useamman päärynän pelkiksi kuoriksi. Pitäähän niidenkin saada ravintoa, joten jätin hedelmiä vielä puuhun.

Musta kissa ja penkki siirtolpauutarhamökin edustalla.

Näkymä siirtolapuutarhassa.
Sunnuntaina sain vesiaiheen paikalta kaivetun maa-aineskasan tyhjennettyä nurmikolta. Olen kolmessa erässä sekoitellut maata, hiekkaa ja ensin kompostia, sen loputtua pollen parasta sekaisin ja kipannut multaa kukkapenkkeihin. Viimeiset kottikärrylliset kasasin tosin keoksi toisen omenahaudan päälle, kun en enää keksinyt mihin sitä levittäisin.

Musta kissa kurkistaa ovelta.
Juurakoista kasvattamani suklaakosmokset ovat vihdoin kukassa. Ne ovat tuossa kuvassa, vaikka huomion varastaakin Miso.

Vanha sinkkinen kastelukannu puutarhassa.

Syysmyrkkylilja Colchicum 'Glory of Heemstede'.
Syysmyrkkylilja | Colchicum 'Glory of Heemstede'
Syysmyrkkylilja näyttää viihtyvän. Istutin sen viime vuonna ja silloin se heti kukki. Nyt se kukkii vielä useamman kukan voimalla, tosin retkottaa maassa vähän rumasti.

Pensasköynnöskrassi 'Alaska Salmon Orange'.
Pensasköynnöskrassi | Tropaeolum majus 'Alaska Salmon Orange'
Kylvin auringonkukkia, tsinnioita ja krassia karhunvadelmien viereen. Auringonkukat ja varsinkin tsinniat ovat syöty. Ihmeeksi pensasköynnöskrassi 'Alaska Salmon Orange' on säästynyt. Pitää muistaa jatkossakin kylvää tuohon kohtaan kesäkukkia. Olen iloinnut niistä vaivaan nähden niin paljon.

Musta kissa puutarhapolulla siirtolapuutarhassa.
Hepuloivat puutarha-assistentti.

Puutarhapolku ja köynnöskaaria siirtolapuutarhassa.


{2022} {2021} {2020} {2019} {2018} {2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012}
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


5 kommenttia:

 1. Palstan syyskuu näyttää ihan kauniilta, nuo köynnöskaaret ovat näkymässä niin viehättävät.

  VastaaPoista
 2. Näyttää niin kauniilta! Haikeaa pakata ja muuttaa, hyvästellä ihana kesä.
  Onneksi Miso pysyy <3

  VastaaPoista
 3. Puutarha-assistentti vie todellakin huomion.

  VastaaPoista
 4. Puutarhassasi on jo syksyn aavistus. Onneksi lämpöä riittää vielä, kun kaikki siivous ja talvivarastointi on muuten niin kovin haikea
  Hepulointi on karvaisille puutarha-assistenteille luvallista ja soveliasta toimintaa.

  VastaaPoista
 5. Nämä puutarha-assistentit ovat sitten ihania:)

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground