TOMAATIN VUOSI.

26 syyskuuta 2023

Kirsikkatomaatteja pärekorissa.

Kirjataan historiankirjoihin, että vuosi 2023 oli Oravankesäpesän ehdottomasti paras tomaattivuosi. Hyötyviljelyt ovat omalta osaltani enemmän fiilistelyä kuin sadosta nauttimista. En ole nähnyt järkeä paapoa ja hyysätä pikkutaimia viikkotolkulla, kun tarvitsen vain yhden tomaatin. Niinpä tuttuun tapaan hankin tomaatintaimen Hyötykasviyhdistyksen taimitorilta, kuten viime vuosina olen aina tehnyt. Ostan taimet aina Myllypellon Taimen osastolta, niin nytkin.

Tomaattivalintani oli kirsikkatomaatti 'Tiny Tim' (poikaystäväni on nimeltään Timo :), joka viihtyy ruukusssa tai parvekelaatikossa. Tänä vuonna taimia on kaksi, kun en voinut vastustaa vaaleanpunaiseksi ja makeaksi mainittua kirsikkatomaatilajiketta. Niinpä myös 'Pink Ekenäs' matkasi Kesäpesälle. Samalta kojulta ostin myös chilin 'Vampire' ja punaisen basilikan.

Tomaatit kasvihuonekaapissa.
17.7.2023

Tomaatit, chili ja työkaverilta saatu suippopaprikan taimi jakoivat tilan kasvihuonekaapissa. Suippopaprikan tuhoksi kävi myöhäinen ruukutus isompaan ruukkuun ja sitten etanoiden ja kotiloiden hyökkäys. Chili kasvatti muutaman hedelmän, mutta yhtään kypsää sen saanut, vaan kaikkiin palkoihin iski joku otus. Tomaattien kanssa onnistuinkin sitten niidenkin edestä.

Tomaatit kasvihuonekaapissa.
17.7.2023
Ilmeisesti sää oli erityisen suosiollinen. Luulen onnistumista avittanen myös, että istutin taimet isohkoihin ruukkuihin. Isompiin kuin aiemmin. Vein myös kasvihuonekaapin viereen oman kastelukannun ja lannoitteen. Ehkä myös koko kesän vietto mökillä auttoi tasaiseen kasteluun ja lannoitukseen, koska haljenneita tomaatteja oli hyvin vähän. Oikeastaan haljenneita oli vain syyskuussa, kun välillä vettä tuli rankastakin ja kasvarin kattopleksit hajosivat talvella, joten kasvit ovat olleet koko ajan taivas alla, vaikka kaapin suojissa. Harkitsen myös aurinkokennolla toimivaa kastelujärjestelmää ensi kaudelle.

Tomaatit kasvihuonekaapissa.
23.7.2023
'Tiny Tim' vasemmalla ja 'Pink Ekenes' oikealla. Timppa jäi matalaksi, kun taas Tammisaari kasvoi pitkäksi roikaleeksi, joka olisi ehdottomasti kannattanut tukea ja sitoa jotenkin. Hyvin ne silti tuottivat satoa.

Kirsikkatomaatti 'Tiny Tim'.
'Tiny Timin' raakileita 4.8.2023.


Tomaatit kasvihuonekaapissa.
9.9.2023


Kirsikkatomaatteja pärekorissa.
Olen ollut sitä mieltä jo pitkään, että kaupan miniluumutomaatit ovat paljon maukkaimpia ja makeimpia kuin itsekasvatetut tomaatit. 'Tiny Tim' -tomaatti on tuttu aiemmilta vuosilta. Se on lajike, jonka sanotaan olevan makea, mutta ei se ole. Olen silti valinnut sen, koska se soveltuu ruukkuun. 'Pink Ekenes' yllätti, ensin väriltään, ei se olekaan vaaleanpunainen. 

Yllä olevassa kuvassa on molempia tomaatteja, pyöreät pallot ovat Timppoja ja soikeat ovat Tammisaarta. Eipä paljon näy värieroa, 'Pink Ekenes' on aavistuksen hailakamman punainen ja siinä on sellainen jännä kuultava sävy. Eniten se yllätti maultaan – se olikin sellainen ihanan makea ja maistuva. Ehdottomasti jatkoon! Tykkäsin siitä jopa niin paljon, että otin siemeniä talteen. Jos sittenkin kokeilisin itse kasvattaa taimen tai kaksi. Ihan siltä varalta, että jos Myllypellon Taimilla ei olekaan sitä ensi vuonna tarjolla.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Tomaatit ovat niin herkkuja, että ihanaa onnistua juuri niiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, varsinkin nyt kun löytyi oikeasti maukas lajike.

   Poista
 2. Maukkaan lajikkeen löydettyään kannattaa siinä pysyä jatkossakin. Ellei sitten sattuma tuo vielä parempaa eteen.
  Tämä kesä oli tomaattien suhteen erinomainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti, että saan kasvatettua Ekenes Pinkistä taimen siemenestä ensi vuonna, niin hyvä se oli. Sungoldia pitäisi ehkä vielä kokeilla, kun sitä niin moni kehuu.

   Poista
 3. Meillä taasen ei ollut tomaattien vuosi, ehkä kesäkuun kuumat päivät olivat niille liikaa, tiedä häntä. Ensi vuonna paremmalla tuurilla...
  Mutta omat tomaatit ovat kyllä parhautta, tosin makueroja kyllä löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, jos teillä ei tomaatit tänä vuonna olleet parhaimmilaan. Makuun kai vaikuttaa moni muukin asia kuin vain lajike, niin sama tomaatti voi maistua ihan toisenlaiselta eri paikassa. Ainakin tänä vuonna Pink kenes oli todella hyvä!

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground