12 VIIKKOA SIIRTOLAPUUTARHASSA (JA UUTUUKSIA).

10 syyskuuta 2023

Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'.
Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'

Kiitos kesä 2023! Tein oman ennätyksen ja vietin Kesäpesällä 12 viikkoa putkeen. Viimeinen viikko mökillä oli sateinen ja kolea, sain sähköllä lämmittämisestä ja sisällä kökkimisestä tarpeekseni ja siirsimme poikaystävän kanssa tärkeimmät tavarat kotiin viikko sitten lauantaina. Sen jälkeen onkin ollut lämmintä ja poutaista. Kyllä harmittaa! Mutta nyt oltuani viikon kotona, täytyy sanoa, että on ollut kiva olla vaihteeksi mukavuuksien äärellä. Olen kuitenkin vähintään käynyt puutarhassa päivittäin. 

Syyshortensia 'Vanille Fraise'
Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'

Hortensiat ovat upeimmillaan, kuvissa kaikki kolme palstaltani löytyvää. 'Vanilla Fraise' on vanhin ja komein. Sen joukossa kasvaa japaninluppiota, joka ei ole ihan paras väriyhdistelmä. Ovat ärsyttävät eri sävyiset, mutta en tiedä minne luppion siirtäisin. Se on niitä jättiläisversioita, jotka vaativat pensaan verran tilaa itselleen.

Syyshortensia 'Diamond Rouge'
Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Diamond Rouge'
'Diamon Rouge'a ei ole kuvissa tainnut aiemmin näkyäkään, vaikka olen istuttanut sen jo vuonna 2014. Istutin sen alunperin Vanilla Fraisen kylkeen ja sinipallo-ohdakkeen viereen. Toissa vuonna pelastin sen ohdakepuskan keskeltä kaivamalla sinipallo-ohdaketta ylös ja melkein menetin sen. Siis ohdakkeen. Perään kun tuli se kamala talvi, joka tappoi paljon kasveja. Tänä vuonna kaivoin timantin ylös ja se olikin pitkään ruukussa ja tuntui viihtyvän yllättävänkin hyvin. Istutin loppukesästä sen aidan viereen, Risu no enin nurkille, ja siellä se puhkesi kukkaan. Ja voi vautsi, millaiseen väritykitykseen. Muistelenkin sen pitäneen olla todella punainen, en vain ole ikinä ennen nähnyt sitä näin upeana.

Syyshortensia 'Limelight'
Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Limelight'
Kolmas syyshortensia on viime vuonna istutettu 'Limelight'. Olen ihastellut sen kookkaita terälehtiä ja hienoa – nimensä mukaista – limeä väritystä. Sen kaverina on Cheriltä aikoinaan pienen pienenä pistokkaana saatu aaprottimaruna. Se on ensimmäistä kesää maassa ja se on kuin eri kasvi! Tuuhea ja kaunis. Enpä enää siirrä sitä ruukkuun kesäkaudeksi.

Tähtiputki ja punahattu.
Tähtiputki + punahattu | Astrantia + Echinacea
Ilahduttavasti vielä löytyy kukkijoita. Siirsin ammeistutuksen kasvit jo maahan. Pinkit punahatut pääsivät vaaleanpunaisen tähtiputken viereen. Voi olla että tähtiputki ja sen helmoissa kasvava tummakurjenpolvi vievät kaiken tilan ja jyräävät punahatut. Vähän jo kadun koko tummakurjenpolven istutusta, se on levittäytynyt joka paikkaan.

Syyskaunosilmä
Syyskaunosilmä | Coreopsis verticillata
Hankin loppukesätä tummanpunaisen syyskaunosilmän, josta katkesi kaikki kukkavarret matkalla palstalle. Onneksi se kotiutunut hyvin ja tehnyt runsaasti uusia kukkia tilalle. Väri on upea, sellainen syvä, upottava punainen. 

Kivikkotörmäkukka | Scabiosa columbaria f. nana 'Pinchusion Pink'
Kivikkotörmäkukka | Scabiosa columbaria f. nana 'Pinchusion Pink'
Toinen uutuus on kivikkotörmäkukka, jonka ostin alkukesästä ilman kukkia. luulin nimenperusteella sen olevan vaaleanpunainen, mutta se onkin vaaleanliila. pieni pettymys, sillä se ei sovi ajattelemaani värimaailmaan, mutta se on kotiutunut vesiaiheen vierelle loistavasti ja on kukkinut koko kesän. Nytkin siinä on useita kukkia ja nuppuja. Uskomaton tyyppi! En tietenkään uskalla siirtää noin hienosti viihtyvää yksilöä.

Etelänruusuruoho Knautia macedonica 'Mars Midget'.
Etelänruusuruoho | Knautia macedonica 'Mars Midget'
Kolmas uutuus on etelänruusuruoho 'Mars Midget'. Ihastuin sen keveään ilmeeseen ja tumman pinkkeihin kukkiin. Oi, jospa kivikkotörmäkukka olisikin tästä vaaleansävyisempi versio, se olisi täydellinen.

Japaninluppio.
Japaninluppio | Sanguisorba japonensis
Aiemmin mainittu ja vähän parjattu japaninluppio. Tykkään siltikin siitä, vaikka se on liian iso puutarhaan ja vaikka se ei ihan sovikaan yhteen syyshortensian kanssa.

Kärsämö 'Paprika', pohjanrantakukka ja villanukkajäkkärä.
Kärsämö + pohjanrantakukka + villanukkajäkkärä | Achillea 'Paprika' + Lythrum salicaria ‘Robert’ + Anaphalis triplinervis
Vasemassa laidassa oleva kärsämö järjesti piiiitkän odotuksen. En muista istuttaneeni keskelle japaninkellovaiveroa (pieni pensas on perennoja matalampi eikä näy kuvassa) yhtään kasvia. Niin sieltä vain kasvoi ja tunnistin sen kärsämöksi. Kukintaa ja tunnistusta saikin sitten odottaa. Muut palstani kärsämöt ehtivät kukkia ja lakastuttaa kukinnot ennen kuin tämä puutarhan aurinkoisemmalla ja suojaisimmalla paikalla oleva suostui avamaan kukkiaan sen verran, että tunnistin sen 'Paprikaksi'. Sellaisen olen istuttanut joskus ikuisuus (2016) sitten saman penkin toiseen päähän. Ehkä siirrän sen jonnekin, kunhan keksin minne. Ja jos muistan.

Hurmesilkkiheinä 'Red Baron'
Hurmesilkkiheinä | Imperata cylindrica 'Red Baron'

Loppuun vielä ihanista ihanin hurmesilkkiheinä. Hankin tänä vuonna uuden, kun viime vuonna istutettu voi hyvin ja on levittäytynytkin. Ihanaa! Olen löytänyt (ehkä) paikan, jossa tämä ihanuus viihtyy. Istutin tämän lähellä sitä vanhempaa, kukkapenkin toiselle puolelle, lähelle vesiaihetta. Kastelin viime ja tänä kesänä kaikkia uusia istutuksia. Kuuman jakson aikana ihmettelin miten se vanhempi hurmesilkkiheinä näytti niin surkealta ja tämä uusi hyvältä. Onneksi tajusin selvittää asiaa ja internet osasi kertoa, että hurmesilkkiheinä viihtyy kosteahkossa paikassa eikä niin kuin luulin – kuivassa. No, lisäsin sen kasteltavien listalla ja johan se virkistyi. Toivottavasti molemmat selviävät talvesta.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


4 kommenttia:

 1. Upea hurmesilkkiheinä, tuon voisin ottaa omaankin puutarhaan. Onpas Diamant Rougessa upea puna. Muistelisin, että minullakin on se jossain päin puutarhaa. Voi olla juuri se, joka pitäisi siirtää arboretumista hortensiapuutarhaan. Ei ole vielä koskaan kukkinut. Ehkäpä nyt saan intoa siirtoon jos uudessa paikassa tekisi kukkia, tuo on vaivan näkemisen värinen kukinto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurmesilkkiheinä on upea! Ihanaa, että löysin vihdoin paikan, jossa se viihtyy. Diamond Rougen väri on myös upea, onneksi siirsin sen. Ehdottomasti kannattaa etsiä sille uusi paikka, kukinta on sen arvoinen.

   Poista
 2. Upea tuo Diamant Rouge, ostan kyllä heti jos löydän.
  Minullakin oli muuten kerran hurmesilkkiheinä, mutta hävisi talven aikana, ehkä kokeilen uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin hurmesilkkiheinää useammassakin paikassa ja onneksi löytyi kohta, jossa se viihtyy. Se on niin ihana, että kannattaa kokeilla uudestaan.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground