RISU NO EN 2.0.

24 elokuuta 2023

Japanilaistyylinen puutarha.

Japanilaistyylinen alueeni, Risu no en, tarvitsi hieman päivitystä, sillä kasveja oli kuollut ja askelkivipolkua oli mahdoton käyttää, kun koristekirsikka ja peruukkipensas olivat kasvaneet peittämään kulkua polulla.

Suurin menetys oli upean verijapaninvaahtera 'Atropurpureumin' kuolema. Toissa talvena rusakot pääsivät siihen käsiksi, lisäksi samana talvena osa oksista paleltui. Viime kesän se sinnitteli, mutta sitten siihen iski joku tauti. Rungossa oli kirkkaanoransseja sieniä tai muuta vastaavaa. Tänä keväänä eikä kesänä ei puusta enää löytynyt elonmerkkejä.

Rajauksen tekoa kukkapenkin, nurmikon ja kivituhkapolun rajalle.

Homma lähti rullaamaan, kun pienellä painostuksella sain poikaystävän kaivamaan jäljellä olevan orapihlajapensaan juurakon ylös. Olen vuosia näännyttänyt sitä, eikä se siltikään ole lahonnut tai näyttänyt taipumisen merkkejä. Voimaa, sahaa ja rautakankea käyttämällä se viimein saatiin ylös. Samassa rytäkässä kaivoin portin nurkalla olleet havut ylös ja ruukkuihin. En ole koskaan niistä erityisemmin pitänyt, mutta eihän nyt eläviä puita voi noin vai laittaa hengiltä, varsinkaan kun on hoivannut niitä koko talven. Kolmikko on peräisin joulun ajan havuista ja usean olen saanut kuolemaan, mutta nämä ovat edelleen hengissä. Kaivuurytäkässä katkesi myös postilaatikon laho jalka ja poikaystävä rakensi siihen uuden mökiltä löytyneestä puutavarasta.

Polun ja nurmikon sekä kukkapenkin rajaus on ajan saatossa hävinnyt ja nyt palautin rajan yhtä suoraksi kuin se joskus on ollut ja samaan linjaan luumupuun alta alkavan kukkapenkin kanssa. Pikkujuttu, mutta miten suuri vaikutus sillä olikin! Aina unohtuu miten rajaukset ovat helppo ja nopea tapa saada puutarha näyttämään skarpilta.

Askelkivien mallailua.
Kaivoin askelkivet ylös entisiltä paikoiltaan laakeinta kiviä lukuunottamatta. Mallailin polkua pitkään ja kävelin kymmeniä kertoja edestakaisin kivillä, jotta sain ne mahdollisimman optimaalisiin paikkoihin. Halusin polkuun karevuutta ettei se olisi tylsästi suora linja paikasta A paikkaan B. Yhtään kasvia en siirtänyt lukuunottamatta kuvasssa näkyvää haltiankukkaa. Siitä sai napattua jakopalan ja sen kaivoin ylös. Emokasvi jäi kuitenkin alkuperäiselle paikalleen. 

Askelkivet puutarhassa.
Pitkään mietin myös muutaman uuden kasvin sijoittelua. Uusista kasveista tärkein oli uusi verijapaninvaahtera myös lajikkeeltaan 'Atropurpureum'. Suunnittelin sitä aluksi toisaalle, mutta lopulta istutin sen aika lähelle edellisen puun sijaintia. Ostin puun työpaikalta saamallani lahjakortilla, jouduin tosin hieman laittamaan extraa itse. Olen hyvin tyytyväinen puun malliin, se on enemmän puu kuin pensas toisin kuin edellinen oli. Toivottavasti tämä viihtyy paikassaan. Syksyllä suojaan sen huolella sekä verkolla että talvisuojaturpeella – lupaan sen.

Polulla kiviset askelkivet.
Haluaisin alueelle runsaasti maanpeittokasveja en niinkään kukkivia. Väri saisi tulla lehdistä. Ostin poikkeuksellisesti kaksi, siis kaksi samaa tainta (ennen kuulumatonta lol), rönsyakankaalia. Lajike on 'Black Scallop'. Toivon niiden levittäytyvät matoksi kivien ympärille.

Askelkivet ovat palstalta löytyneitä ja taitaa joukossa olla yksi tai kaksi uutta kiveä. Keksin laittaa aloitus askelmaksi kaksi kolmionmallista kiveä. Olin ihan liekeissä ideastani. :) Yksistään kumpikin on vähän pieni ja hankalan mallinen, mutta yhdessä niistä tuli kiva aloitus. Asettelussa en säästynyt vammoilta, vasemmanpuoleista kiveä asetellessa jätin saman oikean käden nimettömän kaksi kertaa samaan väliin ja vaikka kivien asettelusta on jo reilusti yli viikkoa on sormi silti vielä aavistuksen kipeä. Ei onneksi mitään sen pahempaa.

Kivipolku.
Ahersin kiviä paikoilleen hiljakseen ja testasin monen monta kertaa askelmien sopivuutta omiin askeleihin sopiviksi. Miso osallistui myös testaukseen.

Köysiaita.
Olen tuskaillut Risu no enin rajauksen kanssa vuosia ja nyt se idea vain tuli jostain. Mieleeni pälkähti rajausidea, joka on sekä japanilaistyylinen että joka oli helppo toteuttaa.  Tarvittiin ohuehkoja puun rankoja. Olin karsinut syreeniä aiemmin ja nämä rangat pötköttivät väliaikaisena Risu no enin rajauksena. 

Köysiaita.
Sahasin syreenirangat 46 sentin pituisiksi ja paukuttelin ne noin 15 sentin verran maahan kumivasaralla. Lopuksi vain sidoin narun. Köysi tai naru saisi olla paksumpaa, mutta kun nyt varastossa oli valmiina tuota materiaalin ja värin puolesta sopivaa, niin en lähtenyt hankkimaan uutta, kun halusin nopeasti valmista. Aita syntyikin yhdessä illassa. 

Jälkeenpäin selasin kuviani japanilaisista puutarhoista ja niissä vastaavissa aidoissa menee narulle reikä tapin päässä. Mutta koska aidan tolpat olivat jo maassa, päätin että tämä on hyvä näin, varsinkin kun köysi tai naru on turhan ohutta.

Verijapaninvaahtera 'Atropurpureum'.
Verijapaninvaahtera | Acer palmatum 'Atropurpureum'

Hakoneheinä.
Hakoneheinä | Hakonechlon macra
Istutin uuden hakoneheinän, muutama edellinen on kuollut, mutta viime kesänä istutettu 'Aureola' selvisi talvesta ja näyttää kauniin tuuhealta, päätin taas kokeilla onneani uuden kasvin kanssa.

Kääpiöpalmusara 'Little Midge'.
Kääpiöpalmusara | Carex muskingumensis 'Little Midge'
Visioin, että alueella voisi olla enemmän heiniä ja ostinkin kääpiöpalmusara 'Little Midgen'. Ennestään Risu no enissä on hakoneheinä, japaninsaraa ja sininata. Olisin halunnut ostaa enemmänkin heiniä ja kasveja ylipäätään, mutta jotenkin puutarhamyymälöissä iskee runsauden pula enkä osaa tehdä päätöksiä. Nyt menin ostoksille tiukasti vain Risu no en mielessä, vaikka olisi ollut kaikkea ihanaa jonnekin muualle. Harmillisesti tulee myös aina budjetti vastaan.

Kääpiöpalmusara 'Little Midge'.
Kääpiöpalmusara | Carex muskingumensis 'Little Midge'
Kului muutamia päiviä ja keksin kokeilla sopisi kasvien lomaan kiviä. Kivet olin kerännyt aiemmin postilaatikon ympärille ja isompia murikoita ol kymmenkunta, pienempiä ämpärillinen. En ole lainkaan varma kivien sijoittelusta. Niitä voisi olla vähemmän ja saisi olla pari vielä isompaa. Lisäksi ne pitäisi ehdottomasti japanilaistyylisesti "istuttaa" eli kaivaa noin 1/3 osa maahan. Ehkä annan kivien nyt olla tuolla ja etsin sopivempia, jos sellaisia jostain tulisi vastaan.

Sininata ja japaninverivaahtera.
Kivet eivät välttämättä ole huono asia, mutta ehdottomasti vähemmän ja vähän isommat. Niiden pitää näyttää silti, että ne olisivat aina olleet paikoillaan.

Musta kissa japaninverivaahteran alla.

Olen nyt tyytyväinen Risu no eniin. Alkukesän alue on ollut vähän surullisen näköinen, mutta nyt se ryhdistyi huomattamasti. Olen erityisen onnellinen uudesta verijapaninvaahterasta, kahden kiven aloitusaskelmasta ja rajaavasta aidasta. Uusia kasveja voi sitten lisätä ensi vuonna, kun näkee selviävätkö nämä uudet talvesta.

Lue vanhemmat postaukset Risu no enistä:




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

  1. Voi että, onpa ihana! Jo ekassa kuvassa näyttää niin tavattoman kauniilta ja vaikutelma vain syvenee, kun katsoo kaikki kuvat. Aivan täydellinen pikku paikka. Miso vielä kruunaa sen <3
    Voi itku japaninverivaahterasi menetystä. Niin kurjaa, se oli todella komea! Uusi on kieltämättä hienon mallinen. Toivotaan sille pitkää ikää!
    Kaksi kiveä yhdessä aloituksena on täydellinen! Ja niin ihanat heinät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se verijapaninvaahteran menetys kyllä kirvelee, mutta toivottavasti tämä uusi on pitkäikäisempi. Ainakin suojaan sen nyt rusakoilta ja laitan talvensuojaturvetta juurille.

      Poista
  2. Upea paikka, oli sitä jo aikaisemmin mutta nyt ehkä selkiintyi entisestään. leviääkö japaninsara sinulla? Mietin nimittäin hankinko pari uutta taimea vai pistänkö vanhan useampaan palaan, toisaalta en raaskisi kun se vihdoinkin tuuheutui jänisten herkuttelun jäljiltä. Onko kameleonttilehti levinnyt sinulla? Minulla se sitkeilee ja on tehnyt vain yhden juurivesan n. 15 cm päähän emokasvista.
    Uusi japaninvaahtera on komea, tuo punainen sävy on upea. Naruaita on hieno juuri noin. Hymyilytti tarkka mitta, 46cm :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Japaninsara levisi ensimmäisenä (ensimmäisinä) vuosina runsaasti, jaoin sitä ja jopa kaivoin joitakin ylös kun tuntui, että sitä oli liikaa. Sitten tuli toissatalvi ja melkein tappoi ne kaikki. Taisi osa kuolla ja vain osa säilyi. Viime talvi oli niille myös vaikea, mutta ovat kyllä hengissä.
      Kameleonttilehti on jonkun verran levinnyt. Kun katsoin vanhoja kuvia, oli sitä huomattavasti enemmän silloin. Luulen, että nämä kaksi viimeistä talvea on verottanut sitäkin. Otin siitä muutamia alkuja ja siirsin vesiaiheen ympärille, jos se viihtyisi siellä.
      46 sentin mitta tuli siitä, kun oli sopiva syreeninranka ja kun sen pituuden jakoi kolmella tuli tuo 46 cm. :) Loput pätkin sitten sen mukaan.

      Poista
  3. Ihania värejä ja lehtimuotoja!
    Ja Miso mahtuu kivasti uuden vaahteran alle kurkkimaan ohikulkijoita;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Miso viihtyykin erityisen hyvin Risu no enissä tarkkailemassa ohikulkijoita ja se maastoutuu hyvin ettei monikaan huomaa sitä. :)

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground