MÖKKI JA PALSTA ELOKUUSSA 2023.

18 elokuuta 2023

Oravankesäpesä-siirtolapuutarha ja -mökki.

Olen viettänyt reilut kaksi kuukautta siirtolapuutarhassa ja onpas ollut ihanaa! Miten täältä pystyy kotiin enää lähtemään? No, helposti kun sitten joskus viilenee. :) Viime päivät ovat täyttyneet puutarhassa haahuilusta, vähän puutarhapuuhista, omenoiden keräämisestä, uimisesta, kävelyistä, Mison rapsuttelusta ja sellaisesta ihanan rennosta oleskelusta. Unirytmini on kierähtänyt itselleni luontaisemmaksi, herään myöhempään ja myös valvon vähintään puoleen yöhön. Sanoinko jo, että ihanaa!

Syreenileimu.
Syreenileimu | Phlox paniculata 'Syreenifloxi'

Puutarha on runsas, mutta ehkä ensimmäistä kertaa se ei tunnu yhdeltä sekamelskalta tai tekemättömältä työmaalta. Rikkaruohot on jossain määrin hallinnassa, on skarppeja kohtia kuten potager ja vasta uudistetut tai perustetut alueet. Myös pienet jutut skarppaavat yllättävän paljon ilmettä, kuten omenapuiden tyvialueen kanttaus, nurmikon leikkuu, polun haravointi ja herukan pensastuki.

Punaväriminttu 'Croftway Pink'
Punaväriminttu | Monarda didyma 'Croftway Pink'
Puutarhassa on muutama uusi, ihana kasvi kuten ylläoleva punaväriminttu. Herkän hailakka väri yhdistettynä vastaväriin on jotenkin karkkia silmille juuri nyt.

Kärsämö 'Terracotta'
Kärsämö | Achillea 'Terracotta'
Punavärimintun väriparina on kärsämö 'Terracotta', sen toisella puolella jatkuu vastaväriteema syreenileimulla. Sekin on toimiva yhdistelmä, kuten myös jo kukintansa lopettanut luppio 'Pink Tanna'.

Päärynöitä 'Aune'-päärynäpuussa.
Päärynä | Prunus communis 'Aune'
Päärynöitä tulee tänä vuonna ennätysmäärä. 'Aune' on suorastaan notkolla sadosta. Omenoita on myös tulossa reilusti. Niitä tosin putoaa jatkuvasti maahan ja ne ovat vielä täysin raakoja. Olen taas pulassa raakileitten kanssa.

Luppio.

Viljelylaatikko potagerissa.
Potagerissa porkkanat jurovat, sai olla viimeinen kerta kun niitä yritin. Palsternakkaa kasvatan kukkien vuoksi, joten niistä saan satoa ensi vuonna. Yksi palstenakka oli jäänyt toiseen lavaan ja kukki tänä vuonna. Sain siitä siemeniä ensi vuoden varalla. Ämpäriperunat on nostettu, mutta lavoissa riittää vielä pottuja. Valkosipulit pitäisi nostaa kuivumaan, miten se onkin jäänyt tekemättä?

Persikkapuu.
Persikkapuuni kuoli. Selvisi jälkeenpäin, että persikoita riivaa kähärätauti. Sitä oli myös omassa persikassani. Lehdet olisi pitänyt kerätä pois ja tuhota, mutta enpä tajunnut kuin vasta kun oli liian myöhäistä. Kävin Avoimet puutarhat -päivänä eräässä hedelmätarhassa ja sen omistaja kertoi keväällä levittävänsä jotain ainetta puihin tautia vastaan. 

Persikkapuun tyveltä versoaa – persikkaa, ehkä. Yleensä persikka vartetaan Prunus cerasifera eli kirsikkaluumun varteen, joka on ilmeisen lyhytikäinen varsinkin avomaalla. Lehtien perusteella oma puuni ei ole siihen vartettu. Jään nyt odottamaan ja seuraamaan jaksavatko nämä oksat selvitä seuraavasta talvesta ja mitä sitten teen jos selviävät – se on vielä arvoitus.

Erivärisiä tsinnioita eli oppineidenkukkia.
Tsinnia | Zinnia
Leikkokukkamenestys on ollut heikkoa, niin esikasvatetut että talvikylvetyt ovat todella surkeasti lähteneet kasvuun. Toinen talvikylvölaatikko tulvi ja siinä meni ne kylvöt, toisen laatikon kylvöistä sentään jotain on selvinnyt kukkaan. Esikasvatukset olisi pitänyt koulia huomattavasti aikaisemmin ja isompiin ruukkuihin. Ja kun istutin ne lavaan olisi ne pitänyt suojata harsolla eikä jättää kylmien säiden armoille. Suorakylvetyt tsinniat sentään rehottavat. Jatkossa suorakylvän ne, kosmokset ja ruiskaunokit. Niin jää tilaa esikasvattaa niitä, jotka sitä oikeasti tarvitsevat.

Daalia 'Mexican Star'
Daalia | Dahlia 'Mexican Star'
Daalioita on tänä vuonna 19 kappaletta. Niiden nimilaput ovat haalistuneet ja joidenkin nimet ovat edelleen hukassa. Eikä varsinaisesti auttanut, että talvisäilytyksessä osan daalioista nimikyltit ja juurakot olivat vähän menneet sekaisin. Daalia 'Mexican Star' on yksi lemppareista, ihanan yksinkertainen ja tuo tumma, melkein musta, punainen – sitä rakastan.

Viinirypäleitä köynnöksessä.
Rypäleitä on tulossa myös runsaasti. Puutarhassani vieraili alan ammattilainen, joka oli syvästi vaikuttunut viiniköynnökseni koosta ja sen runsaasta sadosta. Vastaavia kuulemma harvoin näkee avomaalla, ammattilaisten kasvihuoneissa kyllä.

Pudonnut omena verkkoaidassa.
Ei se kaunein kuva, mutta muistiksi tämä käsittämätön tapahtuma. Miten omena on voinut pudota juuri tuohon kohtaan, että on jäänyt aitaan kiinni! Yritäpä tehdä perässä.

Punainen riippapelargoni ja lankaköynnös pyöräkorissa.

Siirtolapuutarhan polku portille

Ihanaa viikonloppua!


{2022} {2021} {2020} {2019} {2018} {2017} {2016} {2015} {2014} {2013} {2012}




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

  1. Siellä näyttää ihanan täyteläiseltä loppukesä tunnelmissa. Harmillista, että persikalle kävi huonosti, tuosta taudista en ole kuullut, joten aina oppii uusia asioita. Onneksi voit iloita mahtavasta rypälesadosta, rypäleet näyttävät niin kauniilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillisesti minäkin kuulin taudista vasta jälkikäteen, vaikka olin ihmetellyt niitä kurttuisia lehtiä. Toivottavasti varresta kasvaa uusi alku.

      Poista
  2. Mahtava sato viinirypäleissä! Omena-päärynä-viinirypäle-mehu kuulostaisi mahtavalta, onnistuisiko liikasato käyttää sellaiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa todella hyvältä, vaan kukapa tekisi mehun ja mihin sen säilöisi? Näitä laiskan ihmisen ja pienen kodin ongelmia. :)

      Poista
  3. Oi miten ihanan rehevää ja runsasta, ja värikästä!
    Tuo alin kuva Mison kera on upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Välillä tuntuu ettei mitään kuki. Heinäkuussa on sellainen tauko, onneksi nyt syysleimut tuovat runsaasti väriä.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground