VESIAIHE – miten tehdä vesiaihe puutarhaan?

08 lokakuuta 2023


Vesiaihe puutarhassa.
Viime vuonna, joskus kevättalvella kai, se idea putkahti mieleeni – haluan vesiaiheen puutarhaani. En enää edes muista mistä ja miksi se idea tuli, mutta se oli niin vahva, että ryhdyin heti etsimään sopivaa allasta. Pienelle palstalle ei kovinkaan iso mahdu, mutta en halunnut myöskään ihan pienintä. 

Aikani valikoimaa selattuani, päädyin 300 litran altaaseen, jonka muoto oli minusta myös paras vaihtoehdoista. Varasin viimeisen kappaleen K-Raudasta ja ystävän kanssa haimme sen palstalle jo kesäkuun alussa. Iso, musta muoviallas vietti kesän kyljellään palstan nurkassa, kun kuuman ja kuivan kesän jälkeen ryhdyimme projektiin vasta syyskuun puolessa välissä, ilmojen viilettyä ja maan kostuttua helpommin kaivettavaksi.

Vesiaiheen teko puutarhaan – vesiaiheen paikka ennen vesiaihetta.

Alunperin suunnittelin vesiaihetta keskimmäisen omenapuun alle, mittasin sille jo paikankin, mutta onneksi luin ohjeen ettei allasta kannata sijoittaa puun alle. Tajusin, ettei paikka ole hyvä. Puun hoito, leikkaaminen ja omenoiden poiminta, hankaloituu ja lisäksi kaikki lehdet varisevat suoraan veteen. 

Altaan paikaksi vaihtui lennossa mökkipolun kukkapenkin kupeeseen. Yllä olevassa kuvassa paikka ennen kaivuuhommiin ryhtymistä. Vesiaihe sijoittui aurinkovarjon jalan ja sinkkiruukun väliin.

Vesiaiheen teko puutarhaan – vesialtaan sijainnin sovittelua.
Siihen se allas sitten sopivasti mahtui. 

Vesiaiheen teko puutarhaan – allaskuopan merkitseminen maahan ennen kaivuuta.
Merkitsimme altaan paikan kanttausraudalla ja altaan syvemmän osan muovisilla syömäpuikoilla, jotta tietäisimme mistä kohtaa pitää kaivaa syvemmältä.

Vesiaiheen teko puutarhaan – allaskuopan kaivaminen.
Altaan reunoilla on matalat osiot, toisessa päässä on syvä osio ja niiden välissä tasanne. Kaivoimme ensimmäiseksi syvimpää osaa ja vähitellen aluetta laajennettiin, mutta kuitenkin altaan muotoa mukaillen. Vesiallasta varten kuoppa täytyy kaivaa noin 10 senttiä suurempana ja syvempänä kuin itse allas on. Aina välillä sovitimme allasta paikoilleen.

Vesiaiheen teko puutarhaan – allaskuopan kaivaminen.
Kuvasta näkee hyvin puutarhan maaperän ladun: noin 30 senttiä multavaa maata ja sen jälkeen tiukkaa savea.

Vesiaiheen teko puutarhaan – vesialtaan vaatiman tilan paikalta kaivettu maa-aineskeko.
Asia jota en ollut ottanut huomioon: maa-aineskasa, joka vesialtaan tietä kaivettiin. Yli 300 litraa maata oli aikamoinen keko, joka piti johonkin sijoittaa. Kasa vietti koko kesän omenapuun juurella, paikassa johon alunperin allasta suunnittelin. Melkein vuosi meni sen vajuttamiseen.  Koska suuri osa oli tiukkaa savea, osa nurmikkoa ja osa multavaa maata, sekoitin ainekseen ensin kompostia ja hiekkaa, kompostin loputtua pollen parasta, jotta siitä tuli käyttökelpoista tavaraa kukkapenkkeihin ja ruukkuistutuksiin.

Vesiaiheen teko puutarhaan – maankaivuussa löytyneet roskat.
Vanhasta puutarhasta löytyy aina kaivettaessa lasin ja keramiikan palasia eikä tämä kerta ollut poikkeus.

Vesiaiheen teko puutarhaan – allaskuoppaan laitetaan kerros hiekkaa.
Kun kuoppa altaalle oli saatu kaivettua tarpeeksi suureksi ja oikean malliseksi, lisättiin pohjalle hiekkaa.

Vesiaiheen teko puutarhaan – allaskuoppaan laitetaan kerros hiekkaa.
Tässä kuvassa näkyy hyvin altaan eri tasot.

Vesiaiheen teko puutarhaan – tarkastetaan, onko vesiallas vaaterissa vatupassilla.
Sitten päästiin asentamaan itse allas. Allas asetettiin kuoppaan ja pohjalle laskettiin vettä. Sen jälkeen alkoi altaan asettaminen suoraksi kuoppaan vatupassin ja pitkien lautojen avulla. Se olikin aikamoista vekslausta.

Vesiaiheen teko puutarhaan – lisätään reunoille hiekkaa täytteeksi.
Kun allas oli saatu suoraan, täytettiin tyhjä tila altaan ja kuopan välissä hiekalla.

Vesiaiheen teko puutarhaan – tiivistetään hiekka vedellä.

Altaan ja maan väliin suihkutettiin vettä, joka auttoi hiekkaa asettumaan paikoilleen. Lopuksi täytimme altaan vedellä. Se oli siinä! Teimme nämä vaiheet poikaystävän kanssa kolmen päivän aikana.

Vesiaihe jätettiin maahan vedellä täytettynä, peitimme sen pressulla ja laitoin perennatuet altaan reunalle, jotta muistaisin myös talvella varoa vesiaihetta. Maisemointityön jätin suosiolla seuraavaan vuoteen ja jäin talven ajaksi miettimään kasveja ja muovisen altaan piilotusta.

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Vesiaihe puutarhassa on kaunis ja kiinnostava yksityiskohta. Tietysti se vaatii myös hoitoa, jotta ei täyty lehdistä yms. Varmasti tuo paikan muutos oli fiksua tehdä.
  Havainnolliset kuvat ja teksti muillekin vesiaiheesta kiinnostuneille katsottavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Vesiaihe ilahduttaa minua suuresti ja uskon, että myös monia palstalle poikkeavia eläimiä myös.

   Poista
 2. Tuo on todella ihana ja niin luontevassa kohtaa! Tuota savea on kyllä tosi ikävä lapioida... mutta ainakin se lohkeaa paloina ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi oli itseäni vahvempi henkilö lapioimassa, muuten saattaisi olla koko projekti vielä kaivuuvaiheessa. ;)

   Poista
 3. Vesiaihe on kaunis elementti puutarhassa. Hatunnosto kolmen päivän tiukasta urakoinnista.
  Minulla oli samantyyppinen muutaman vuoden ajan. Sijainti koivun alla aiheutti runsaasti työtä, kun puusta pudonneet lehdet saivat altaan haisemaan. Altaaseen kannattaa laittaa joku keppi tms., jotta hiiret, oravat ja tarvittaessa myös linnut pääsevät omin avuin pois altaasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sijainti koivun alla ei varmastikaan ole paras mahdollinen. Voin hyvin kuvitella miten koivu roskaa. Tänä kesänä allas on ollut täynnä koivun siemeniä, vaikka lähimmät koivut ovat satojen metrien päässä. Olen laittanut kiviä altaaseen, jotka jäävät veden pinnan ylle, ensimmäisen kuolonuhrin jälkeen.

   Poista
 4. Vesiaihe on kyllä kaunis elementti puutarhassa!
  Melkoisen työn olette tehneet kun savea olette käsivoimin kaivaneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olihan siinä hommaa, mutta onneksi oli vahva mies lapion varressa. ;)

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground