VESIAIHE.

10 lokakuuta 2023

Vesiaihe puutarhassa elokuussa.

Syyskuussa 2022 saatiin vesiaiheen allas asennettua paikoilleen ja keväällä lumien sulattua alkoi jatkotoimet, altaan maisemointi. Se ei ollutkaan niin yksinkertaista, eikä hyviä ideoita löytynytkään niin vaan. Oli monta asiaa, jotka pitää ratkaista ja mielellään katseen kestävällä tavalla.

Pieni vesiaihe on aiheuttanut paljon pohdintaa. Miten peittää muovireunat? Mitä kasveja ympärille? Miten ratkaista vesiaiheen ja pienen lavalakauluksen välinen alue? Voisiko altaan ympärillä olla enemmänkin kiveystä? Saisinko siihen yhdistettyä haaveilemani mukulakivipolun? Haluaisin altaaseen kasveja, mutta mitä? Miten vesikasveja tulisi hoitaa, talvehtiiko ne altaassa? Saisinko lumpeen talvehtimaan jossain?

Näin kesän jälkeen on kyllä pakko myöntää ettei vesiaihe ole vieläkään valmis, siksi tämä postaus on kestänyt näin pitkään, kun en olisi halunnut esitellä keskeneräistä. Päätin kuitenkin tehdä tällaisen välietappipostauksen, johon voi palata, kun maisemointi on edistynyt enemmän. Ennen ja jälkeen -kuvat ovat aina niin kivoja, kun näkee kättensä jäljen. 

Vesiaihe puutarhassa toukokuussa.
14.5.2022

Toukokuun puolessavälissä vesiaihe näytti näin paljaalta. Daaliat oli istutettu ruukkuihin ja keltaisena kukkivia mukulaleinikkituppaita oli pitkin puutarhaa. Perennatuetkin oli vielä talven jäljiltä paikoillaan. Pelkäsin pitkään humpsahtavani veteen ilman "kaiteita", kun en ollut vielä tottunut altaan olemassa oloon. Talven aikana keräsin kiviä vesiaiheen maisemointi mielessä, olin tuonut niitä jo vesialtaan äärelle odottelemaan.

Vesiaihe puutarhassa toukokuussa.
19.5.2023
Sain suihkulähdepumpun vanhemmiltani. Heillä oli aiemmin vesiaihe, mutta muovinen allas hajosi ajan mittaan ja alkoi vuotaa. Vanhempani täyttivät altaan mullalla ja istuttivat siihen kasveja. Niinpä tarpeettomaksi jäänyt suihkulähde päätyi puutarhaani.

Kukkapenkin laajennusosa ja tulppaaneja.
19.5.2023
Toukokuussa laajensin mökin edestä vesiaiheelle kulkevaa kukkapenkkiä. Tulppaaneista näkee hyvin, miten suoraan on aiempi reuna mennyt. Mullasta pilkistää myös allaspumpun sähköjohto. Se kulkee kahden kukkapenkin kautta päätyen mökin seinustalle ja sisälle pistorasiaan.

Vesiaihe puutarhassa toukokuussa.
28.5.2023
Kivet altaan ympärillä ovat lisääntyneet, kun ollaan toukokuun lopulla. Kiviä on jo hieman aseteltu vesiaiheen ympärille.

Vesiaihe puutarhassa toukokuussa.
28.5.2023
Päädyin laittamaan altaan ja lavankauluksen väliin pikkulavoja ja niiden päälle daaliaruukkuja. Sain näin kesän miettimisaikaa tuon alueen viimeistelyyn. Lavalle tulisi päästä tekemään hoito- ja huoltotoimenpiteitä, mutta olisi kiva, että altaan reunalla olisi jotain kasveja. 

Altaan toiselle puolelle olen jo istuttanut ensimmäisen kasvin – kivikkotörmäkukka 'Pincushion Pinkin', se on tuossa kivien välissä, keskellä alhaalla. Seuraapa muuten sen kasvua.

Vesiaihe puutarhassa toukokuussa.
28.5.2023
Laajennusosa on saanut ensimmäiset asukkaat. Keijunkukka 'Pink Panther', Pienestä Metsäpuutarhasta siirretty poimulehti ja toinen keijunkukka

Vesiaihe puutarhassa kesäkuussa.
24.6.2023
Kivet ovat lisääntyneet ja rajaavat nyt lähes koko vesiaihetta. Kivikkotörmäkukka on aloittanut kukinnan ja paljastui harmillisesti vaalean liilaksi, vaaleanpunaisen sijaan. Kiven toisella puolella on punakissankäpälä 'Rosea'. Huomaan keräileväni kissa-aiheisia kasveja. 

Vesiaihe puutarhassa kesäkuussa.
24.6.2023

Vesiaihe puutarhassa elokuussa.
29.8.2023
Heinäkuussa en tullut kuvanneeksi veaiaihetta. Elokuun lopulla kivikkotörmäkukka kukkii edelleen ja kasvi on tuuheutunut valtavasti. Paljas kohta on kivien edessä on edelliskesän aurinkovarjon jalan jättämä jälki. Koko kesänä siihen ei tullut kylvettyä nurmikon siemeniä ja se näyttää edelleen samalta.

Vesiaihe puutarhassa elokuussa.
29.8.2023
Ostin juhannuksen jälkeisestä alesta aurinkokennovaloja. Toinen niistä päätyi vesiaiheen ympärille. Se on kuin pieni kuu, joka heijastuu veteen.

Vesiaihe puutarhassa elokuussa.
29.8.2023
Luppiot ovat kaatuneet vesiaiheen päälle, mutta kuvassa se näyttää jotenkin runolliselta ja pinkki väri herkulliselta.

Pyöreillä kivillä rajattu perennapenkki.
29.98.2023
Laajennuksen kasvit ovat hieman vaihtuneet. Siirsin poimulehden kirsikkamaahan ja istutin tilalle saran 'Praire Firen'. uuden ja vanhan alueen rajalle istutin ruukuissa olleet vaaleanpunaiset punahatut ja eteläruusuruoho 'Mars Midgetin'.

Hurmesilkkheinä.
29.8.2023 | hurmesilkkiheinä | Imperata cylindrica 'Red Baron'
Onnistuin viime vuonna löytämään hurmesilkkiheinälle mieluisan paikan, jossa se jopa lähti leviämään. Tein harvinaisen poikkeuksen ja hankin toisen samanlaisen ja sijoitin sen kukkapenkin toiselle puolelle, lähelle ensimmäistä. Niin on tämä uusikin lähtenyt leviämään ja toivon molemmille mukavaa talvea. Hurmesilkkiheinä on yksi lemppareista, joiden soisin viihtyvän puutarhassani.

Japaninvaahtera 'Butterfly'
29.8.2023 | japaninvaahtera | Acer palmatum 'Butterfly'
Viime syksynä ajattelin, että vesiaiheen kupeeseen tulee japaninatsalea (se kuoli ennen aikojaan) ja japaninvaahtera 'Deshojo'. Japaninvaahtera talvehti ensimmäisen talven kellarissa, kun ostin sen viimeisistä alennusmyynneistä. Talven aikana minulle selvisi sen olevan vähän turhan talvenarka, joten se tulee luultavasti olemaan ruukkuversio jatkossakin. Se on asustanut kesän vesiaiheen kupeessa, vaikka tässä yllä olevassa kuvassa onkin lajike Butterfly'. Pikkuvaahteroita ei voi olla ikinä liikaa ja altaan ympärillekin mahtuu hyvin kaksi. Atsalean ja japaninvaahteran sijaan istutin isommaksi pensaaksi tähtimagnolia 'Rosean'. Haaveilin toisesta magnoliasta ja kun tajusin tässä olevan mahdollinen paikka, tein täsmäiskun FLÖRiin ja ostin sen. Ja ostin vain ja ainoastaan sen. Mikä itsehillintä! (harmittaa edelleen se ostamatta jäänyt punainen kellukka)

Kameleonttilehti.
9.9.2023
Siirsin Risu no enistä kameleonttilehteä alueen mylläyksen aikaan altaan reunalle. Se sopiikin hyvin tuohon veden viereen, se nimittäin on kosteikkokasvi. Juuri tuohon kohtaan suihkulähde välillä suihkii vettä ja kameleonttilehdet tulee kätevästi kastelluiksi samalla. Kuvassa näkyy myös vähän magnolian lehtiä ja ruukku, jossa edellä mainittu 'Deshojo' vaahtera majailee.

Vesiaihe puutarhassa syyskuussa.
9.9.2023
Syyskuussa kivikkotrmäkukasta on tullut muhkea ja se kukkii edelleen ja se kukkii myös nyt lokakuussa, kun tätä kirjoitan. Käsittämätön kukinta-aika, saa anteeksi väärän värinsä, kun on noin kiitollinen kukkija. Olen ottanut myös kukkavarsia maljakkoon, leikkokukkaominaisuudesta saa paljon lisäpisteitä.

Istutin altaan ympärille myös kaksi kuunliljaa. Toisen siirsin nuokkusyreenin helmoista ja toisen ostin Viherlassilasta. Jälkimmäinen näkyy kuvassa, se on nimeltään 'Purple Heart'. Siellä on jännät tummanpurppuraiset varret ja samaa väriä on myös lehden tyvessä. Sen luvattiin olevan myös "etanankestävä" lajike. 

Vesiaihe puutarhassa syyskuussa.
9.9.2023

Vesiaiheen maisemoinnin alku on lupaava, mutta silti nin kesken. Olen kesän mittaan mallaillut muutaman kerran kiviä, mutta en ole täysin tyytyväinen niiden järjestykseen. Pitäisi saada lisää litteitä kiviä. Kasvillisuutta on tullut jonkun verran, mutta saisi tulla lisääkin. En vain osaa tehdä päätöksiä. Myös rajallinen budjetti on asettanut rajoituksia, päätin kesällä etten vielä hanki vesikasveja, niiden sijaan ostin Risu no eniin uusia perennoja ja heiniä. Aukkopaikkoja on sen verran runsaasti, että pitää priorisoida mihin käyttää vähät roposet.

Vesiaihe on ollut yllättävän työläs siistinä pidettävä. Sain isältä "haavin", jolla kaavin roskia pois vedestä. Se on toisaalta jotenkin kivaa hommaa ja mielelläni tartun haaviin. Veden solinaa on ollut kiva kuunnella, naapurinikin totesi sen olevan rauhoittavaa. Vesisuihkusta on myös nauttinut linnut. Olen nähnyt useammankin tipusen suhaavan suihkun alla ja oikonenn kivillä sulkiaan.

Vesiaihe on aiheuttanut kaksi kuolon uhria. Aikaisin keväällä altaasta löytyi kuolleena hiiri tai myyrä. Sen jälkeen isohko lintu. En tunnistanut lajia, tukeva nokka ja ruskea väritys, rastasta tukevarakenteisempi. Hiiren kuoleman jälkeen laitoin altaan matalaan päätyyn pari kiveä estämään vastaavat onnettomuudet. Linnun kuolema on silti mysteeri. Onko se hukkunut vai onko jotain muuta tapahtunut?
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


4 kommenttia:

 1. Vesiaiheen naamiointi on jo hyvällä mallilla. Nuo kivet ovat hienoja ja toimivat hyvin rajaajina ja toisaalta huoltotöitä varten astimina. Liuskekivillä saisi varmaan muovireunaa paremmin piiloon, mutta tuollaiset jämerämmät lohkareet ovat näyttävämpiä. Kasvit näyttävät hienoilta altaan reunoilla. Toisaalta niiden ei soisi täysin makaavan altaassa, koska silloin ne lisäävät veden likaantumista.
  On sinulla ihania kasveja. Voimakkaat väripilkahdukset vihreiden kasvien lomassa ilahduttavat suuresti. Hurmesilkkiheinän laitoin omaan vinkkivihkooni ensi kesän metsästettäväksi. Aivan ihana.
  Hiiriä ja myyriä on vaikea saada pysymään poissa altaasta. Joka kevät meilläkin yksi tai kaksi sellaista löydettiin vainaana. Linnun "hukkuminen" tuntuu oudolta. Olisiko ollut sairas yksilö?
  Haavin lisäksi jonkinlainen tyhjennyspumppu on myös kätevä. Toisinaan altaasta on ainakin osa vedestä saatava pois. Onnistuu se ämpärilläkin, mutta helpommin pumpulla. Soliseva suihku on hieno elementti kesäisessä puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä jo ensi kesänä kasvit ovat enemmän tuuheutuneet, jotta paremmin peittävät allasta. Kiviä pitäisi saada lisää. Mainitsemasi liuskekivet olisivat hyvät, mutta niitä ei oikein ilman autoa hankita tai osteta vain muutamaa kappaletta. Noita lohkareita löytää helpommin lähistöltä. Tässä on nyt muutama kuukausia taas aikaa tuumailla ja suunnitella maisemointia.

   Linnun kuolema on mysteeri, vähän arvelimme myös sen olleen sairas. Sillä se löytyi juurikin niiden vedessä olevien kivien luota, josta sen kokoisen linnun olisi luullut helposti pääsevän pois.

   Pumpu onkin hyvä vinkkiä. Poikaystävä tyhjensi altaan viime keväänä ämpärillä ja siinä oli hommaa. Pitääpä tutkailla sopivaa laitetta.

   Hurmesilkkiheinä on yksi lemppareista ja olen todella onnellinen sen viihtymisestä. Useamman kerran kokeilin sitä, mutta nyt löytyi paikka, jossa se viihtyy ja ensi kesänä tajuan kastella, jos on pidempää kuivaa kautta.

   Poista
 2. Tuo on kaunis ja veden hiljainen solina niin rauhoittavaa ja miellyttävää. Luppio, joka kaartuu vesiaiheeseen, on todella ihanan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Luppio on vähän holtiton tapaus ja sen kukat roskaavat altaan ärsyttävästi, mutta pidän siltikin siitä kovasti. :)

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground