ORAVANKESÄPESÄN PELAKUITA osa 2.

29 tammikuuta 2017


Tämä on Oravankesäpesän pelakuiden toinen esittelypostaus, ensimmäisen voi lukea täältä ja yleistä pelakuufiilistelyä löytyy täältä. Tässä postauksessa on kokoelmani erikoisempia tapauksia. Kiva, että niin moni muukin on ilmoittautunut pelakuihin tykästyneisiin.

Ensimmäisenä esittelyssä mielestäni se kaikkein kaunein pelakuu - luonnonlaji Pelargonium sidoides. Sidoides kukkii pienin, tummanviininpunaisin kukin. Aivan hurmaava. Sain alun kesän bloggaajatapaamisessa Saaripalstan Sailalta {ISO kiitos!}. Ostin myöhemmin kesällä toisenkin sidoidesin, kun vastaan tuli. Tällä hetkellä molemmat näyttävät erittäin huonoilta, valitettavasti. Olen talvettanut ne asunnon sisällä, kasvilampun alla. Olisi ehkä pitänyt laittaa toinen talveksi kellariin. Harmitta hirveästi, varsinkin tuon Sailalta saadun alun kohtalo. 

Tilasin kyllä jo varmuudeksi uudenkin alun, jotta en nyt vaan jää ilman...


Pelargonium odoratissimum 'Omppu'. Omenantuoksuinen pelakuu on Pukin puutarhasta. En tosin saa hirveästi tuoksusta omenaa haisteltua, mutta on pienine kukkineen ja lehtineen somannäköinen. Tämän tilanne on tällä hetkellä varovaisen lupaava. Omppu on keittiössä amppelissa ja on läheskokonaan ruskistunut, mutta muutama hennon vihreä oksa on näkyvillä, pidän peukkuja, että saan vietyä tämän kesäpesälle kesäksi.


Kolmantena luonnonlajihybridi, P. Deerwood Lavender Lass. Tämä pelakuu on laventelintuoksuinen, kuten nimestä voi päätellä. Ostin tämän Lahden Pihapiiri-messuilta Peltosen puutarhan osastolta. Toivottavasti tänäkin vuonna jostain löytyy näitä, sillä tähän kyseiseen yksilöön iskivät kirvat ennen joulua. En lähtenyt taistelemaan niitä vastaan, vaan viskasin kasvin biojätteeseen, koska pelkäsin kirvojen levittäytyvän muihinkin. Eilen löysin niitä jouluruusuista ja nyt en aio luovuttaa ilman myrkkyjä.

Nämä kolme ensimmäistä kasvoivat viime kesänä mökin seunustalla nojaileviin tikkaisiin kiinniteetyissä ruukuissa. Kaikki olivat olemukseltaan enemmän rennosti roikkuvia ja tykkäsin kolmikosta paikassaan.


Ostin Marketanpuiston puutarhapäivästä jonkun koulun osastolta tämän ylläolevan pelakuun. Sen nimeksi oli mainittu Cascadipelargoni. Aikani guuglailtuani päädyin siihen, että tämä voisi olla riippapelargoni Pelargonium paltatum 'Cascade White Compact 07'.


Toinen tuoksupelakuu, Pelargonium quercifolium 'Moskito Schocker'. Ihastuttava suklaapelargoni, jok aei suinkaan tuoksu suklaalta, vaan tärpätiltä. Pelargoni on ostos Pukin puutarhalta.


Tämä pieni ja sieväkukkainen on 'Concolour Lace', tuoksepelakuu sekin. Tämä tuoksuu hasselpähkinälle.


Tämä pienokainen on tähtipelargoni 'Lotusland'. Kuva ei anna oikeutta lehdille, joissa on vahva ruskea vyöhyke, joka peittää lehden lähes kokonaan. {tuolla taka-alalla näkyy vähän paremmin ruskeaa väri lehdissä}.


Tämä pinkkikukkainen valkoisin reunoin on riippapelakuu, Pelargonium peltatum 'Stellana Rose'.


Tähtimäiset kukat kuuluvat Pelargonium zonale 'Fireworks bicolour'-pelargonille. Tämä on ehhä vuoden 2016 kuvatuin pelakuu Oravankesäpesällä. Se sijaitsi roskalavalta löytyneen ruostuneen, tumman metallitarjottimen edessä kesän. Tarjotin antoi vastutstamattoman kuvauksellisen tumman taustan pinkeille tähdille.


Seuraavana esittelyssä on neilikkapelargoni 'Madame Thibault'. Erikoisen, no neilikan, näköinen pelakuu, jonka kukkien väri vaihtelee pinkin eri sävyissä.


Tämä herkkä pelakuu on sekä kääpiö- että munankuoripelargoni 'Constanza di Schio'.


Seuraavaksi 'Dresden Light Pink', joka on myös kääpiöpelargoni.


Sanoisin, että kuvassa on kerrattukukkainen munankuorikuvioinen tähtipelargoni, Pelargonium zonale 'Bright Pink', mutta enpä mene takuuseen muusta kuin nimestä. :)


Tämä taas on kääpiömunankuoripelargoni 'Diane Louise don Rosa'.


Viimeisessä kuvassa onluonnonpleargoni aka australian villipelargoni, Pelargonium australe. Ostin tämän 2015 Peltosen puutarhalta, kumpanakaan kesänä se ei ole kukkinut. Viime talven se vietti kellarissa ja talven aikana se kuihtui minikokoiseksi. Sillä meni koko kesä kasvaa alkuperäisiin mittoihin. Tänä talvena se on hengaillut amppelissa keittiössäni, kasvilampun alla. Se on pitänyt kokonsa ja vihreytensä ja nyt jo kasvattanut uuttakin versoa. Toiveissa olisi nähdä tämä kukkimassa ensi kesänä.Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Voi apua, miten ihania! Tuo eka on super. Mä niin tahtoisin nyt perua päätökseni ja tilata ees muutaman pelargonin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sidoides on kyllä upea! Aina voi pari pientä pelakuuta ostaa, niitä ei lasketa. :)

   Poista
 2. Pelargoneja katsellessa iskee kyllä kesäkaipuu. Ja enpä tiennytkään, että on olemassa laventelituoksuinen pelargoni. Minulla on sinulle blogissani tunnustus ja haaste, joka on tosin peräisin jo viime kesältä, joten se voi olla sinulle jo entuudestaan tuttu. Kesän odotuksen tunnelmissa, Ritva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ja on vaikka minkä tuoksuisia pelakuita!
   Kiitos haasteesta, pitää tarttua siihen tässä lähiaikoina.

   Poista
 3. Olipas mielenkiintoista lukea vähän erikoisemmista pelargoneista. Itse en ole vielä saanut pelargoneja talvehtimaan. Viimeistään keväällä ne heittävät henkensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos aihe kiinnosti. :) Aina joku kuolee ja ainakin aikaisemmin yleeensä enemistö, nyt toivon lisävalon parantavan tilannetta.

   Poista
 4. Voi että mun pelargonia rakkaus vaan kasvaa! Välillä vaan kuolaan noita pelargonilajikkeita kirjoista ja tämäkään postaus ei kyllä helpota hullaantumista. On mahtava miten yhdessä kasvilajissa, voi olla niin paljon upeita ja erilaisia kaunottaria olemassa.
  Toivottavasti saat kaikki aarteesi talvehtimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin aivan uskomattoman upea kirjo erilaisia! Se just sai mut ihastumaan, kun tajusin että on muutakin kuin niitä mummopelakuita. Tosin niilläkin on nykyään paikkansa mun mummonmökissä. :)

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground