RUUKKUPUUTARHA JAPANIN MATKAN INSPIROIMANA.

20 toukokuuta 2019Blogiyhteistyö: Huiskula


Japanin matkan jälkeisissä tunnelmissa halusin vähän japanilaista tunnelmaa omaan puutarhaankin. Ihan perinteinen japanilainen puutarha ei sinällään sovellu muotoiltune havuineen ja karppilammikoineen perinteiseen siirtolapuutarhaan, vaikka sitäkin olen hieman yrittänyt soveltaen luoda. Tällä kertaa päätin toteuttaa Japani-teeman ihailemieni japanilaisten ruukkupuutarhojen hengessä.

Japanilaiset perustavat vähäisempäänkin koloon ja tilaan pienen puutarhan. Osa on vain yhden tai kahden minikokoisia puutarhoja ja toiset taas runsaita ja näyttäviä useiden ruukkujen kokonaisuuksia. Joissain tapauksissa kasvit ovat missä sattuu muoviruukuissa muovisten vesipullojen kanssa {pullojen tarkoituksena on kai karkoittaa kissat} tai sitten yhteensopivissa tyylikkäissä ruukuissa. Olen postannut kuvia japanilaisista ruukkupuutarhoista mm. näissä postauksissa.


Kolmatta vuotta mökin edustalla ruukussa viettää neidonhiuspuuni. Se on selvinnyt kaksi talvea kotini kellarissa. Tänä vuonna se kasvatti hentoiset alut jo huhtikuussa ja kun palasin reissusta se vietiin mökille. Vaikka puu oli kiedottuna hallaharsoon, ilmeisesti alut paleltuivat. Näyttää kuitenkin siltä, että gingko on kasvattamassa uudet lehdet, sillä pieniä vihreitä alkuja näyttäisi olevan.
Neidonhiuspuu sai kaveriksi kaksi upean väriset verililjapuut* Cordyline fructicosa. Sijoitin ne symmetrisesti penkin molemmille puolille. Toinen verililjapuu sai viereensä pienen japaninvaahtera Acer palmatum ’Butterfly’ ja pienen heinän.


Toisen puolen verililjapuun seuraksi asettelin sininatan* Festuca glauca ’Intense glauca’ ja hauskan pikkuisen sammalmättään. Niiden kanssa keekoilee talvenaikana Kierrätyskeskuksesta löytämäni käpy/ananaskoriste. Koriste hieman vielä etsii paikkaansa, sillä se ei varsinaisesti ole kovin japanilainen, mutta ainakin toistaiseksi se saa olla tuossa.

Eniten hihkuin, kun sain puutarhaani kosteikkokasvin ja keksin sille täydellisen astian. Korte* Equisetum japonicum on kasvi, jota olen monesti ihmetellyt ja ihaillut Japanin matkoilla ja nyt se Oravankesäpesässä. Jee! Olen pitkään haaveillut pienestä vesiaiheesta, pysyvämpi ratkaisu saa vielä odottaa, mutta jo tämä ilahduttaa. 


Laitoin korten viime kesänä Kierrätyskeskuksesta löytämääni pataan. Olen miettinyt mitä ihmettä siihen voisin laittaa, kun pohjassa ei ole reikiä, enkä myöskään halua niitä sinne tehdä. Suunnitelmissa siinteli paikka räystään alla ja huolellinen salaojitus, vaan vedestä tykkäävän korteen kanssa ei ole hukkumisongelmaa. Win win -tilanne.  


*Kasvit saatu blogiyhteistyönä Huiskulalta.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Vau, luulin ensin sinun kasvattaneen minikokoista bambua. Korte on hienon näköinen ja sopii hyvin Japani-teemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin erikoisen näköinen! Siinä totta tosiaan on jotakin bambumaista, jonka helposti yhdistää Japaniin.

   Poista
 2. Ihanat ruukkusommitelmat. Kiva kun neidonhiuspuu on selvinnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Arvaa vaan kuinka onnellinen olen, että neidonhiuspuu selvisi taas talvesta ja vielä nyt kylmyydestä.

   Poista
 3. Ihana tunnelma! <3
  Just sopivan oravankesäpesä-japanilainen.
  Ja tuo korte on aivan mahtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 On vaikeaa yhdistää japanilaista puutarhaa ja hyvin mummomaista siirtolapuutarhaa, mutta yritys on kova :D

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground