TULPPAANEISTA JA KOMPOSTEISTA.

14 toukokuuta 2019Tulpaanit aloittelevat kukintaa, selvästi on tapahtunut taantumista. Magnoliamaassa olevat 'Carnaval de Nice' -tulppanien nuput ovat selvästi pienempiä kuin alkujaan olivat. Ehkä pitää kaivaa sipulit ylös tänä kesänä - jos vain suinkin muistan. Mökkipolun varrella olevat ihanuudet ovat selvästi harventuneet. Harmillista. Toisen pään sekalainen seurakunta sitä vastoin vaikuttaa hyvinkin elinvoimaisilta. Tietenkin niin päin, että ne toivotut eivät kasva ja ne, jotka ovat tulleet vahingossa ja eivät ole niin mieleisiä.

Tulppaani | Tulipa 'Slawa*


Luumu on kukassa, ihana valkoinen pilvi mökkiplun varrella. Puu on ihan pökkerryttävän kaunis. Kirsikka aloittelee kukintaa, tällä hetkellä yhdessä oksassa on jo avoimet kukat, muut ovat nupuillaan.

Ruusuherukka | Ribes sanguineum

Ruusuherukka kukkii kauniimmin kuin koskaan ennen, samalla myös runsaammin. Tajusin ihan vasta äskettäin, että sehän tuoksuukin ihan herukalle. Puska, ei kukka. :) Tietenkin, onhan se herukka.

Pikkusydän | Dicentra
Pakko paukutella henkseleitä. Olen tyhjentänyt kaksi kompostia, oli hirveä homma. Toinen komposti oli jo viime vuonna tarkoitus tyhjentää, vaan ensin sinne teki pesän mustarastas, sitten sieltä hyökkäsi ampiaisparvi päälleni, kun iskin lapion kompostiin. Nyt sain rauhassa lapioida mullat pois ja saman tien ripottelin mullat palstan kukkamaihin.

Toinen komposti olikin kirjaimellisesti pohjaton. Tyhjensin päälimmäisenä olevan aineksen suursäkkiin odottamaan jatkoa ja kompostista kaivamani mullat levitin pitkin palstaa. Pohjalta alkoi löytyä kaikenlaista maatumatonta roskaa, mm. kasvien nimilappuja, narua ja Fiskarsin oksasakset. Oksasaksia en muista nähneeni aiemmin, uskon niiden olleen edellisen omistajan toimesta kompostoidut. Vanha ja ruma komposti saa häädön, joko lahjoituksena jollekin halukkaalle tai sitten roskiin.

Vielä odottaa pari kompostia tyhjennystä, toivon jaksavani tehdä sen piakkoin, jotta saan tilaa uudelle puutarhajätteelle. Tällä hetkellä kiinnostaa siistiä kompostinurkkaus ja tavoitteena on parin vuoden sisällä päästä eroon vielä yhdestä kompostista. Se on kevyt lehtikompostori, jonka ole naamioinut ruokomatolla sievemmäksi. Ruo'ot alkavat pian olla tiensä päässä, kohta se ei enää ole katseen kestävä. Onkohan tässä perinteinen alkukesän projekti?
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Kuulostaa mukavalta projektilta, loppujen lopuksi! Täälläkin raivasin yhden kymmenen vuotta seisseen purkulautakasan, jossa oli osa rojua, osa käyttökelpoista - mikä homma, mutta lopuksi on niin ihanaa, kun joku rojualue siistiytyy.
  Aikamoisen ihanat värit tulppaaneissasi on, oli ne sitten vahinkolaukauksia tai tarkoituksellisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Uskon, että näkymä paranee huomattavasti, toivottavasti ei kuitenkaan toiminnallisuuden kustannuksella.

   Jos ei tietäisi tulppaanien tarinaa, voisi keskittyä vain ihasteluun, mutta kun...

   Poista
 2. Ihana toukokuu♥ Luonto antaa parastaan, kuten pikkuinen mökkipihasi..:) Nyt nautitaan.

  VastaaPoista
 3. Kauniit tulppaanit. Niitä erikoisuuksia on kiva syksyisin istuttaa, mutta valitettavasti niiden runsas kukinta tuppaa jäämään yhteen kevääseen. Vähenee oleellisesti seuraavina. Olen kokeillut ylös nostamista ja uudelleen istuttamista, mutta ei sekään ole kovin tehokasta.
  Sinulla on mielenkiintoinen komposti. Jospa niissä vielä tyhjentämättömissä olisi lisää tarvetyökaluja puutarhaan. Ei silti, joskus olen itsekin vahingossa ämpärin mukana kipannut kompostiin hanskoja ja oksasaksia, mutta onneksi huomannut ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Iloitsen joka vuosi kirkkaanpunaisista tulppaaneista, jotka ovat olleet täällä ennen minua. Nousevat joka vuosi, en ole huomannut taantumista. Hirmu kiitolliset.

   Nyt kun toinenkin vanhoista komposteista on tyhjennetty, ei noussut enää aarteita esiin, vain pussillinen muoviroskaa.

   Poista
 4. Minullekin kelpaisi komposti, josta löytyy uutta tavaraa :D Tai no, muutaman kerran on kompostorista löytynyt lusikoita. Kauniit tulppaanit, varsinkin tuo toisen kuvan tummanpunainen. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Ne sakset ovat olleet kompostuina ainakin kahdeksan vuotta, pitää huoltaa ja ottaa käyttöön.

  Kyseinen tulppaani on herättänyt enemmänkin ihastusta, on nimeltään ’Slawa’.

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground