TISKIVUORO.

30 tammikuuta 2021


Viittasin Puutarhavuosi 2020 -postauksessa pariinkin kertaan mökkeilyyn vaatimattomien mukavuuksien äärellä. Olen tavattoman mukavuudenhaluinen ja siksi en koskaan ole lämmennyt sellaiselle perinteiselle mökkeilylle, jossa mennä jonnekin metsän keskelle olemaan ilman vettä tai sähköä. Siirtolapuutarhapalstalleni tulee kesävesi ja mökkiin sähköt, en ole vailla mukavuuksia, vain ehkä hieman kevennetyin versioin. Silti elämä mökillä vie enemmän aikaa perusasioiden äärellä kuin kotona.

Esimerkiksi astioiden pesu on jokseenkin vaivalloinen projekti, mutta en myöskään halua käyttää kertakäyttöisiä astioita vaan käytän posliinilautasia ja juomalaseja. Minulla ei ole kotonakaan astianpesukonetta, mutta silti tiskaus käy kätevämmin kotona.

Homma alkaa aina veden hakemisella ja lämmityksellä. Minulla vedenkeitin, jossa lämmitän useita kannullisia vettä. Se on nopeampaa kuin kattilassa ja lieden levyllä veden lämmittäminen. Kumisiin pesualtaaseen yleensä jaksan kuumentaa kolme kannullista vettä, loput veden valutan kylmänä suoraan hanasta. Huuhteluvettä en yleensä enää malta lämmitellä yhtään, vaan siihenkin haen suoraan hanasta veden. Tiskaan aina ulkona, metallipöydän päällä. Lataan ensimmäiseksi aterimet, juomalasit ja mukit likoamaan. Pesun jälkeen siirrän ne huuhtelualtaaseen, samalla laitan uudet astiat pesuaineveteen ja huuhtelen pestyt saippuasta ja vien ne mökkiin kuivumaan. Ramppaan tiskialtaiden ja sisällä olevan kuivaustelineen välillä mo-nes-ti.


Mökin sisällä on kuivausteline, jonne ladon astiat kuivumaan. Osan laseista ja rumat muovikipot laitan kuivauskaappiin, oven taakse piiloon. Tykkään kuivaustelineen ulkonäöstä kovasti, mutta kiroan joka kerta aterintelineen isoja rakoja. Vanhat Hackman/Sorsakoski-aterimet solahtavat väleistä iloisesti ja jäävät jumiin ellei ole tarkkana.

Kuvassa näkyy perinteinen tiskipöytä, mutta se on huijausta. Mökissä eikä koko palstalla ole viemäröintiä, joten altaisiin ei voi kaataa mitään. Taaimmaisessa altaassa pidän kannellista astiaa, johon biojätteen voi kerätä ennen kuin sen vie kompostiin. Etummaisessa altaassa säilytän toista kumisista pesualtaista. Siihen voi kaataa vedet ja muut nesteet tarvittaessa.


Mökin astiat ovat iloisen sekalaista seurakuntaa. Olen ostanut jonkun verran Marimekon Oiva Siirtolapuutarha- ja Räsymatto-sarjaa mökille. Kuvassa olevat pyöreät leipälautaset ovat vanhaa Arabiaa, ne olivat mökissä ostaessani sen irtaimistoineen. Ruokalautaset ovat myös vanhaa Arabiaa, ne olen haalinut ilmaiseksi Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta.


Tiskaan harvakseltaan, joten astioita on kerralla enemmän pestäväksi. Silloin isoimmat astiat eivät yleensä mahdu kuivaustelineeseen, vaan joudun hyödyntämään pyyhkeitä ja tasoja. Kuvassa oleva puna-valkoinen pyyhe on tuliainen Japanista. Se on ihan mahtavaa materiaalia, niin imukykyistä. Pidän myös sen ulkonäöstä, puhumattakaan tunnearvosta. Muistan siitä aina vierailun Narassa.
Kun astiat on pesty ja aseteltu kuivumaan, pitää tyhjentää pesualtaat. Saippuaveden kaadan kompostiin, huuhtelen ja taas kaadan vedet kompostiin. Sama homma huuhteluveden kanssa. Tämän takia käytän ainoastaan ekologisia, luonnossa hajoavia pesuaineita. 

Tiskausprojektin aikana tulee huomaamatta runsaasti askeleita, kun hakee monta kertaa vettä, tyhjentää vedet palstan toiseen päähän, ramppaa ulos ja sisälle kantaen astioita. Lopuksi pyyhin metallipöydän, sillä tiskatessa aina roiskuu ja asetan pöydän yllä olevan vesisäiliön alle toisen pesualtaista, riisun kumihanskat ja heittäydyn jonnekin varjoisaan paikkaan toipumaan urakasta. :) 
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


13 kommenttia:

 1. Olipas kivaa lukea, tiskausrutiineistasi..:) Olen , myös sitä mieltä, että sähkö ja vesi pitää mökille tulla. Joskus meillä on ollut mökki, jossa juomavesi tuotiin kanisterissa ja tiskattiin merivedessä. Saunavedet olivat sadevesiä...jos nyt sattui satamaan...sähköäkään ei ollut. Enää en viitsisi moista vaivaa nähdä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos kiinnosti! :) Olisi kiinnostavaa kuulla/lukea muiden rutiineista ja parhaista vinkeistä, miten helpottaa puuhia hieman vaatimattomien mukavuuksien äärellä. En kyllä pystyisi olemaan täysin ilman vettä ja sähköä!

   Poista
 2. Enpä ole tuollaisia kumisia vateja nähnytkään. Varmaan miellyttävämmät, kuin perinteiset muoviset.
  Mökilläkin arjen rutiinit täytyy järjestää järkevästi, sillä alkeellisuus alkaa muuten pänniä rankasti. Kiva, että käytät oikeita astioita kertakäyttöisten sijaan. Kesän mittaan tulisi melkoinen pino turhaa roskaa pahvilautasista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumiset altaat eivät kolise, eivätkä astiat hajoa niin helposti niihin osuessa, mikä on kyllä plussaa. Juu, se roskan määrä olisi aivan hirveä ja on posliinilautaset paljon kauniimmatkin.

   Poista
 3. Varmasti oma hommansa on tiskauksessa. Mökkiolosuhteissa, ilman viemäröintiä, tiskaus on oma lajinsa. Ei minun suosikkini. Nuo kumiset pesualtaat ovat minunkin silmiin ihan uudenlaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, onneksi yleensä astioita on vain yhden syöjän verran, niin tiskiä ei loppupeleissä hirveästi tule. Toista se on monilapsisilla perheillä, en halua edes ajatella sitä työn määrää...

   Poista
 4. Tuossa on oma hommansa :) Muistan hämärästi kun lapsuudessani mökillä tiskattiin aina ulkona, ja tietysti joka päivä että oli seuraavaksi päiväksi puhtaita astioita. On siinäkin ollut homma. Nuo kumiset vadit tai altaat vaikuttavat näppäriltä, mahtuvat pieneen tilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Olen kuitenkin tottunut käsintiskaukseen, kun niin teen kotonakin, vedenkanto ja lämmitys onkin sitten toinen juttu. :) Onneksi tiskiä ei yhden hengen mökkitaloudessa loppujen lopuksi hirveästi kerry.

   Poista
 5. Kiitos jutusta, sain taas hyviä vinkkejä. Mistä olet löytänyt tuon kaksitasoisen kuivatustelineen? On näppärän näköinen ja vie vähemmän tilaa.

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground