LOKAKUISIA PUUHIA.

13 lokakuuta 2021


Syksyiset puuhat jatkuvat, kylvin maanantaina nurmikon siemeniä mullokselle, joka on keskellä nurmikkoa. Suunnitelma oli tehdä se vasta keväällä, mutta sain viikonloppuna pienen pussillisen siemeniä vanhemmiltani. 


Myöhemmin mökillä käydessä osa siemenistä oli jo päätynyt varpusten vatsoihin. Ehkä niiden täytyy tankata talvea varten ja saan nurmikkoni vasta ensi vuonna.Olen suunnitellut kuljettaa sinisateen ja muut herkkikset viikonloppuna kodin kellariin. Wisterian kavereiksi päätyvät kaksi japaninvaahteraa, liljakanukka ja viikonloppuna Vihelassilan alesta ostamani hurmesilkkiheinä. Daaliat saavat vielä odotella kyytiä vanhempieni autotaliin.

Kaivoin yrtit talvehtimaan kasvulaatikkoon ja samalla mintusta irtosi muutama pikkutaimi, istutin ne punasaviruukkuihin. Ehkä pitäisi laittaa ne muoviruukkuun ja valeistutukseen vai onko kokemuksia punasaviruukun hautaamisesta talveksi maahan? Tosin nämä ruukut ovat valmiiksi jo vähän haljenneet. 

Nämä ruukut ovat osa viime viikon 75 ruukun roskalavapelastuksesta. Osuin oikeaan aikaan oikeaan paikkaan ja löysin roskalavalta hylättynä punasaviruukkuja ja sinkkiastioita. Kuskasin ne kahdessa erässä mökille ja voin kertoa, että vaikka matka ei ollut pitkä, ehti tulla hiki, sillä tuollaiset pienetkin saviruukut painavat yllättävän paljon, kun niitä on kymmeniä.

Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna esitteli yhdistelmän pensasmustikat ja rönsyakankaali blogissaan. Ilmoitin kommenteissa kopioivani tuon idean ja sen tein. Ostin Viherlassilasta 'Black Scallop' rönsyakankaalin, jonka istutin heti pensasmustikoideni väliin. Sen kaverina on myös herkunvärinen keijunkukka. Krassit ovat lähteneet kasvuun, kun kippasin kesän krassiruukujen mullat tähän. Eivät taida enää tänä vuonna ehtiä kukkaan.

Japaninluppio | Sanguisorba japonensis

Varjoasteri | Eurybia divaricata
Varjoasteri kukkii nyt toista kuukautta. Se on aivan ihana, tosin kuvittelin sen olevan matala reunuskasviksi soveltuva, mutta tämä on reiteen asti ulottuva kaveri.

Maljalaukkaneilikka | Armeria pseudarmeria 'Ballerina Red'
Leikkokukkalaatikostani löytyi yllätys. Ihmettelin kukkaa, joka ei täsmännyt lainkaan kesäleimuihin, leijonankitoihin tai olkikukkiin. Kunnes löysin kasvillisuuden joukosta taimitikun, johon olin kirjoittanut maljalaukkaneilikka 'Ballerina Red'. Olinkin keväällä kylvänyt myös perennan siemeniä ja istuttanut ne laatikkoon muiden mukana ja unohtanut koko homman. Taimet eivät olleet kovinkaan kummoisia ja olin kuvitellut niiden kupsahtaneen heti istutuksen jälkeen. Kolme tainta löytyi ja ne saavat olla talven yli laatikossa, keväällä sitten istutan ne parempaan paikkaan.


Viime syksyn istutus - lankaköynnös. Viime syksynä istutin useamman lankaköynnöksen maahan ajatellen, että jos tulisi uudestaan sellainen ihanan leuto talvi ja ne selviäisivät talvesta. No, ei tullut, mutta lankaköynnökset kuitenkin selvisivät talvesta istutettuina maahan toisin kuin muratit. Toivottavasti selviävät seuraavastakin, laitoin maahan myös tänä kesänä ruukuissa olleet. Rakastan lankaköynnöstä, mutta ne eivät kotonani selviä millään hengissä, aina tapahtuu se kohtalokas kuivuminen ja miljoona ruskeaa pikkulehteä on levinnyt ympäriinsä.
Persikan hedelmä kypsyivät kuin kypsyivätkin maisteltaviksi. Kovin suuria niistä ei kasvanut, tuntui kuin ne olisivat kaksi kuukautta juroneet kasvamatta milliäkään. Maun tunnisti persikaksi, mutta ei ehkä ollut ihan niin makea kuin luvattiin. Oli silti hieno kokemus poimia omasta puusta hedelmiä. Toivottavasti puu selviää talvesta ja saan ihailla sen kukintaa ensi keväänä, se oli niin upea silloin kun puun ostin.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


4 kommenttia:

 1. Taatusti on tullut hiki päähän saviruukkuja raahatessa. Kannatti kuitenkin pelastaa ne jatkokäyttöön.
  Olen onnistuneesti saanut muratit pysymään hengissä kahden talven yli kaivamalla ne lavakaulukseen. Viime talvena eivät selvinneet. Pitääpä muistaa yrittää samaa jälleen. Kiitos muistutuksesta.
  Black Scallop on upean värinen. Toivottavasti osoittautuu yhtä kestäväksi ja rönsyileväksi, kuin tavallinen versio.
  Ihan on oikean persikan näköisiä. Hienoa, että uusi puu jaksoi tehdä satoakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatelin, että nimenomaan muratit olisivat selvinneet talvesta, mutta niin vain lankaköynnökset sinnittelivät. Oli vissiin tarpeeksi lunta suojaamassa. Valitsin Black Scallopin juuri sen hienon värin takia, ajattelin että se näyttää kivalta yhdistelmältä syksyllä punertuvien mustikoiden kanssa. Muutama vuosi sitten alennuksesta ostettu rönsyakankaali ei jaksanut kasvaa, tämä näyttää kyllä paremmalta taimelta. Toivottavasti saan jatkossakin persikoita, muutama muukin persikka löytyy siirtolapuutarhasta, joten toivoa on.

   Poista
 2. Onnittelut omista persikoista. Uskoisin, että nurmen siemeniä jää maahan ja ne todennäköisesti kasvavat nurmea keväällä, vaikka varpuset vähän aterioivatkin. Olen pitkään ihaillut kuvissa hurmesilkkiheinää, toivon löytäväni sille arboretumista jonain vuonna mieleisen kasvupaikan.
  Minä olen saanut muratin selviämään talven lumikerroksen alla, se ei ehkä joka talvi onnistu. Oli kiva kuulla, että lankaköynnöksen voisi myös saada säilymään talven maahan istutettuna.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, en voi ottaa kunniaa persikoista. Puu oli upeassa kukassa, kun sen ostin. Toivottavasti se selviää talvesta ja saan jatkossakin maistella omia hedelmiä. Olen menettänyt monta hurmesilkkiheinää, se on sääli sillä se on niin hieno. Olen aina istuttanut ne Risu no eniin, pitänee yrittää jonnekin muualle, vaikka juuri Risu no eniin se sopisi paremmin kuin hyvin. Kuvittelin juuri murattien selviävän talvesta, vaan ihmeeksi vain lankaköynnökset selvisivät. Oli vissiin riittävä lumipeite suojaamassa. Toivottavasti selviävät tulevastakin talvesta.

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground