HYÖTYKASVIYHDISTYKSEN ORANGERIA. (ja Annalan Huvila)

20 tammikuuta 2024

Soilikki Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.

Olen joitakin vuosia käynyt Hyötykasviyhdistyksen Soilikki & Pielikki -piirin tapaamisissa. Piiri kokoontuu talvikaudella kerran kuukaudessa, joka kuun kolmantena keskiviikkona, poikkeuksena joulukuu, jolloin tapaamista ei järjestetä. Aktiivisia piirin jäseniä on noin kymmenkunta ja juttelu poukkoilee pelargoneista muihin huonekasveihin, kuulumisten vaihtoon, puutarha-asioihin ja kaikkeen muuhunkin. Eräänäkin kertana saimme seikkaperäisen selostuksen kokemusasiantuntijalta biohiilestä. 

Syksyisin ja keväisin vaihdetaan pistokkaita, siemeniä, kasveja ja juurakoita. Eikä valikoima rajaudu vain soilikkeihin ja pelargoneihin, vaan kaikenlaiset kasviaarteet vaihtavat omistajaa. Kuten piirin perustajajäsen Anu Ranta usein sanoo: Kannattaa antaa pistokkaita ystäville, jotta voi oman kasvin kuollessa pyytää uutta alkua ystävältä.

Kasveja Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.

Soilikka & Pielikki -piiri kokoontuu Helsingissä Annalassa J-rakennuksessa, joka on Annalan huvilan vieressä oleva keltainen rakennus. Huvilan kupeessa on orangeria, pieni talvipuutarha, jossa on Hyötykasviyhdistyksen pelargonikokoelma. Viime syksynä piiriläiset kävivät huoltamassa orangerian kasveja ja kerrankin minulla oli mahdollisuus olla mukana. Mikäs sen parempaa kuin kivassa seurassa puuhailla kasvien kanssa ja jutella puutarhaa. Itsehän rakastan napsia pelakuista kuivuneita lehtiä pois, se jos mikä on terapeuttista ja rentouttavaa.

Kasveja Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.
Syksyn ensimmäisellä hoitokerralla löytyi ikävä yllätys: useasta ruukusta löytyi juurikirvan tuhoja. Juurikirva tekee tuhot nimensä mukaisesti kasvin juurelle eli se viihtyy mullassa. Tuhoa on vaikea huomata, moni kasvi näytti ihan hyvinvoivalta, vaikka juuria olikin syöty. Hälyttävä merkki on mullan päällä oleva valkea "töhnä", kun kasvin ottaa pois ruukusta näkyy juurikirvan tekemiä onkaloita ja typistyneet juuret.

Kaikki kasvit, joissa oli merkkejä juurikirvasta, otettiin pois ruukuista. Multa vaihdettiin, ruukut ja aluslautaset pestiin saippuavedellä ja ruukutuksen jälkeen multaan laitettiin tuholaistentorjuntatikut. Näistä kaikista kasveista otettiin myös pistokkaita. Kasvit olivat usean viikon aikana toisessa tilassa, ennen kuin ne siirrettiin takaisin orangeriaan. Iso homma, mutta toivottavasti saimme kasviaarteet pelastettua ja juurikirvat poistettua.

Vanhapoika-kaktus ja lehtikaktus Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.
Rapsipallokaktus | Echinopsis eyriesii "Vanhapoika"

Orangerian kasveista valtaosa on pelargoneja, mutta siellä on myös muita vanhoja huonekasveja kuten kuvan rapsipallokaktus eli vanhapoika, enkelinsiipi ja soilikkeja. Keväällä orangerian valtaavat pelargoninpistokkaat ja Hyötykasviyhdistyksen puutarhurin siemenkasvatukset.

Täplikki Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.
Täplikki | Ledebouria


Enkelinsiipi Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.
Enkelinsiipi | Begonia corallina

Kaktuksia Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.
Otin vähän kuvia orangeriasta ja sen kasveista. Paikka on niin kuvauksellinen ja viiston, lasisen katon myötä valo on todella kaunis. Mitä pidemmälle syksy ehti, sitä vähemmän oli pelargoneja kukassa. Ensimmäisen kuvan soilikki jaksoi kukkia pitkään, sen väri on upottavan syvän sininen. Todella upea.

Pelargoneja Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.

Pelargoneja Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.

Pelargoni 'Tessaloniki' Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.
Pelargoni | Pelargonium 'Tessaloniki'

Pelargoneja Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.
Syksyn aikana kuulin Hyötykasviyhdistyksen entiseltä toiminnanjohtajalta Anu Rannalta orangerian historiaa. On ollut suuren työn takana, että Annala ja itse orangeria on saatu Hyötykasviyhdistyksen käyttöön. Anu oli ymmärtänyt orangerian säästämisen tärkeyden, kun niitä oli aikanaan Ruotsissa etsitty kulttuurihistoriallisista syistä. Silloin orangeria oli ollut alueen asukkaiden varastokäytössä, tilassa oli silloin häkkikomeroita. Siitä oli pitkä tie takaisin kasvien käyttöön. Anun päättäväisyyden ja sitkeyden ansiosta saamme tänä päivänä tästä erityisestä paikasta, sillä vanhoja orangerioita ei ole liiemmin säilynyt eikä niitä liene hirveästi Suomessa ollutkaan.

Pelargoni 'Nevesta' eli 'Nimismies' Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.
Pelargoni | Pelargonium 'Nevesta' tunnetaan myös nimellä 'Nimismies'

Hyötykasviyhdistys osti Annalan Huvilan eli Villa Annebergin vuonna 2017 ja sinne on tarkoitus rakentua valtakunnallinen puutarhakulttuurin keskus. Huvilassa toimii sunnuntaisin kahvila, jolla kerätään varoja huvilan kunnostamiseen. Huvilan edustalla on Helsingin kaupungin hallinnoimat istutusalueet, joissa on kausittain vaihtuvat kasvit. Alkusyksyllä oli huvilan edustan tapetti-istutuksissa verililjapuita, keijunkukkia, mehipuita ja tyräkkejä. Sivustojen penkeissä kasvoi upeita daalioita, joiden seurassa oli koristetupakoita ja begonioita. Lokakuussa istutuksiin vaihtui erilaiset havut seuranaan kanervia. Hämeentieltä huvilalle vievän käytävän ympärillä komeat perennaistutukset. 

Pelargonit 'Maaninka' ja 'Yrjö Nuutinen' Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.
Pelargoni | Pelargonium 'Maaninka' (vas) ja 'Yrjö Nuutinen' (oik.)

Pelargoni 'Vanha Rouva' Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.
Pelargoni | Pelargonium 'Vanha Rouva'

Annalan puisto on kaikille avoin ja suositeltava vierailukohde, vaikka itse orangeriaan ei yleensä pääse vierailulle. Ikkunoista voi kyllä kurkkia sisään. :) Koko Annalan alue on viehättävä, ympärillä on erityisen hieno, vanha jalopuumetsä, poluilla voi tavata hevosia, sillä Annalassa toimii myös hevostalli. Kesäkuun alussa kukkivat Annalan iiriskokoelman iirikset, jotka on istutettu 2019 juhlistamaan Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlaa. Oman ihastuttavan lisänsä antaa palsta-alue, jossa kaupungin asukkaat voivat kasvattaa omia vihanneksia ja kukkia. Huvilan kahvila on auki sunnuntaisin 12–16. 
 
Pelargoni Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa Annalassa.

Hyötykasviyhdistyksen orangerian kasveja Annalassa.
Postauksen piti vain lyhyesti esitellä orangeriaa, mutta matkan varrella juttu vähän rönsysi. :) Jos vierailet kesällä Helsingissä, suosittelen vierailua Annalan Huvilan alueella. Helsingin keskustasta on n. puolen tunnin bussimatka (esim. linja-auto 71, pysäkki Annala) perille. Vehreyttä viikonloppuusi!




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


2 kommenttia:

  1. Harmittelen, että meillä länsirannikolla Porin seudulla ei ole Hyökasviyhdistystoimintaa lainkaan. Joskus aiemmin on ollut, mutta hiipui ajan kuluessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tylsä juttu. Toiminnan ylläpito vaatii aktiivista ihmistä, mielellään useampia.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground