KUKKIEN HIEKKAKUIVATUS.

23 tammikuuta 2024

Hiekassa kuivatetun kukan vetäminen pois hiekasta..

Innostuin kesällä kukkien hiekkakuivauksesta. Hiekkaan hautaamalla kuivatuista kukista tulee paljon eloisampia kuin riiputtamalla niitä. Kukat saavat kauniin hillityn himmeän värin kuivuessaan ja muoto säilyy paremmin. Olen nähnyt uskomattoman hienoja värimuutoksia. Kuivaus kuulosti niin hauskalta ja näkemäni tulokset niin upeita, että oli pakko itsekin kokeilla. Ainut mutta oli erittäin hienon hiekan saaminen ilman autoa mökille/kotiin.

Hienoa, kuivaamiseen soveltuvaa hiekkaa myydään rautakaupoissa 25 kilon säkeissä eikä sellaista taakkaa kuljeteta pyörällä saati käsin raahaamalla. Sitten bongasin Instagramista pelastavan idean käyttää kissanhiekkaa kuivatukseen ja sitähän kissakodista löytyi! (ei tosin löydy enää, kun syksyllä eteen tupsahti paakkuuntuva puupelletti. täydellistä!)

Hiekkakuivaus astioita.
Miso ihmettelee miksi keittiönpöydällä on pieniä vessoja. 


Hautasin kokeeksi muutamia kukkia pariksi viikoksi hiekkaan. Säilytin astiat keittiön lattialla, matalan hyllykön alla. Pelkäsin, että utelias kissa löytää hiekkalaatikot ja ottaa uudet vessat käyttöönsä. :) Näin ei onneksi käynyt.

Hiekassa kuivatetun kukan vetäminen pois hiekasta..
Parin viikon päästä koitti jännittävä hetki, kun sain vetää kukat pois hiekasta.

Hiekassa kuivatetun kivikkotörmäkukan vetäminen pois hiekasta..
Tiiviskukkainen kivikkotörmäkukka 'Pincushion Pink' kuivui kauniisti, mutta kissanhiekan rakeet tarttuivat siihen ärhäkästi. Yksittäisiä muruja oli vaikea saada irti rikkomatta itse kukkaa. Hienorakeisen hiekan edut tulivat heti selväksi verrattuna rakeiseen kissanhiekkaan.

Kissanhiekassa kuivatettuja leikkokukkia.
Kuivauskokeiluuni osallistui vasemmalta oikealle: daalia 'Night Silence', kivikkotörmäkukka, suklaakosmos, toinen kivikkotörmäkukka, etelänruusuruoho 'Mars Midget' ja tsinnia. 

Hiekassa kuivatettuja leikkokukkia.

Toisessa laatikossa oli kultatsinnia 'Old Mexico Mix', daalia 'Park Princess' ja kaksi tsinniaa. Daaliat litistyivät kuivatuksessa, ne olisi pitänyt haudata huolellisemmin, hiekkaa vähitellen päällä ripotellen. Tämä pitää muistaa, kun ensi kerralla peittelen kukkasatoa hiekkaan.

Ja todellakin aioin jatkaa kokeiluja! Testi innostaa jatkamaan kuivaamista hiekassa myös jatkossakin. Perheeseemme liittyi marraskuussa auto, joten hiekanhaku ei enää ole ongelma (aah, täältä tullaan kaikki ihanat kauempana olevat puutarhamyymälät, puutarhakohteet ja kirppikset! :D), vaikka kissanhiekkaa ei enää meillä käytetäkään. 

Pitää myös aloittaa kuivaaminen keväällä ja kokeilla eri lajeja. Mökin kuistista voisi tehdä kukkastudion. Näen jo kauniita kukkanippuja katosta roikkumassa, kukkasiilejä ja -pidikkeitä ja ja ja kaikkea muuta ihanaa ja kaunista. Sormet jo syyhyävät järjestelemään tilaa uusiksi, mutta vielä on maltettava, sillä mökissä on pakkaslukemat ja tila on enimmäkseen talvisäilönä kaikelle puutarhatavaralle.
Onpa jotain mitä odottaa!Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


12 kommenttia:

 1. Tuota minäkin aion kokeilla. Kiitos, kun jaoit kokemuksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos innostui tästä! Hiekkakuivauksella saa todella upeita kuivakukkia.

   Poista
 2. Vau, kissanhiekassa! No totta tosiaan.
  Kuivaamissasi kukissa on tallella niiden olemus jollain lailla.
  Ihana Miso ihmettelemässä vessoja :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissanhiekka toimi yllättävän hyvin. Pelkäsin koko ajan, että Miso löytää astiat ja ilahtuu uusista vessoista. Sinne olisi mennyt kuivakukat, jos neiti olisi käynyt kuopsuttelemassa laatikossa. :D

   Poista
 3. Loistava idea! Pitää kokeilla. Minulla oli vuosia sitten kukkien kuivaukseen sopivaa hiekkaa, mutta laitoin sen pois, kun en tarvinnut pitkään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hauska kokeilu ja ehdottomasti pitää jatkaa sitä tänäkin vuonna.

   Poista
 4. Hiekkakuivatus on hauskaa ja sait hienosti kukat kuivatettua kissanhiekassa. Onneksi Miso ei päättänyt testata minivessojen käyttöä :D Hienorakeinen hiekka on siinä mielessä parempaa, että siitä ei jää terälehtiin kuoppia tai muita jälkiä. Tosin sitä ei saa myöskään karistelemalla pois, vaan pitää jollain vesivärisiveltimellä tai vastaavalla hipsutella. Pitäisipä taas kesällä kokeilla pitkästä aikaa tuotakin harrastetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli todella kivaa ja kukista tulee todella hienot. Pitää käydä ostamassa hienompaa hiekkaa, nyt kun on auto käytössä. Siveltimellä hipsuttelu on hyvä vinkki, pidän sen mielessä.

   Poista
 5. Voi että miten kauniisti kuivuivat, kuin olisivat tuoreita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekkakuivauksella tulee todella elävännäköistä, hauskasti myös värit sammuvat saman sävyisiksi.

   Poista
 6. Hiekkakuivaamalla tulee kyllä todella kauniita kuivakukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä tuli todella hienot, vielä kun oppii hautaamaan kukat paremmin.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground