HITTI VAI HUTI?

17 syyskuuta 2015


Reunuspäivänkakkara | Tanacetum parthenium
Palstani on tarjonnut tänä vuonna kaikenlaisia yllätyskukkia. Suunnittelin pitkään tekevänä hitti vai huti -postauksen {ja mainitsinkin asiasta Betweenin Rikkaruohoelämää-blogin kommentissa}. Eli onko palstaltani löytämä kasvi rikka vai oikea kukka. No, ennen kuin ehdin julkaista ja kuvata kaikki yksilöt olinkin selvittänyt muiden blogeista nimet niille. :) Kiitos vaan kaikille kanssa puutarhabloggareille, kun kuvaatte ja nimeätte kasveja blogeihinne niin tälläiset aloittelijat oppivat aina jotain uutta.

Reunuspäivänkakkaran bongasin palstaltani jo viime vuonna, oli niin soma etten nyhtänyt pois. Tänä vuonna näin sitä myös naapurilla, joka on erittäin pedantti puutarhuri, arvelin hänen tietävän kukan olevan hitti. Betweenhän sitten bloggasi kuvan ja nimen, josta sain tämän söpöläisen nimen selville.

Ukonhattu |  aitoukonhattu | Aconitum napellus
Peratessani hyvin tyhjää ja keskeneräistä kukkamaata, siellä sojoitti tälläinen yksinäinen sininen kaveri. Oli niin erikoisen näköinen, että arvelin tämänkin olevan hitti. Ja kas, se paljastui kotvan kuluttua ukonhatuksi. Muut lajitoverit olen varmaan innostuksissani kitkenyt pois...

Mäkimeirami | oregano | Origanum vulgare
 Tälläinen löytyi keskeltä vadelmaviidakkoa, palstan perimmäisestä nurkasta. Vattuja poimiessani mietin aina, että pitää taittaa oksa ja selvittää mikä hän on kasvejaan. No, sitten osuin Mannaryynin Pesäpuu-blogiin, hän oli tehnyt samanlaisen kasvilöydön ja tunnistanut sen mäkimeiramiksi eli oreganoksi.

Hopeatäpläpeippi | Lamium maculatum
Tämän kasvin jännittävännäköiset lehdet kiinnittävät huomioni ihan sattumalta, sillä tämä on hyvässä jemmassa ruusupuskan alla ja kuunliljojen takana. Taas kerran nettiselailu paljasti kasvin hitiksi eli hopeatäpläpeipiksi.

Näiden kuvattujen kasvien lisäksi keskellä vadelmapusikkoa löysin yhden hitin. Leikatessani vadelmia keväällä ihmettelin erikoisennäköistä köynnöstä. Päätin antaa sen kasvaa, jotta näen mitä siitä tulee. Kesäkuun alussa se teki erikoisennäköiset kukat, jotka paljastivat kasvin olevan tuoksukuusama. Raukkaparka ei vain ole kovin edukseen keskellä vadelmia, joten suunnittelen sen siirtämistä. Se näyttää kesän aikana kiertyneen tiukasti vattuihin, joten ehkä siirrän yrityksen keväälle?Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Ihania löytöjä :-) Kyllä kuusaman voi nytkin leikata lyhemmäksi, jos sitä ei muuten pysty siirtämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookkin! :) Vanha puutarha osaa yllättää. Hyvä teitää, että kuusaman voi jo nyt leikata, pitäisi vaan tietää mihin sen siirrän. Suunnitelmia on, mutta...

   Poista
 2. Kuusamat on kyllä kivoja ja niitäkin on paljon monenlaisia. Tuo hopeatäpläpeippi on meilläkin jäänyt tyräkin alle, muttei välitä siitä yhtään, valitettavasti tyräkin lehden peittävät koko peipin ja sen kauniit violetit kukatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusama oli kyllä ihana löytö. On vain istutettu todella kummalliseen paikkaan!

   Poista
 3. Vau tuota reunuspäivänkakkaraa! Ulkonevat terälehdet ja kaikki! Omani ovat kasvaneet myös kivasti mutta lienevät eri rotua sillä näyttävät enemmän napeilta. Kasvatan toistekin, ihan niin kuin sinäkin!

  Sini K.
  Viherpihan Kasvihormoni-blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookkin söpö! Nyt kun tiedän sen olemassa olosta, pitää tarkkailla etten kitke sitä pois. Tänä vuonna on saattanut aiemmin käydä niin...

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground