ARBORETUM MUSTILA.

12 kesäkuuta 2017


Vain reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä on mahtava puutarhakohde - Arboretum Mustila. Sinne suuntasimme poikaystävän kanssa viime lauantaina. Ajoitus oli mitä parahultaisin, noin viikon normaalista kukinnasta jäljessä olevat alppiruusut ja atsaleat olivat ihanasti kukassa juuri nyt.

1902 vuonna perustettu arboretum yllätti minut laajuudellaan ja metsäisyydellään. Kun kulki merkityillä poluilla oli kuin ulkomailla, muutaman kerran tuntui kuin olisi ollut japanilaisessa metsässä, kun havupuut eivät olleetkaan niitä tuttuja kuusia ja mäntyjä, vaan hemlokkeja, jättituijia tai purppurapihtoja. Erikoispuulajit on istutettu laajoiksi metsiköiksi saumattomasti suomalaisen metsän kanssa. Ja siellä täällä tuli vastaan väripilkkuja, kun matkan varrella oli kukassa olevia alppiruusuja ja atsaleoita. Kierros alkoi asiaankuuluvasti alppiruusulaaksosta ja siellä kävimme erityisesti ihastelemassa Rhododendron 'Suomi 100' -alppiruusua. Se on ensimmäinen virallisesti rekisteröity kotimainen keltakukkainen, kylmänkestävä alppiruusu, jonka kukat ovat sävyltään lempeän vaaleat. 'Suomi 100' Peter M.A. Tigerstedin jalostama ja se on korealaisen mustilanalppiruusun Rhododendron brachycarpum var. tigerstedtii ja keltakukkaisen 'Lemonade'n risteytyksen jälkeläinen.
 

Rhododendron 'Boule de Neige'


Marjatanalppiruusu Rhododendron tigerstedtii-ryhmä 'Axel Tigerstedt'


Perhosatsalea Rhododendron vaseyi


Kanadanatsalea Rhododendron canadense
Alppiruusulaakson jälkeen lähdimme kiertämään meille suositeltua keltaista reittiä. Kahden ja puolen kilometrin merkitty reitti vei meidät douglaskuusikon kautta jättituija- ja purppurapihtametsiin ja aina kohti lännenhemlokkimetsikköä.

Jättituija Thuja plicata


Kuningasatsalea Rhododendron schlippenbachii


Viimeisenä reitillä, ennen paluuta alppiruusulaaksoon oli havuterassi, jossa oli lukuisia pieniä havuja käpypedeillä. Alue on keskeneräinen ja se on valmistuttuaan varmasti uuden visiitin arvoinen ellei jopa ennen. Tuliaisena kesäpesälle toin Rhododendron 'Suomi 100' -alppiruusun ja pari muuta Mustilan kasvattia.

Blogiyhteistyö Arboretum Mustila
 Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Tuonne on kyllä lähdettävä... Ihania kuvia olet ottanut<3

  VastaaPoista
 2. Samat sanat Katin kanssa, tuonne on lähdettävä! En ole koskaan mennyt Mustilaan ihan pelkästään, vaan aina käväissyt pikaisesti meno- tai tulomatkalla jostakin. Olisi kivaa kävellä nuo kunnon reitit. Upeat kävyt! Sekä maassa että puussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti varata aikaa ja kiertää reittejä. Vaikka kiersimme tunteja, jäi silti hirveästi näkemättä.

   Poista
 3. Mä olen bongaillut näitä Suomen puutarhakohteita kesän reittien varrelle napattavaksi. Kiitos tästä, lisäsin tämän sinne must-listalle!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos tästä sait yhden kohteen lisää listallesi. :) Vahva suositus Mustilalle.

   Poista
 4. Mustila on tänä vuonna iskenyt mun tajuntaan, sinne on tehtävä reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! varmasti hieno kohde mihin tahansa vuodenaikaan, mutta oli kyllä aikas upea alppiruusen kukinta-aikaan.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground