HYÖTYPUUTARHA.

18 heinäkuuta 2017


Kesäpesän pieni hyötypuutarha näyttää näinä päivinä ihan rehevältä. Ensimmäisessä viljelylaatikossa on kahta eri perunaa, toinen kukkii jo. Mahtaisiko maistiaisi olla jo valmiina? Muistelen isäni sanoneen, että potut ovat nosto valmiita, kun kukkivat. perunoiden kanssa on aivan liian myöhään kylvettyjä kehäkukkia. Ostin jättipussin Hyötykasviyhdistyksen puodista, annoin osan sieministä äidille, mutta silti niitä jäi runsaasti - vielä ensi vuodellekin. Mietin pitkään mihin haluan kelta-oransseja kehäkukkia, enkä osannut päättää. Laitoin sitten perunoiden ja latva-artisokkien väliin. 

Yritin kasvattaa latva-artisokkia siemenistä. Taimet lähtivät kasvuun, mutta siten hyökkäsi kirvat. Ja sitten toisenkin kerran. Luovutin talvilomani kynnyksellä ettei kirvat leviäisi pelargonipienokaihin ja ostin taimet sitten Kotipuutarha-lehden Versoo-tapahtumasta. Kasvulavan päässä on kahdessa säkissä mansikoita, taimi tai kaksi talvehti säkissä, mutta jaoin naapurilaatikosta uusia masikan taimia säkkeihin.
 
Kakkoslaatikossa on sitten lisää niitä mansikoita, koko laatikon täydeltä. Laatikon päässä on  ämpäreissä perunaa. Perunat ovat nimeltää 'Desiree' ja 'Highland Burgundy Red'. 'Desireen' ostin vain nimen vuoksi, edesmennyt persialaiskissamme nimi oli Desiree.


Kolmannessa viljelylaatikossa on iso raparperi ja ruohosipulia. Molemmat ovat palstan vanhaa lajia ja siirretty toisaalta lavaan. Lisäksi olen istuttanut syksyllä 'Aleksandra'-valkosipulia. Laatikossa näyttäisi kasvavan myös työkaverilta vuosi sitten saatu ja istutettu, sittemmin maultiin jäänyt ilmasipuli. Lavojen päässä on samoja pottuja laastiämpäreissä ja emaliämpärissä on versoo-tapahtumassa Kotipuutarha-lehden osastolla istutettu pottu, jonka nimen olen tietenkin jo unohtanut. Ihan kuin siihen olisi liittynyt korkea-arvoinen naishenkilö...

Ostoskärryissä viljelylaatikon vierellä on parissa säkissä kasvamassa koristekurpitsoja. Niiden alku on ollut vaisua, mutta nyt on jo sentään jotain kasvua havaittavissa. Toivottavasti ehtivät tehdä halloween-kurpistat minulle.


Mansikoita on lisää ruukussa - viime vuonna ruokakaupasta ostettu ärhäkän aniliinikukkainen  amppelimansikka talvehti viljelylaatikkoon istutettuna. Se oli tehnyt pienokaisen rönsyn päähän, jonka istutin pienempään ruukkuun.Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Onpa söpö mansikankukka! Ihanaa, kun saa alkaa nostaa perunoita, mullakin on ekat kohta kattilassa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä hyötytarha. Ehkä ensi vuonna laitan perunoita astioihin.

  VastaaPoista
 3. Näyttääpä kivalta. Hyötytarhan rehevyyttä on täälläkin odoteltu ja kummasteltu viileitä yölämpötiloja. Ehkä tämä tästä vielä kesäöiksikin muuttuu....

  VastaaPoista
 4. Minullakin oli tuollainen pinkki amppelimansikka pitkään kasvimaalla, muistaakseni lajike oli Toscana. Varmaan tuolta jo perunoita voi nostaa, minullakin on pari saavia pottua ja pieni alue kasvimaalla, satoa tulee jo. Oma hyötymaa on kätevä, ei tarvitse lähteä torille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toscana - pitääkin laittaa nimi ylös! Viikonloppuna pitää nostaa ekat potut.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground