LUMIPALLOEFEKTI.

31 heinäkuuta 2017

Harmaamalvikki Lavatera thuringiaca
Puhuvat huonosta kesästä. Olen eri mieltä, on ollut paljon kivoja iltoja ja viikonloppuja, joita olen voinut viettää mökillä, ilman sateita. No, en kaipaa helteitä, kun menen niistä ihan veteläksi ja silloin voi vain olla ja valittaa kuumuutta. :) Paljon parempi on näin, kun säät ovat sallineet kunnon puuhastelut palstalla.


Peruna 'Desiree'
Olenkin puuhastellut muutamankin pidempään mielessä pyörineen projektin parissa. Mitään valmista ei ole ja ennen kuvatkin ovat jääneet vähiin, kun olen lähtenyt puuhissani liikkeelle vähän varkain. Viime sunnuntainakin aamu alkoi kahvittelulla ulkona ja pohdinnalla kumman puolen mökkipolun kukkapenkeistä kitkisin. 

Astioita sisään viedässä silmät osuivat pelargonin pistokkaaseen, joka oli aikansa vedessä olleena kasvattanut juuret. Päätin istuttaa sen ja sitten perään aiemmin ostamani neljä kameleonttilehteä, kun nyt istutuspuuhiin ryhdyin. Kameleonttilehtiä mietin tulevaan kuupuutarhaani ja japanilaisnurkkaukseen. Olin ostanut niitä neljä kappaletta molempia paikkoja ajatellen.

Punakärsämö Achillea millefolium 'Paprika'


Kannoin kasvit japanilaisnurkkauksen luo, hain istutusvehkeet ja silmäilin sopivia kohtia. Päätin ensin kitkeä rikat pois. Olin vain noin viikko sitten kitkenyt maan, mutta niin vain maasta oli jo sinnikkäästi puskenut rikkoja. Eli ensin kitkentää. Siinä hääriessäni ja viereistä orapihlaja-aitaa kirotessani, päätin etten enää siedä piikikästä aitaa lainkaan. Olin jo ennestään vähän matkaa leikannut orapihlaja-aitaa pois, niinpä leikkasin aidan puolentoista metrin matkalta noin parinkymmenen sentin korkuiseksi.

Väriminttu Monarda
Sitten alkoikin se rankin vaihe. Auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta aloin kaivaa orapihlajan juuria esiin ja ylös. Välillä leipälin ja guuglettelin miten orapihlajasta pääsee helpoten eroon - kaivinkoneella. Tieto ei varsinaisesti helpottanut, sillä kaivinkoneen käyttäminen ei onnistu. Sain kaivettua juuria esiin noin 30-50 senttiä, jonka jälkeen sahasin juuret poikki. Oli liian raskasta ja vaivanloista kaivaa enempää.

Japaninkellovaivero Pieris japonica 'White Rim'
Naapuripalstan siskokset kävivät ohikulkiessaan tsemppaamassa ja kertoivat tehneensä joitakin vuosia sitten saman, koska myöskään he eivät olleet pitäneet piikikkäästä aidasta. Maahan jäi vielä pari juurakkoa, ne jätin suosiolla seuraavaan kertaan. Akuutein tilanne on japanilaisnurkkauksen kohdassa, jonne haluan istuttaa Mustilan Arboretumista saamani katsuran. 

Olen tähän asti pystynyt pidättäytymään katsuran ostosta, sille se ei millään mahdu palstalle. Kotini lähellä on yhdessä pihassa katsura ja ihailen sitä aina ohi kulkiessa. Ja sillä on kokoa. Mutta nyt oli suoranaisesti "vähän pakko" ostaa, ja oli sitäpaitsi niin pieni taimikin ettei se nyt vähään aikaan kasva valtavaksi ja pitää sitten leikata ja siis pitähään japanilaispensas saada japanilaisnurkkaukseen. :) En jaksanut lopulta istuttaa katsuraa enkä kameleonttilehtiäkään. Ensi kerralla sitten. Ja pitää sitä paitsi ostaa multaakin juurien jättämiin kuoppiin.

Kääpiöängelmä Thalictrum kiusuanum
Orapihja-aitaa jää vielä palstan portin molemmin puolin. Portin päälle olen antanut aidan kasvaa korkeaksi ja muotoillut suurpiirteisesti aitaa portin päällä kaarevaan muotoon. Joskus myöhemmin ehkä kaivan nekin pois ja laitan tilalle jonkun köynnöskaarihommelin ja jotain pehmeää, kauniisti kukkivaa ja tuoksuvaa toivottamaan palstalle tervetulleeksi.

Riippaorvokki Viola hederaceae
Postauksen kuvat eivät liity tapaukseen muuten kuin että ovat otettuja viime viikonlopun aikana.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


12 kommenttia:

 1. Huh mikä homma! Eiköhän orapihlaja tuolla taltu, ei se sentään mikään kauhuleffojen kuolleistaherääjä ole ;-) (kai...)
  Suloiset nuo kääpiöängelmä ja riippaorvokki! Ja ihana tipu tarkkailemassa puuhiasi.
  Minustakin tämä kesä on ollut oikein sopiva, hämäläiselle kävi myös hidas kukkimistahti vallan mainiosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi tietää... ;) Orapihlajan juuria jäi kai aika paljon maahan, joten luultavasti versoa pukkaa jossain vaiheessa, mutta toivottavasti ei mitään massiivista hyökkäystä.

   Kuvan tipulle kävi vähän huonosti, se lensi päin ikkunaa. Tuossa kuvassa se yrittää toipua tällistä, mutta onneksi se pääsi jatkamaan matkaa omin siivin.

   Poista
 2. Sä olet ahkeroinnut valtavasti siellä! <3
  Mulle käy just yleensä noin. Hommat alkaa jotenkin varkain, usein juuri aamukahvin jälkeen ja vähän jo yöpaidassakin. Sitten just maltan käydä vaihtamassa järkevämmät vaatteet ja jatkan hommaa. Myöhemmin tajuan, että kuviakin olisi ollut hyvä ottaa. Mutta kamera ei muistu yhtään mieleen, kun inspiraatio iskee.
  Voi, mäkin olen haaveillut katsurasta. Katselin sitä puutarhakaupassa alkukesästä ja seuraavalla kerralla ne olikin sitten jo ostettu. Joten katsura jäi vielä haaveisiin. Mutta ehdottomasti se kuuluu japanilaiseen nurkkaukseen. Ihana, kun haaveesi toteutuu.
  Minustakin tämä kesä on ollut hyvä. Meilläpäin on satanut tasaiseen tahtiin, eikä kastella ole tarvinut edes ruuukkukasveja. Ehkä hyötyviljelmät ja kesäkukat olisivat tarvinneet hivenen enemmän aurinkoa. Muuten on ollut oikein loistokesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun iskee se inspis, on syytä toimia. Varsinkin, kun sattuu olemaan puutarhassa. Yleensä saan suurimmat inspiraatiot töissä, kun ei ole mitään mahdollisuuksia tehdä asialla mitään. Pitää vain kirjata äkkiä kaikki muistikirjaan ylös, niin muistuu vielä puutarhassakin mieleen- :)
   Jospa saisit Mustilan Arboretumista myös katsuran itsellesi? Toivottavasti se viihtyy kesäpesällä.

   Poista
 3. Minustakin kesä on ollut hyvä puutarhakesä. Sadetta ja aurinkoa sopivasti ja lämpöä, mutta ei uuvuttavaa hellettä.
  Tuollainen inspiratio kun iskee silloin pitää tehdä ja muu puuha saa väistyä.
  Ihana tuo pieni riippaprvokki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, silloin on ryhdyttävä hommiin, kun inspiraatio iskee. Ja on puutarhassa ja kelit kohdilla.

   Poista
 4. Kyllähän se niin on, että ajattelee tekevänsä jonkun pikkujutun, mutta homma lähtee ihan lapasesta... Olet kyllä tehnyt hurjasti hommia ja voit olla ylpeä saavutuksitasi. Mistä olet tuon ihanan riippaorvokin löytänyt??? Olen nyt pari kesää sitä yrittänyt löytää itselleni... Nähdään pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! :) Ostin riippaorvokin Tukholman messuilta, siellä niitä oli useammallakin osastolla (ei varmasti lohduta). Lähtisiköhän se kasvuun sellaisesta rönsystä? Jos sellaisen laittaisi multaan omaan ruukkuunsa ja antaisi olla hetken emon vieressä? Riippaorvokki on nimittäin rönsyillyt, voisit saada siitä alun. Nähdään!

   Poista
 5. Kiva blogi, hyviä kuvia. Linkitin :-)

  VastaaPoista
 6. Itsellä ollu kanssa tänä kesänä (no koskapa ei olisi) sellaista puuhaa mökillä ja mökkipuutarhassa että kantamista on riittäny. Joten hyvä kun on ei ole ollu helteitä. Niinä harvoina päivinä kun on ollut tosi lämmintä olenkin ollu töissä joten niistä ei oo ees muuta kuin ikkunasta nähny että kaunista on. Vettä on tullu siihen malliin että ei ole tarvinnu kastella kuin alkukesästä kerran. Tosin vähän ehkä lämpimämpää olis saanu olla että kasvu oilisi ollu kaikilla kasveilla kunnollista. Toi sinun kahvipannu vai mukiko lienee on aivan upeen näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan sitä puuhaa riittää puutarhassa! :) Siksi onkin hyvä ettei pääse olemaan pitkiä taukoja kuumuuden takia, ettei mikään paikka ehdi pahemmin villiintyä.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground