KOMPOSTIALUE.

11 elokuuta 2019


 Blogiyhteistyö: Kekkilä

Yksi kesän suuri ponnistus on nyt valmis, nimittäin kompostialue. Tai ei se ihan valmis ole, mutta valmis tälle vuodelle. Aloitin keväällä tyhjentämällä viidestä kompostista neljä. Ne olivatkin olleet tyhjennyksen tarpeessa ja levitin hyvää kompostimultaa ympäri palstaa.

Minua oli jo pitkään häirinnyt sekä kompostien määrä että eriparisuus. Kaksi palstan alkuperäistä kompostia sai uudet kodit, toinen lähti naapuripalstalle ja toisen kävi mies Tori.fi-ilmoituksen perusteella hakemassa Espooseen. Jäljellä jäi kaksi lähes samannäköistä kompostoria. Toinen niistä on kolme senttiä korkeampi ja toinen myyntitekstin mustasta väristä huolimatta olikin ruskea. Hieman ärsyttävää, mutta kestän.


Keväällä kahden vanhan kompostin seuraan liittyi Kekkilän Kotikompostori 230 l*. Mökin mukavuuksiin tullut huussi aiheutti tarpeen kuivakäymäläjätteen kompostoinnille eikä olemassa olevat kevyet kompostorit olleet sille oikea paikka. Huussin kuivakäymälä ei ole varsinaisesti kompostoiva, vaikka maatuminen alkaakin jo ennen tyhjennystä huussin säiliössä.

Sijoitin kompostorin reunimmaiseksi, se jotenkin sopi parhaiten palstan kulmaan. Huolehdin, että ympärille jäi tarpeeksi tilaa ja kompostori on helposti tyhjennettävissä alaosan luukusta. Kompostin suotonesteletkulle isäni kaivoi rautakangella maahan kolon, jonne  nesteet imeytyvät.

Laitoin kompostin pohjalle ohjeen mukaisesti 5 senttimetrin kerroksen pilkottuja oksia ja kuorikatetta. Sen jälkeen isäni tyhjensi kuivakäymälän säiliön kompostoriin. Huussijätteen päälle ripottelin kompostikuiviketta. Sen jälkeen olen laittanut sinne kompostoitumaan hieman kitkentäjätettä ja keittiöjätettä, jota en ole voinut laittaa rottavaaran takia muihin komposteihin.  


Laitoin kompostien alle suodatinkankaan kaksinkertaisena estääkseni alueen rikkaruohittumista. Mietin pitkään mikä olisi järkevin materiaali kompostialueelle. Pelkkä multa olisi sadekeleillä ikävää liejua. Lopulta keksin latoa mökin sivustalla olleet laatat kompostien eteen. Niiden väleihin tyhjensin pari pussia kivituhkaa. Kompostien takana on noin puolimetriä tilaa ja sen alueen katoin kivillä, jotka olivat olleet lehtikompostin ympärillä. Kivien väleistä kitkeminen oli aina hankalaa, nyt toivon että suodatinkangas hillitsee rikkojen kasvamista.


Ostin kolme isoa tuhka-astiaa, joihin sain säilöttyä Hajusieppo*-, Kompostikuivike-säkilliset ja isossa suursäkissä olleen havu- ja rodomullan. Ei enää rumia säkkejä näkyvillä. Astioiden takana on lumipallopensas, joka on leikattu aidaksi. Se piilottaa armollisesti kompostialueen pensaan takana kulkevalta tieltä.

 

Se viides, siis nykyään neljäs komposti on edelleen tyhjentämättä ja paikoillaan. Se saa muhia talven paikoillaan ja urakoin sen ensi vuonna tyhjäksi. Ruokomatolla päällystetty lehtikomposti lähtee myös pois. Ruo'ot ovat osittain jo maatuneet, eivätkä enää kestäisi montaakaan vuotta. Sitten alkaakin viereisen japanilaistyylisen nurkkauksen uudelleenmietintä, sillä alue laajenee ja kauniina taustana ollut "ruokoseinä" poistuu. Keksin, että tähän tulevaan alueeseen saan ehkä sittenkin tilaa jollekin pienelle puulle. Ehkä teemaan sopiva koristekirsikka tai vastaava? Ehkä myös rajaan kompostialueen jollain pensaalla japanilaisnurkkauksesta? Mietittävää talvi-iltoihin. :)Siistiytynyttä ja avartunutta aluetta piti myös hieman koristella, kun kerran oli tilaa {ja rompetta}. Toin varastoistani pienen metallipöydän ja asettelin päälle ja viereen lyhtyjä. Sopivasti nyt kun elokuun pimenevät illat ovat täällä.


*Tuotteet saatu blogiyhteistyönä Kekkilältä.Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Näyttääpä ihanan siistiltä ja toimivalta!
  Minullakin on työlistalla kompostialueen siistiminen ja muutos.
  Ennen autotallin maalausta jouduimme siirtämään siellä olleen kompostialueen kokonaan pois ja nyt maalauksen jälkeen mietimme koko autotallin takaosan järjestystä uudelleen. Yritämme tehdä alueesta siistimmän.
  Nuo tuhka-astiat ovat hyvä vinkki, noiden kuivikkeiden ym. säilytykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Helpottaa tälläistä visualistia, kun vähemmän kiinnostava, mutta niin hyödyllinen alue on myös katseenkestävä. Ennen neljä erilaista ja viisi kompostia särkivät pahasti silmään. Teillä on kiva tilanne, on mahdollisuus miettiä kokemuksen kautta kompostialue uusiksi ja entistä toimivammaksi.

   Poista
 2. Kivasti laitettu. Meillä on mökillä samanlainen kompostori, mutta kuivikkeille on hakusessa uusi astia. Mistä olet hankkinut nuo tuhka-astiat ja mikä niiden vetoisuus on?

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Tuhka-astiat on ostettu Puuilosta ja niiden vetoisuus on 75 litraa, pienempiäkin kokoja näytti löytyvän.

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground