RISU NO ENIN RUSKAVÄRIT.

09 lokakuuta 2021

Neidonhiuspuu | Gingko bilopa

Risu no enissä leiskuu. Japanilaistyyppisen puutarhani osiossa on tällä hetkellä upeat värit. Neidonhiuspuu on kellastuttanut lehtensä suorastaan hohtaviksi. Ymmärrän hyvin miksi Japanissa näiden puiden ruska on erityisen ihasteltu.

Neidonhiuspuu | Gingko bilopa

Kun katsoo oikealta suunnalta saa mahtavan väriparin - keltainen ja purppura.

Japaninverivaahtera | Acer palmatum 'Atropurpureum' 
Japaninverivaahtera 'Atropurpureum' hehkuu edelleen purppuraisena ja yhdessä gingkon kanssa ne ovat herkullinen väripari.

Hakoneheinä | Hakonechloa macra 'All Gold'

Neidonhiuspuun lailla hehkuu hakoneheinä 'All Gold', sen sävy on nimestään huolimatta enemmän limen sävyinen kuin kultainen.

Haltiankukka | Heucherella 
Hakoneheinän takana on vähemmän huomiota herättävän värinen, mutta hienostuneet lehtikuviot omaava haltiankukka. 

Käärmeenparta | Ophiopogon planiscapus

Jonossa seuraavana on melkein musta käärmeenparta, joka rauhoittaa väri-ilotulitusta. Se on ilokseni vuosien saatossa alkanut leviämään. Sillä on myös somat violetit, kielomaiset kellokukat. Yksi lemppareistani, tosin sillä listalla on lähestulkoon kaikki kasvit puutarhastani.

Pehmytmesiheinä | Holcus mollis
Tumman käärmeenparran takana on hohtavan vaalea pehmytmesiheinä. Tämän alun olen muistaakseni saanut Cheriltä. Pehmytmesiheinä on totisesti nimensä mukaisesti pehmyt, toisin kuin karkea ja jäykkä käärmeenparta. Pehmytmesiheinä on myös iloisesti levinnyt ja tykkään näiden matalien heinien muodostamasta matosta Rino no enissä.

Ostin muutama vuosi 'sammaleena' myydyn kasvin, joka kesän vietettyään ruukussa talvehti lavankauluksessa. Se luultavasti oli polkuhaarikko. Toissakesänä istutin sen Risu no eniin, koska ajattelin sen olevan hyvä sammaleen korvike japanilaistyylisessä puutarhassa. Se sitten innostui leviämään. Tänä kesänä tulin katumapäälle ja revin sen pois ettei siitä tule suurempaa harmia. Se nimittäin tuntui iloisesti leviävän myös aidan takana olevalla käytävälle. Toistaiseksi nämä heinät tuntuvat kiltimmiltä tapauksilta.

Japaninsara | Carex morrowii 'Ice Dance'

Toinen jonka kasvu on yllättänyt on japaninsara. Olen ollut siinä käsityksessä, että ne olisivat jotenkin talvenarkoja, mutta en ole niitä mitenkään suojannut ja silti ne tuntuvat kasvavan silmissä. Olen kaivanut jakoon niiden poikasia tänäkin kesänä useamman kerran ja ainakin vielä niille on löytynyt ottajia.

Japaninvaahtera | Acer palmatum 'Dissectum'
Todellinen herkkis on japaninvaahtera 'Dissectum'. Ensimmäisenä talvena sen latva paleltui ja se on enemmän maapeitepensaan mallinen kuin puu. Kesällä se häviää muun kasvillisuuden sekaan, mutta nyt syksyllä se on syttynyt loistamaan. Katsokaa nyt tuota oranssin ja punaisen hehkua!

Peruukkipensas | Cotinus coccygria 'Grace'
Peruukkipensaan lehtiin on taas tullut purppuran sekaan pinkkiä! Olen tästäkin väriyhdistelmästä haltioissani, miten ihastuttavaa.

Vuoriruokobambu | Fargesia murielae


Loppuun rauhallisempaa ja tutumpaa vihreää sävyä - hän on vuoriruokobambu. Ehkä syksy ja varsinkin lokakuu on lempparivuodenaikani, sillä silloin kasvit ovat vihreän sijaan enemmän punertavia, joka on lempivärini.

Muuten, tätä postausta kirjoittaessani kävin katsomassa tekemäni postauksen vastavalmistuneesta Risu no enistä, voi valtava miten hurjasti kasvit ovatkaan reilussa vuodessa kasvaneet. Hui, saattaa tulla ahdasta lähivuosina ja ennemmin kuin uskonkaan.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


16 kommenttia:

  1. Kauniita sävyjä ja muotoja. Neidonhiuspuun lehtimuoto on kuin koko puu olisi kukassa. Kerrassaan hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neidonhiuspuun lehti on kyllä erityisen hienon muotoinen ja nyt keltaisena leiskuva.

      Poista
  2. Kauniit kuvat kauniista puutarhasta. Ihanat värit.

    VastaaPoista
  3. Juuri mökillä tänään tsekkasin, että neidonhiuspuuni on vasta alkanut kellastua, vihreitä sävyjä on vielä mukana. Japaninlehtivaahtera ei taida ruskasävyjä partsilla saada, turhan lämmintä. Vuoriruokobambuni sen sijaan on alkanut kellastuttaa lehtiänsä. Yritän sen saada talvehtimaant termoruukussa partsilla. Onko sinun vuoriruokobambusi selvinnyt talvet suojaamatta ja mitä lehdistölle tapahtuu talven aikana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole vuoriruokobambuja suojannut mitenkään talvisin. Osa lehdistä kellastuu/ruskistuu ja leikkaan ne keväällä pois, osa pysyy vihreänä. Hetken puska on reppanan näköinen, mutta nopeasti se tuuhistuu.

      Poista
  4. Kauniita sävyjä. Neidonhiuspuu tosiaan loistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neidonhiuspuu on kyllä huikean keltainen, joka erottuu tässä kohtaa vuotta.

      Poista
  5. Risu no enin kasvit ovat kiinnostavia ja on hauska seurata tämän kauniin alueen kasvua, monta kertaa kasvit kyllä yllättävät kasvuvoimallaan ja jotain harvennuksia ehkä joutuu tekemään. Sellaista se aina on, mutta toisaalta sitten näkee, mikä viihtyy / joutuuko jotain lajia kovemmin karsimaan.
    Kiva, että esittelit neidonhiuspuuta, sitä en ole nähnyt missään livenä ja on kiva tutustua uusiin kasveihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti nämä vähän herkemmät kasvit selviävät taas talvesta, aina vähän jännittää niiden puolesta. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhassa on valtavan kokoinen neidonhiuspuu, joten toivoa on sen selviämisestä.

      Poista
  6. Vau mikä ruska!
    En ole koskaan käynyt Japanissa, mutta olen haaveillut kirsikkapuiden kukinnan aikaista matkaa sinne. Viime vuosina olen ehkä kallistunut ruskan aikaisen matkan haaveiluun;) Tai siis molempiin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat pitäisi kokea ;) Olen nähnyt vain aavistuksen Japanin ruskasta, joten toivottavasti vielä pääsen näkemään sen kunnolla.

      Poista
  7. Wau, miten upeita värejä ja hienoja kasveja! Todella!!

    VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground