KITKENTÄÄ JA MELKEIN MYÖS ITKENTÄÄ.

06 kesäkuuta 2019
Mökkipäivät alkaa voikukkien kukintoja pois napsiessa, monesti jatkan Fiskarsin rikkaruohonpoistajan kanssa. Nurmikko onkin aika reikäinen, kertoo voikukkien määrästä. Olen yrittänyt kukkien ja nuppujen poimimisella hillitä siemenestä leviämistä, mutta tuntuu, että parin viime vuoden urakoinnista ei ole ollut mitään hyötyä. Niin paljon voikukkia palstalla kasvaa.Olen viime viikot kitkenyt ihan hullun lailla. Luulin vielä pari viikkoa sitten, että palstani pahimmat rikat ovat vuohenputki, voikukka ja karhunköynnös eli elämänlangaksikin kutsuttu. Osittain harmia aiheuttavat vääriin paikkoihin leviävät vadelma, valamonruusu ja luumu. Vaan ei, puutarhassani on paljon pahempi rikka. Se on naamioitunut sievään perinneperennan ulkoasuun, mutta leviää kuin riivattu eikä sitä saa juuri millään pois. Myrkytys ja mustan muovin alla tukahduttaminen on mainittu sen yhteydessä. Se on vuohenkello.

Voi mikä riesa se on. Vielä hetki sitten kuvittelin saavani sen pois vain ahkeralla kitkemisellä. Väärässä olin. Tulin googlanneeksi kasvin. Varmistin, että japanilaisnurkkauksen rikka toden totta on sitä itseään ja kyllä - nuorta vuohenkelloahan se. Se kasvaa tiiviinä mattona ja juuristo vaikuttaa olevan myös tiheä ja syvä. Se on levinnyt muuallekin ja sitä olen viime päivät kitkenyt - sitä ja mukulaleinikkiä. Ei ole paljoa auttanut kuunvaiheiden hyvät kitkentäpäivät, tiukassa ovat olleet.

Mukulaleinikki on myös aikamoinen harmi, se tosin häviää heinäkuuhun mennessä itsestään ja Google kertoi sen olevan aikaisena kukkijana tärkeä kasvi pölyttäjille. Se saa hieman armoa. Olen kitkenyt niin, että jalkojan on alkanut tärisyttää - kuin astangajoogan asanassa konsanaan. Olen kaivanut juuria niin, että selän suoristaminen on sattunut selän lisäksi pakaroissa ja takareisissä. Epäilen kulkevani syvässä kyyryssä. Treeni jatkuu, kitkettävää riittää.

Onko antaa vinkkejä? Onko Roundup todella ainoa vaihtoehto, jos muovitus on lähes mahdotonta muiden kasvien takia? En ole vielä kertaakaan myrkyttänyt mitään, enkä haluaisi sille tiellä lähteä. Nyt tieto lisäsi tuskaa sen verran, että fiilis on aika epätoivoinen.Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


12 kommenttia:

 1. Voi itku. Nyt en osaa antaa neuvoja, ei ole kokemusta vuohenkellon hävittämisestä. Palstoilla on naapurit niin lähekkäin, että rikkoja varmaan tulee joka suunnasta, ellei sitten kaikki naapurit sattuisi olemaan rikkaruohonhävittäjiä. Minultakaan voikukka ei vähene sitten millään. Toki se usein ehtii kukkia ja siementää sillä välin, kun olen kaupungissa. Se on todella nopea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikat tosiaan leviävät helposti, kun ollaan kylki kyljessä. Toisen puolen naapurin on hyvin säntillinen eikä puutarhasta juuri rikkoja löydy. Osa puutarhureista on valitettavasti toista maata. Onpa alueella lähes hylättyjäkin palstoja, joilla kasvaa enimmäkseen voikukkia ja muita rikkaruohoja.

   Poista
 2. Minullakin on vuohenkelloa parissa paikassa, joista en ole sitä kitkemällä ja kaivamalla saanut pois. Onneksi kumpikin paikka on rajattu ja eivätkä ole toistaiseksi muualle levinneet. Nyhdän niitä suruttomasti ohi kulkiessani, jotta mahdollisimman vähän kukkisivat. Myrkkyyn en aio tarttua.
  Voikukkia ja vuohenputkia tulee meillekin naapurista, jotka eivät kitke eivätkä muutenkaan huolehdi pihastaan. Tänä vuonna voikukkia on ollut tavallista enemmän ja vaikka niitä kiskon Fiskarsin raudalla urakalla, aina uusia nousee, kun selkäni käännän. Nurmikolla niitä siedån, kun leikkuri oma ne saa pidettyä kurissa. Kukkapenkeistä niitä on vaikeampi saada pois ja siellä ne harmittavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksan hämmästellä ihmisten halua asua omakotitalossa, jos puutarhan hoito ei kiinnosta yhtään. Siirtolapuutarhassa säännöt käskevät pitää rikat kurissa, mutta yllättävän moni ei piittaa asiasta. Toivottavasti lähitulevaisuudessa yhdistys pystyisi antamaan sanktioita laiminlyönneistä, säännöt on kuitenkin kaikille samat ja niitä on noudatettava, kun on nimensä vuokrasopimukseen kirjoittanut.

   Poista
 3. Vuohenkello on minun taisteluissa ihan kärjessä. Olen yli 30 vuotta yrittänyt sitä kitkeä siinä onnistumatta. Vaikka olen lapiolla kääntänyt maan yli puoleen metriin ja mielestäni poistanut kaikki syvällä olevat maajuuret sekä pienet juuren palaset, niin siitä huolimatta hetken päästä taas tuttuja lehtiä on näkyvissä. Käsittämätön kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei! Niin pitkään olet taistellut, kurja kuulla. Ei siihen tosiaan taida kitkentä tai juurien kaivaminen auttaa...

   Poista
 4. On tosi kiva, kun naapuri viljelee voikukkia...:( Meillä ei viljele naapuri, vaan kaupunki. Asumme todella laitakaupungilla....mielestäni voi hyvin sanoa, että maalla. Talomme lähellä on leikkipuisto ja murtsi jalkapallolle, mutta sitten on myös "ketoa". Juu kauniisti kukkivaa ketoa...keltaisenaan tai nyt jo valkoisenaan, valmiiksi lentelemään pihallemme, voikukkia.
  Olisi tosi kiva, jos "keto" ajeltaisiin muutaman kerran kesässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ikävää. Kurjaa, kun ei itse voi vaikuttaa massiiviseen rikkaruohojen hyökkäykseen.

   Poista
 5. Vuohenkellon kanssa taistelen minäkin. Ei sitä ole kuin kahdessa penkissä mutta ärsyttää sekin. Toinen on nyt peitettynä ja muutaman kymmenen senttiä vuohenkellon kasvualueen yli. Toisesta penkistä olen siirtänyt kasveja pois, repinyt vuohenputkea ja yrittänyt myrkyttää kevyemmällä myrkyllä mutta kohta taidan kaivaa hätävara Roundupin esiin. Kanadanvuokko on toinen jota yritän hävittää, sen kanssa on myös vaikeaa.

  VastaaPoista
 6. Voi mikä riesa se kasvi onkaan! Alan vahvasti harkita peittämistä, ehkä jopa myrkyttämistä.

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground