KUKASSA NYT.

11 kesäkuuta 2019Oi, miten on lämmöllä hellitty viime päivinä. Lämpimien säiden huono puoli on nopeasti lakastuvat kukat, mutta onneksi nyt alkaa koko ajan olla joku kasvi kukassa. Alkukevään kiihkeä odotus on hieman laantunut, mutta se ei siltä vähennä jokaisen nupun aukeamisesta syntyvää riemua. 


Olen tänä vuonna oikeastaan ensi kertaa kunnolla ihastellut ja huomioinut kuusamani. Sen tuoksu on ollut iltaisin huumaava. Tarkemmin en kuusamaani osaa nimetä, se on kuulunut puutarhaan ostettaessa. Se kasvaa vähän hassusta paikassa ja yritykseni siirtää se epäonnistui hieman - nyt se kasvaa kahdessa kohdassa ja ehdottomasti runsaammin alkuperäisessä.

Tarha-alppikärhö | Clematis alpina 'Alpina Plena'
Kukassa on myös tarha-alppikärhö 'Alpina Plena'. Se kuuluu myös ns. alkuperäiseen kasvistoon. Alkuperäinen kasvisto tarkoittaa palstani kohdalla siis sitä, että se on ollut puutarhassa ennen minua. 'Alpina Plena' nojailee rumaan vihreään metalliverkkoon, joka on osittain kaatunut runsaan köynnöksen painosta. Haluaisin vaihtaa sille puisen köynnöstuen - samanlaisen kuin muuallakin puutarhassa. Hieman viivyttelen päätöksen kanssa, sillä pelkään palstani muuttuvan köynnöstuilla vuoratuksi, niitä on vähän joka paikassa tällä hetkellä.


Vuorikaunokki | Centaurea montana
Vuorikaunokki - perinneperenna, joka valtaa alaa, vaikka mielestäni viime vuonna hävitin sitä ihan huolella. Tänä vuonna pitää taas kurittaa kasvia, jotta se ei saa liiaksi tilaa. Se oli viime vuonna yksi suosituimmista kasveista pörriäisten keskuudessa, se hieman lieventää vuorikaunokkiin kohdistuvaa kitkentävimmaani.


Alppikärhö | Clematis atragene 'Purple Dream'
Köynnöskaaressa kiipeilee alppikärhö 'Purple Dream', sillä on ollut vähän hitaammin kasvuun lähtevä kaveri kaaren toisella puolelle. Tänä vuonna sitä toista ei ole näkynyt lainkaan, liekö hävinnyt taistelussa vuorikaunokkien kanssa.Yritykseni tehdä nurmikosta kukkiva on onnistunut parin pienen pläntin osalta. Olen parina vuotena jättänyt kaunokaiset nurmikolla ajamatta, jotta ne lisääntyisivät. Hieman ovatkin levittäytyneet. Olen jotenkin unohtanut parina viime kesänä ostaa belliksiä. Ne olivat aiemmin pakolliset messuostokset, jotka sitten istutin puutarha. Tilanne pitää korjata heti ensi vuonna.

Tarhakullero | Trollius 'Alabaster'
Viime kesänä istutettu hailakan keltainen tarhakullero 'Alabaster' on kukassa. Se on ensimmäisiä kuupuutarhan kasveja ja ilokseni se vaikuttaa viihtyvät, vaikka ympäristö onkin aika kamala tällä hetkellä. Huh. Kitkentäurakkani ei ole ehtinyt vielä sinne asti.

Japaninverivaahtera | Acer palmatum 'Atropurpureum'
Viimeisenä, ei kukassa, mutta kauniin väristen lehtiensä kanssa oleva japaninverivaahtera 'Atropurpureum. Tuo tumma violetinpuna on yksi lemppareistani ja pienet sievät lehdet ovat kertakaikkisen ihastuttavat.Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Valtavasti onkin kukkijoita! KAuniita sellaisia♥.

  VastaaPoista
 2. Uuh, miten kaunista!
  Mun on kyllä saatava tuollainen kuusama ja toi tarhakullero. Ne ovat niin herkkiä ja kauniita!
  Valkoisen alppikärhön ostinkin jo tänä keväänä. Se on ollut mun unelmalistalla jo pitkään. Perinteinen sini-liila kasvaakin Vaahteramäellä jo. Sen kukkien väri on vaan sellainen, että meinaa hävitä vihreyden sekaan, kun kiipeilee pitkin pihlajaa. Mutta tuo valkoinen loistaa kauemmaksikin ja on aivan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuusama on kyllä kiva. Ei näy kuvasta, mutta se kasvaa hieman hassusti, sille pitää ehdottomasti tehdä jotakin tulevaisuudessa. Olen viime vuodesta lähtien alkanut fanittaa kulleroita ja kuvittelin ostaneeni sellaisen perinteisen keltaisen siirtolapuutarhan Kevättorilta, se kuitenkin paljastui niittynappileinikiksi. :) Tuo valkoinen kärhö on ihana leikkonakin. Tänään juuri raaskin taittaa ekan kerran muutaman oksan maljakkoon.

   Poista
 3. Monta kaunotarta. Meillä oli vuosia samanlainen tuoksuköynnöskuusama (siksi sitä nimitin), joka sitten otti ja kuoli. Miksiköhän en ole hankkinut uutta tilalle? Sen kukinta on kaunis ja tuoksu miellyttävä.
  Hävitin vuorikaunokin viime syksynä. Tai kuvittelin hävittäneeni. Sitkeästi sen taimia pukkaa mullasta. Olkoon hyvä hyönteiskasvu, mutta sen aluevaltausinto alkoi rasittaa. Kyllä sitten nypitään niitä alkuja, kunnes saan tarpeekseni ja käännän koko penkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusama tosiaan saattaa olla tuoksuköynnöskuusama, muistelen että olen joskus vertaillut kuvia ja todennut, että samalta näyttää.

   Vuorikaunokki on kyllä turhan innokas leviäjä. Tänä vuonna muutama puska on laonnut mökkipolulle ja varret ovat aina kävellessä tiellä. Siellä sitten niitä pörriäisiä lentelee, kun yrittää päästä puskista läpi.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground