OMENAPUIDEN YMPÄRYKSEN KANTTAUS.

15 huhtikuuta 2020

Olen ainakin pari kesää miettinyt, että pitäisi kantata kahden omenapuun ympärykset. En vain ikinä ole saanut ryhdyttyä hommaan. Olen unohtanut asia tai on ollut jotain parempaa tekemistä. Nyt muistin asian ja tartuinkin siihen heti.


Mittasin lankaa hyväksi käyttäen pyöreät alueet puiden ympärille, niiden halkaisija on 90 senttiä. Kaivoin lapiolla varovasti kerroksen sammaloitunutta nurmikkoa pois, keräsin varovasti pienet sipulikukat talteen ja yritin kaivaa puiden ympäristössä kasvavien vuohenputkien juuret pois.

Idänsinililja | Scilla siberica
Seuloin juuren pätkiä mullasta, jonka jälkeen kaadoin mullat takaisin puunjuurelle. Tasoitin pinnan rautaharavalla tasaiseksi. Mietin, että laittaisinko mullan päälle kuorikatetta vai istuttaisinko jotain. Sammaloituminen ei haittaa, mutta vuohenputket kyllä. Ehkä tuumailen tämän kesän ja katson mitä mullasta alkaa kasvaa. Pienen idänsinililjan jätin toisen omenapuun vierelle.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Kanttauksella saa mahtavasti ryhtiä ja siisteyttä aikaiseksi.
  Mulla on omenapuiden alla kuunliljaa ja sipulikukkia. Kuunliljat tulevat niin myöhään lehteen, että sipulikukat ovat ehtineet jo kukkia hyvin sitä ennen.
  Kuunliljat peittävät hyvin myös maan, eikä rikkaruohoja synny eikä nurmea tarvitse ajaa läheltä omenapuiden runkoja. Hyvin on toiminut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanttaus teki todella hyvää, puut ryhdistäytyivät ihan eri tavalla. Sammalnurmi saisi kasvaa omenapuiden juurella, mutta nyt siinä on ollut riesana vuohenputkea ja muita rikkoja. Tuskin ne vieläkään lähtivät kokonaan, mutta vähitellen. Pitää toki nyt miettiä muitakin vaihtoehtoja, koska kyllähän kukat ovat ihanampia kuin kuin nurmikko!

   Poista
 2. Tuli hienon näköistä. Ja omenapuidesi rungot ovat tosi näyttäviä.
  Minä olen pitänyt omenapuiden alustat mulloksella jo muutaman vuoden. Olen istuttanut pikkusipuleita ja muutaman tulppaaninkin. Scillat ja helmililjat ovat lisääntyneet mukavasti. Akileijat ovat kylväytyneet omppupuiden alle itsestään. Olen miettinyt paljonkin, mikä kasvi sopisi mullokselle, mutta toistaiseksi sipulikukat ja akileijat ovat riittäneet. Rikkaruohoja tulee hyvin vähän, koska olen kitkenyt niitä vuosien aikana ahkerasti. Alkuun katoin mulloksen oksahakkeella, mutta sitäkään en tee enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Helposti ja aika nopeastikin tuli siistinnäköistä. Luulen, että saain vielä jonkun aikaa taistella vuohenputkea vastaan, mutta sitten voisi harkita jotain kukkivaa juurelle tai sitten annan sammaleen levitä, kunhan pysyy siistinä.

   Poista
 3. Hyvä juttu. Keväällä pikkusipulit näyttävät alueella varmasti kivalta, varmaan keksit jotain muutakin mieleistä sipulikukkien jälkeen. Minulla omput kasvavat perenna-alueella, toimii ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusipulit toimivat paikassa kuin paikassa, mutta voisi olla kiva jos löytyisi kesälläkin kukkiva vaihtoehto tai sitten vain annan sammaleen kasvaa juurelle.

   Poista
 4. Kanttauksella saa melko nopeasti siistiä jälkeä. Jospa tänä viikonloppuna pääsisin aloittamaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pitäisikin kantata mökkipolun kukkamaan nurmikon puoleinen reuna.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground