ELOKUISET ILLAT.

11 elokuuta 2020


Olen mökkeillyt taas pari viikkoa putkeen, säät ovat ihanasti suosineet. Muutaman sateisempana päivänä olin vain tyytyväinen, että sain jäädä hyvällä syyllä sisällä työskentelemään tietokoneella. Parina viime päivänä on ollut suorastaan liian kuuma, niin läkähdyttävää, että olen torkkunut parit päikkärit päivässä ja virkistynyt vasta iltakahdeksan jälkeen touhuihin. Aurinkoiset illat ovat antaneet parastaan, kun viimeiset säteet osuvat elokuisiin kukkijoihin, on ollut ihan mahdottoman kaunista. Olenkin istunut viime illat ulkona ja tietokone on pysynyt tiukasti suljettuna.

Punahattu | Echinacea purpurea

Sinipallo-ohdake | Echinops bannaticus
Viime viikolla totesin naapureille, että en jaksa enää tehdä puutarhassa mitään isoja projekteja, vain ylläpidän yleistä siisteyttä. Kahden päivän päästä kaivoin ympäri pienen pläntin maata, kun mieleen juolahti, josko kukkapenkki voisikin jatkua laattapolun yli. Olihan se testattava.

Sinipallo-ohdake | Echinops bannaticus

Sinipallo-ohdake + Täpläleimu | Echinops bannaticus + Phlox maculata ‘Natasha’
Seuraavana päivänä kaivoin Risu no enista pionit pois. Vähän jännittää niiden kohtalo, samalla seuloin mullasta ja juurakoista vuohenkellon juuria. Niitä kertyi ämpärillinen. Istutin pionit väliaikaisesti ruukkuihin, mutta niille on sijoituspaikka jo mietittynä. Satuin hetken mielijohteesta kaivamaan karviaispensaiden vieressä kasvavan pikkusydämen pois. Se kohta on epämääräinen ja  kaipaa hieman ryhdistystä. Pikkusydäntä on toisaallakin, kuitenkin varmuudeksi laitoin poiskaivetut ruukkuun jemmaan. Pikkusydämen paikalle tulee pionit, ennen istutusta pitää maata kaivella vuohenkellon varalta ja myös vieressä kasvavaa rohtosuopayrttiä.Mutta siis muuten en enää tee mitään suurempia projekteja. Pionien siirto oli työlistalla ja vain siirretty syksymmälle, jotta siirto varmasti onnistuisi. Olisi ehkä kannattanut odottaa pidempään, mutta sattui kohdalle sellainen touhukas fiilis eräänä iltana. Kukkapenkin laajennusta jatkan ensi keväänä, sitä ennen pitää harventaa kuunliljoja siitä vierestä. Tuntuu, että viime ajat ovat menneet enimmäkseen muutamien kasvien kasvun hillitsemiseen.


Maahan putoavien omenoiden kanssa riittää puuhaa. Kaikki omenapuuni ovat syysomenia, eivätkä ole siis lähelläkään kypsiä hedelmiä. Yksi puu on herkkä ruvelle ja sitä myöden muumiotaudille. Muumiotautisia onkin riittänyt kerättäväksi ja hävitettäväksi. Olen tökkinyt tautisia omppuja puista alas harjanvarrella. Osan olen laittanut lämpökompostoriin, osan vienyt kotiin biojätteeseen, vaan pitänee alkaa suunnitella omenahautaa johonkin suuntaan palstaa.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Tiedän tuon tunteen, kun inspiraatio iskee, niin siinä ei auta kuin ryhtyä hommiin. Kasvit ovat yllättävän sitkeitä ja kestävät kyllä siirtelyä. Uskon, että pionisi eivät ole moksiskaan.
  Ja todellakin nämä elokuun illat ovat niin ihania ja tunnelmallisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Se on just niin, että kun inspiraatio iskee, on toimittava. :) Laitoin pionit kolmeen ruukkuun, yhdessä näyttävät hyvältä, kahdessa lurpottavat. Olen kastellut niitä kyllä, mutta pitänee kastella vähän lisää.

   Poista
 2. Sait todella välitettyä näiden kuvien kautta sen kauneuden, mistä olet nauttinut iltaisin, kiitos!
  Minullakin on tiedossa tällä viikolla kasvien siirtelyä, istuttamista ja paljon kaivamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi, ihanasti sanottu! Hommia riittää, mutta nyt itsellä tällä viikolla jatkuvat opinnot vähän häiritsevät puutarhailua. :)

   Poista
 3. Ihania kuvia iltavalossa. Omppuja olen kaivanut kasvimaahan ja joskus uusien alueiden pohjalle, oikein syvälle. Joskus kun saa pudokkaita niin niistä menee maahan aika iso osa. Minulla on kasvanut koko kesän keväällä maasta nostetut pionit ruukuissa navetan pohjoisen seinällä, hyvin ovat pärjänneet. Kohta laitan ne maahan jotta ehtivät taas tottua ennen talvea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Olen aiemminkin kaivanut omenia maahan, pitänee taas etsiä hyvä paikka isolle kuopalle. Omenoita tuntuu putoavan nyt runsaasti. Laitoin pionit kolmeen ruukkuun ja yhdessä näyttävät hyvältä, mutta kahdessa ruukussa lurpottavat kastelusta huolimatta. Pitää kastella lisää ja toivoa, että reipastuvat. Pionit ovat palstan alkuperäisiä, matalia ja aikaisin kukkivia, joten en millään haluaisi menettää niitä.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground