PIHAN PERINNEKASVIT.

20 elokuuta 2020Blogiyhteistyö: Minerva

Ulla Salon ja Pertti Salon kirja Pihan perinnekasvit oli pakko saada jo pelkän nimen takia. Puutarhani on yli 90-vuotias ja hyvin todennäköisesti suurin osa alkuperäisistä kasveista, siis niistä jotka ovat olleet ennen minua palstalla, ovat perinnekasveja. Perinnekasvit, varsinkin perennat kiinnostavat suuresti.


Kirjasta löytyikin runsaasti Oravankesäpesästä tuttuja kasveja, mutta joukkoon mahtui myös paljon uusia tuttavuuksia. Olisi kiinnostavaa saada perinnekasveja lisää puutarhaan. Huomioitavaa kuitenkin on, että kaikki kasvit eivät ole perinnekasveja. Kasvin laji  - kuten harmaamalvikki - ei itsestään tee perinnekasvia, vaan lajin kanta, kuten kirja muistuttaa.


Asia, joka ihmetytti kirjaa lukiessa oli, että kurtturuusut esiteltiin perinnepensaina. Sitä ne varmasti ovatkin, meillä siirtolapuutarhassa kurtturuusu on koristanut tietä pääportilta kerhotalolle vuosikymmenet - vaan ei enää. Kurtturuusut on määritetty haitallisiksi vieralajeiksi ja ne on viime kesänä kaivettu juurineen pois. Niiden näivetys jatkuu vielä pari vuotta. Kurtturuusun vieraslaji-statuksesta kirjassa ei mainita mitään. Sitä ei saa enää myydä eikä kasvattaa, pois lukien tarhakurtturuusut, mutta tämä asia olisi varmasti ollut hyvä mainita ja tarkentaa kirjassa.


Kirja on erinomainen katsaus perinnekasvien ihailijoille hoito- ja viljelyohjeineen. Esittelyssä on perennojen lisäksi puita, pensaita ja köynnöksiä. Lisäksi tietoa löytyy vanhoista rohdos-, ravinto- ja hyötykasveista kuten myös kesäkukista.

*Kirja saatu blogiyhteistyönä MinervaltaSeuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


4 kommenttia:

 1. Kasvien alkuperässä on hyvä olla tarkka, olen nähnyt jopa juhannusruusuja myytävän vartettuina, keskieuroopasta tulleina taimina. Siinä ei ole perinnekasvista mitään tietoa.
  Kiitos vielä vierailusta, palstasi on hieno! Pääsin hyvin bussilla kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kävit! Oli niin mukavaa puhua puutarhaa.
   Kannattaa olla kyllä tarkkana. Ostan mielellään perennoja siirtolapuutarhamme taimimyynnistä, ovat suurella todennäköisyydellä oikeita perinneperennoja.

   Poista
 2. Perinnekasvit ovat vaalimisen arvoisia, varsinkin vanhat kannat. On tärkeää, että asiaa otetaan esille ja komppaan myös Katjaa tuossa ylempänä. On tärkeää ottaa selvää myös kasvien alkuperästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Vanhat siirtolapuutarhat taitavat olla aikamoisia aarreaittoja perinneperennojen suhteen. Hyviksi ja kestäviksi todetut lajit ovat levinneet palstoilta toisille jo vuosikymmenten ajan.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground