LEIMU ♥ HORTENSIA.

27 elokuuta 2020Portista tultaessa on mökkipolun oikealla puolella ollut runsas vaalean siniliila leimukasvusto. Hiukan lisää samaa kasvia kasvoi myös polun toisella puolella. Olin aina ajatellut kaikkien vanhojen, ennen minua siis, leimujen olevan syysleimuja. Luin taannoin Elisabeth Kochista, meidänkin siirtolapuutarhan suunnitelleesta puutarhurista, kertovaa kirjaa ja siellä vinkattiin miten erottaa syysleimut täpläleimuista. Niiden varsissa on täpliä! Osa syysleimuiksi luulemiani paljastuikin tällä kikalla täpläleimuiksi.


Kirjassa mainittiin myös syreenileimut. Olen sen jälkeen pohtinut mahtavatkohan nämä palstallani valtoimenaan kasvavat leimut olla nimenomaan syreenileimuja. Niiden tunnistamiseksi kirjassa ei ollut yhtä selkeää vinkkiä. Nämä kukkivat muita leimuja hieman myöhempään, kukat ovat aavistuksen ehkä pienemmät. Mutta toisin kuin Sarin puutarhat -blogissa mainitaan, nämä ei kyllä ole mitään pitkiä hujoppeja vaan ihan samankokoiset kuin muutkin. Sinällään sopisi hyvin, että vanha maatiaisperenna kasvaisi puutarhassani, onhan puutarhalla ikää jo yli 90-vuotta.


Sinänsä lajilla tai lajikkeella ei ole mitään väliä, kun on näin kaunis. Leimu on kaunis yhdistettynä syyshortensia ‘Vanille Fraiseen’. Kukkien muodossa on hauskasti paljon samaa ja valkean kukan kanssa nyt mikä tahansa käy yhteen. Ihanan raikas yhdistelmä.


Enää ihan tälläistä leimumäärää ei palstalla kasva. Tämä kyseinen leimu oli levittäytynyt aika laajalle  ja pienessä puutarhassa määrä oli vähän liikaa. Niinpä kaivoin sitä ylös, en tietenkään kaikkea. Jakopaloja lähtee ainakin äidilleni ja naapurilleni. Loput ehkä siirtolapuutarhamme taimimyyntiin.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Voi että kun on kaunista! Aivan ihanat yhdessä hortensian kanssa. Olisihan se mahtava näky, että puutarhassa olisi laaja alue tätä kaksikkoa juuri nyt, mutta kyllä ihminen haluaa nähdä kukkia aiemminkin keväällä ja kesällä, ja muutenkin vaihtelua. Mutta kun tuollaista ihanuutta katsoo, tulee väkisinkin mieleen, tarvitseeko oikeastaan mitään muuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yhdistelmän voi kopioida ne joilla riittää lääniä. :) Olisihan se kaunis ollut noinkin, mutta kun on liikaa ihania kasveja, joita on pakko saada.

   Poista
 2. Ihana leimukukka ja yhdessä hortenssian kanssa mikä loistava väriläikkä.
  Täällä naapurillani on tätä samaista leimua ja voin sitä ihailla ihan livenä. Samoin tätä leimua oli minulla myös kesäkodin penkissä ja kait se sinnittelee siellä vieläkin.
  Minulla on Elisabeht Koch:n kirjoittama kirja Oma puutarha vuodelta 1942 ja siinä on mainittu muutamia Phlox / leimukukka nimilaatuja. Uskoisin tämänkin leimun nimen listasta löytyvän, kunhan väri olisi oikein määritelty. Onko sinulla tuon leimun nimi tiedossa.
  Toivotaan kauniin syksyn jatkuvan ja yöhallat vielä viipykööt poissa. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Epäilen leimun olevan syreenileimu, sen terälehdet ovat muita leimuja pienemmät ja kukkii hieman myöhemmin. Naapurit kutsuvat sitä syreenileimuksi enkä ihmettelisi, että se sitä olisi. Puutarha on Kochin ajalta, joten varmasti hänen suunnittelunsa näkyy alueella vieläkin.

   Poista
 3. Kaunis leimu ja niin yhteen sopiva valkoisen hortensian kanssa. Syreenileimuksi epäilisin vahvasti, kaivoin sitä juuri yhdestä pihasta ja on se muodoltaan selvästi hontelompi kuin tavan syysleimu. Ja väri on juuri tuollainen syreenimäinen liila.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Epäilen myös ja varsinkin, kun naapuri puhuvat siitä syreenileimuna. Nimi varmasti on siirtynyt Kochin ajoilta tähän päivään palstalaisten sukupolvilta suusta suuhun -menetelmällä.

   Poista
 4. Ihana pari <3
  Mun syreenileimut aloittavat leimukauden. Muina vuosina ovat olleet ihan samankorkuisia kuin syysleimutkin, mutta tänä vuonna jostain syystä huomattavasti korkeampia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! <3 Jännä juttu, sillä mulla nämä kukkivat selvästi vähän myöhempään kuin muut.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground