PALSTAKATSELMUS.

15 elokuuta 2020Siirtolapuutarhassamme on menneillään palstakatselmukset. Katselmus ei ole puutarhan missikilpailu, palstoja ei arvioida oman maun mukaisesti kauniiksi tai rumaksi. Eikä kyseessä myöskään ole yhdistyksen hallituksen kiusanteko palstalaisille.


Helsingissä kaikki siirtolapuutarhat sijaitsevat Helsingin kaupungin vuokratonteilla, ollen kaupungin yleisiä puistoalueita. Kaupunki on määrittänyt vuokralaisilleen eli siirtolapuutarhureille säännöt, joita yhdistys on velvoitettu valvomaan. Jokainen siirtolapuutarhuri allekirjoittaa maanvuokrasopimuksen ja samalla hyväksyy yhdistyksen säännöt eli kaupungin määrittelemät puitteet puutarhoille.


Säännöt sanelevat tietyt asiat, kuten puut saavat olla enemmillään 4,5 metriä korkeita ja pensaat 2,5 metriä. Pensasaidan korkeus saa olla 140 cm. On tarkoitus, että siirtolapuutarhassa kulkevat saavat ihastella palstoja. Palstojen väleissä tulee olla 60 senttiä esteetöntä tilaa, eikä puut tai pensaat saa tulla rajan yli naapuriin. Palstojen edustat tulee olla hoidettuna tien puoliväliin tai jos vastassa ei ole toista palstaa, tulee tieosuus pitää kokonaan rikattomana. Palstalla ei saa kasvattaa vieraslajeja eikä luonnonpuita kuten koivuja, katajia, tammia tai pihlajia. Puutarhan yleisilme tulee olla hoidettu.Palstalla tulee olla postilaatikko yhdistyksen sisäistä postia varten ja palstan numero tulee olla tielle näkyvissä, jotta tarvittaessa pelastuslaitos ja vierailijat löytävät palstalle.


Tänä vuonna siirtolapuutarhassamme kokeiltiin ensi kertaa yhteisöllisempää palstakatselmusta Marjaniemen siirtolapuutarhan esimerkin mukaisesti. Aikaisemmin katselmukset ovat tehty hallituksen toimesta, mutta tällä kertaa jokainen hallituksen jäsen sai kierrokselle kaveriksi vapaaehtoisen palstalaisen. Ennen katselmuskierroksia järjestetiin halukkaille katselmoijille koulutus- ja keskustelutilaisuus. Kierroksien aikataulut ilmoitettiin etukäteen ja puutarhureiden toivottiin olevan paikalla oman puutarhansa katselmuksessa.


Katselmus on mielenkiintoinen, vaikkakin jokseenkin rankka kierros puutarhassa. Minusta on aina hauska kurkkia muiden puutarhaan ja saada muilta ideoita omaankin. Katselmus tehdään tieltä ja välikäytäviltä, kenenkään puutarhaan ei mennä ilman lupaa tai kutsumatta.  Jokainen palstalainen saa joka tapauksessa täytetyn palautelomakkeen postilaatikkoon, jossa on rastitettuna "kaikki kunnossa" tai sitten kohtia joihin tulee kiinnittää huomiota. Kiersin samaan aikaan itse katselmoimassa palstoja toisaalla kun omaa palstaani käytiin tarkastelemassa, joten en ollut vastaanottamassa palautetta katselmoinnista.


Omalla katselmuskierroksella oli ilahduttavan monta puutarhuria paikan päällä ja oli monta mukavaa keskustelua eikä yhtään vihaista tai pahoitettua mieltä. Muutamaan puutarhaan meidät kutsuttiin vierailullekin ja yhdessä meille jopa tarjoiltiin viikonlopun rippijuhlista jääneitä bebe-leivoksia.

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


6 kommenttia:

 1. Tuo oli varmasti kiinnostava katselmus, ainahan on kiva nähdä erilaisia puutarhoja. Koska palstoilla on määritellyt, kaikille samat säännöt, on hauska nähdä, miten toiset ovat toteuttaneet omat istutuksensa ja oleskelualueensa. Kuvasi ovat taas ah, ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Tykkään kiertää alueella kurkkimassa muiden puutarhoja tieltä käsin, mutta katselmuksessa kierretään palstat ja ne tulee nähtyä monesta suunnasta, joka on erityisen hauskaa. Täällä ei ole kahta samanlaista palstaa, kuten arvata saattaa makuja ja tyylejä on juurikin yhtä monta kuin on siirtolapuutarhuria.

   Poista
 2. Ihanat kuvat!
  Varmasti oli mukava kierros. Säännöt tarkentuivat ehkä paremmin omaltakin kohdalta ja samalla näki muiden puutarharatkaisuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Juuri näin! Olen erittäin ilahtanut kun näin ison ja terhakan kolmivuotiaan persikkapuun eräällä palstalla, se kun on omalla haavelistalla.

   Poista
 3. Siirtolapuutarhaelämä on kiinnostavaa. Säännöt kuulostavat järkeviltä ja ovat kaikkien hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säännöt on ymmärrettävät, kun ajattelee alueita Helsingin kaupungin puistoina. Meidän siirtolapuutarha on Suomen vanhimpia ja sen ulkoasulla on on jo kulttuurihistoriallinenkin arvo. Säännöt eivät edes ole kovinkaan tiukat, vaikka ne siltä lukiessa tuntuukin. Kyse on paljon muiden huomioonottamisesta - vierailijat saavat ihailla palstoja ja ettei puut tai pensaat varjosta naapurin palstaa.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground