KESÄKUUN LOPUN KUKKIJOITA.

30 kesäkuuta 2021

Marhanlilja | Lilium martagon 'Claude Shride'
Puutarhan marhanliljat kukkivat. Olen viime vuosina yrittänyt lisätä marhanliljoja puutarhaani perinteisten varjoliljojen kavereiksi, niin upeita ne ovat. Muutamia olenkin löytänyt, kuten kuvissa olevat 'Claude Shride' ja 'Pink Morning'. Lisääkin mahtuisi. Varjoliljoja tuntu tänä vuonna olevan ihan joka puolella, lavassa, jonne en ole sitä istuttanut, vadelmapuskassa ja muutenkin siellä sun täällä.

Marhanlilja | Lilium martagon 'Pink Morning' 

Marhanlilja | Lilium martagon 'Pink Morning' 
Muistaakseni olen istuttanut valkoisen varjoliljakin jonnekin, mutta sitä ei ole koskaan näkynyt. Nykyään osaan jo erottaa pienen taimen, mutta vielä muutama vuosi sitten se on voinut tulla kitketyksi ellei ole itsestään kuollut. Haluaisin myös sellaisen oranssihtavan tiikerililjan, niitä näkyy naapureilla. Sellaisenkin olen kerran siirtolapuutarhan taimimyynnistä ostanut, mutta se taisi kuolla ennen kuin ehdin sitä istuttaa.

Kärsämö | Achillea 'Saucy Seduction'
Kärsämöitä löytyy palstalta kahta erilaista. Tämä 'Saucy Seduction' on viime kesän hankinta. Tämän lisäksi löytyy 'Paprika', jonka luulin jo hävinneen, mutta näin sen sitkeästi kukkivat yhdellä kukalla. 

Kurjenkello | Campanula persicifolia
Kurjenkellot ovat lisääntyneet ja hieman myös vaeltaneet. Nämä ovat nättejä, mutta pelkään nykyään kaikkia kelloja, kiitos vuohenkellovitsauksen, niinpä mietin pitäisikö nämä kitkeä ennen siementämistä.

Reunuspietaryrtti | Tanacetum parthenium
Reunuspietaryrtti on tehnyt runsaasti siementaimia. Toisessa paikassa kasvavaa ei ole näkynyt tänä vuonna.

Käärmeenparta + kameleonttilehti | Ophiopogon planiscapus + Houttuynia cordata
Loppuun pari herkullista yhdistelmää Risu no enistä. Ensimmäiseksi mustalehtinen käärmeenparta ja kameleonttilehti. Näiden molempien selviytymisestä talvesta olen todella tyytyväinen.

Keltalaukka + kameleonttilehti | Allium moly + Houttuynia cordata
Toisena vahinkoyhdistelmä, kameleonttilehti ja keltalaukka. Kameleonttilehden joissakin lehdissä on häivähdys samaa keltaista kuin keltalaukassa. Ne ovat jotenkin todella ihastuttava pari. Keltalaukan suunnittelin ja luulinkin istuttaneeni Kuupuutarhaan, mutta jostain syystä kasvavat kuitenkin Risu no enissä. Pitäisiköhän syyttää myyriä tästäkin? :)
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Puutarha on niin ihana, kun se tuottaa yllätyksiä, tietty ne katoamiset eivät ole kovin kivoja ylläreitä! Punakukkaiset kärsämöt ovat osoittautuneet tosi lyhytikäisiksi ainakin täällä, ja luulisi niiden edes tuottavan siementaimia, mutta ei. Olen itsekin kasvattanut joitakin punertavia siemenestä, joten kai niillä yleensäkin pitäisi itävyyttä olla. Mutta loppujen lopuksi tontillani on taas tänä vuonna vain pari ihan vaaleanpunaista siinä tienoilla, jossa kasvoi vaaleanpunertavia siankärsämöitä jo silloin, kun paikan ostin. Ehkä keskityn jatkossa vain niiden paapomiseen.
  Oi, mikä herkku tuo Pink Morning onkaan! Sepä täytyy joskus jostain hankkia. Varjoliljoja on tosiaan tänä vuonna erityisen runsaasti. Toivottavasti se valkoinenkin joskus putkahtaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo 'Saucy Seduction' kukkii ihmeen terhakasti verrattuna 'Paprikaan' lieneekö paikka suotuisampi vai taantuukohan se vuosien varrella. Paprika joutuu jakamaan tilansa vahvojen kanssa, joten ehkä sekin vaikuttaa. Ihnaa kuitenkin, että sekin on hengissä.

   Poista
 2. Minulla keltalaukka ilmeistyi tänä vuonna parin vuoden tauon jälkeen. Olin jo ehtinyt unohtaa sen olemassaolon. Varjo- ja marhanliljoja ei voi olla koskaan liikaa. Joka vuosi kylvän niiden siemenet jotta saisin lisää taimia, kasvavat niin hitaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin vanhoja kuvia selatessa, että palstallani on aiemminkin kasvanut keltalaukkaa, mutta on sittemmin hävinnyt. Kiva, että niitä kasvaa taas, mutta pitänee siirtää muualle, kun eivät oikein istu suunnitelmiini, joita on Risu no eniä varten.

   Poista
 3. Noita Marhanliljoja onkin haastavaa löytää. Onneksi joskus käy tuuri.

  VastaaPoista
 4. Oih, kaunis tuo Marhanlilja Lilium martagon 'Claude Shrid'. Onko sinulla ollenkaan liljakukot riesana, vai keräiletkö niitä ahkerasti?
  Olisi kiva tietää oman kärsämöni nimi, väri näyttää aika lailla samalta kuin tuo 'Saucy Seduction', mutta ostin sen nimettömänä Mustilan taimipäiviltä.
  Siementaimia se on ainakin tehnyt ihan hurjana, saa nähdä ovatko ne emon kaltaisia. Graniittipenkkini on varmaan kärsämölle mieleinen.
  Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Olen kymmenen vuoden aikana nähnyt yhden ainoan liljakukon, joten koputtelen puuta, että en niitä näe vastakaan.
   Saucy Seductionissa on eri sävyisiä kukkia, myös hieman vaaleammanpunaisia kuin nuo mitä tuossa kuvassa. Mahtavaa, että kärsämösi on tuottanut siementaimia, se siis voi lisääntyä taantumisen sijaan.

   Poista
 5. Sulla on kyllä tosi kiinnostavia kasveja puutarhassa! Tuo reunuspietaryrtti erityisesti näyttää mageelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Thilda! Reunuspietaryrtti on hieno ja niitä on erinäköisiä, mikä tekee niistä vielä hauskempia.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground