MÖKKI JA PALSTA KESÄKUUSSA 2021.

16 kesäkuuta 2021


Viikko juhannukseen. Puutarha on räjähtänyt, vai kuvittelenko vain? Tuntuu etten enää mahdu kävelemään mökkipolulla, kun kuunliljat kurottelevat molemmilta puolilta kulkijaa. Sateen jälkeen märät lehdet tuntuvat paljaissa jaloissa inhalta. Minusta tämä on aina ennen tapahtunut heinä-elokuun vaihteessa, mutta voin toki olla väärässäkin. 

Kuunliljat kaipaisivat jakamista, ovat tehneet sitä jo pitkään. Monena vuonna olen sitä suunnittellutkin, niin tänäkin vuonna. Kuunliljat tuntuvat työntyvät maasta aina salaa. Ensin ei näy mitään ja sitten ollaan tässä tilanteessa. Urakka uuvuttaa jo pelkästä miettimisestä. Minne ihmeeseen tungen ylöskaivetut kasvit? Komposti ei ole vaihtoehto. Olen jo tänä ja viime vuonna laittanut taimia jakoon ohikulkijoille, mahtaako riittää halukkaita tarpeeksi.

Tarha-alppikärhö | Clematis alpina 'Purple Dream'

'Purple Dream' kärhö kukkii kuin unelma, en muista nähneeni sitä näin upeana aikaisemmin. Googlasin sen, kun halusin varmistaa sen latinankielisen nimen ja ohhoh, siitä olikin useampi nimiversio:
 • Tarha-alppikärhö Clematis alpina 'Purple Dream' 
 • Kruunukärhö Clematis macropetala 'Purple Dream'
 • Clematis Atragene-ryhmä 'Purple Dream'
Onko nimi muuttunut ja mikä mahtaa olla se oikea?  

Idänunikko | Papaver orientale
Idänunikot ovat poksahtaneet auki. poistin ne viime vuonna Risu no enin alueelta. Aiemmat siemenkylvöt ovat tuottaneet tulosta toisaalla ja yksi siirretty lähti myös kasvuun tai sitten sen siementaimi.
 

Tämä patsas tekee onnelliseksi, en ollut tajunnutkaan, että puutarhani kaipasi patsasta ennen kuin näin tämän. Iloiseksi tekee myös se, että näin vastaavanlaisen myynnissä uutena kolminkertaisella hinnalla. Oli siis edullinen löytö.

Loistokärhö | Clematis 'Omoshiro'
Loistokärhö 'Omoshiro' on täynnä kukkia. Olen istuttanut sen niin, että se lähtisi kiipeämään omenapuuhun. Sillä on myös tukenaan keppi, mutta ei. Omoshiro haluaa kasvaa pieneksi kärhöpensaaksi.

Mooseksenpalavapensas | Dictamnus albus

Tämän vuoden ruukkupuutarha vanhoissa perunalaatikoissa. Toin kotoa vain yhden pelargonin, sekään ei ole tässä. Joudun juhannuksen jälkeen siirtämään kaikki tavarat mökin seinustoilta pois, joten laatikot tavaroineen ja kasveineen joutuvat jonnekin säilöön siksi aikaa kun mökki remontoidaan. Se "jonnekin" on vielä työn alla.

Pelargonium sidoides

Tässä tämän vuoden uutuuspaikka ruukkupuutarhalle. Ehkä vähän huonossa kohtaa, mutta toisaalta tykkään kovasti. Luultavasti tämäkin on siirrettävä jonnekin toisaalle remontin tieltä.

Karhunjuuri | Meum athamanticum

Puutarharealismia. Pressulla lepäävä multakasa, että heippa vaan nurmikko! Omenapuuhun nojaa tikkaiden lisäksi kolme suht hyväkuntoista lavankaulusta, joille on suunnitteilla uusiokäyttöä. Toteutuksen tiellä on vain muutama muu projekti.

Valkokirjokanukka Cornus alba 'Ivory Halo'
Viime vuonna loppukesästä istutin valkokirjokanukan palstan nurkkaan. Se on vähän turhan piilossa, sitä pitää muistaa mennä katsomaan. Mutta oi, miten ihana se on! Tälläisistä kasveista pidän, heti kukassa seuraava vuonna.

Lehtoängelmä | Thalictrum aquilegiifolium

Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Ihan kaikkialla on nyt todella rehevää, olen kanssasi samaa mieltä. Viikkoa ennen juhannusta meno on kuin monina kesinä heinäkuussa.
  Onko alueellasi facebook-ryhmää? Meidän kylän fb:ssa tarjotaan usein kasveja noudettavaksi ja aina näyttävät kelpaavan. Siten itsekin annoin pari kesää sitten saavillisen vuorenkilpiä. Luulisi, että noin kauniit kuunliljat löytäisivät innokkaita ottajia. Kuunliljojen jakamisessa on kunnon urakka, joten en ihmettele, ettei se sinua innosta.
  Oma Purple Dreamini on ihan samannäköinen ja kukkii parhaillaan loistavasti. Sen nimilapussa lukee Clematis Atragene-ryhmä'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö. Ota näistä sitten selvää.
  Omoshiro on huikean kaunis. Johan tuollaista kaunotarta unohtuisi pitkäksi aikaa tuijottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on siirtolapuutarhassa ja lähikaupunginosissa omat Facebook-ryhmät, mutta kun itse en ole koskaan liittynyt Facebookiin, niin en voi niitä hyödyntää.
   Minäkin muistaisin ostaneeni 'Purple Dream'in tarha-alppikärhönä, mutta Google-haulla tuntui löytyvän eniten tuota kruunukärhöä. Ihme juttu.

   Poista
 2. Tosi viihtyisän näköistä siellä! Kaikki kasvaa kohisten, mutta järkyttävää on, että kesäkuun puoliväli on jo ylitetty... huh! Miten tämä aika juoksee näin??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Thilda! Niin pianhan on se keskikesäkin jo ohitettu...

   Poista
 3. Puutarharealismia on aina projektien aikaan. Eli lähes aina.
  Olen laittanut joskus jakotaimia myös myyntiin tori.fi- kautta. En laita suurta hintaa, koska haluan, että kasvit lähtevä ja mahdollisimman nopeasti. Joskus purkitan ja annan juurtua ja sitten myynyt, antanut kavereille tms. Osa jakojuurakoista on ollut sen verran suuria, että hakija on ollut hieman yllättynyt. Kai positiivisesti.

  Kaunis ruukkupuutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mun naapureille ei kuunliljat kelpaa, ovat riesa itse kullekin tässä lähellä. Pitää miettiä miten laitan kasvit jakoon, näillä helteillä ei tule kaivuuhommiin ryhdyttyä.

   Poista
 4. Oi miten kaunis kärhö Omoshiro on. Istutin sellaisen viime vuonna mutta en tiedä kukkiiko vielä, ainakaan nuppuja ei näy. Puutarhassa on aina esittelypuoli ja realismipuoli. Vaikka on suuri puutarha niin aina joudun siirtämään jotain jonnekin jonkin alta pois. Tori.fi ainakin imee mitä vaan tavaraa kun antaa ilmaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omoshiro on yksi kauneimmista loistokärhöistä, mielestäni. Tänä vuonna realismia tulee ihan reilusti, kun mökin remontti alkaa ja piha täyttyy vanhoista uusista laudoista, eristeistä ja koneista. Huoh.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground