KUPITTAAN SIIRTOLAPUUTARHA.

05 heinäkuuta 2020



Tein pienen kesäretken synnyinseudulleni, Turun suuntaan. Vierailin parin päivän aikana parissa ihanassa puutarhamyymälässä, Viherlassila ja Flör, lietolaisessa japanilaissa puutarhassa {siitä lisää myöhemmin} ja Kupittaan siirtolapuutarhassa.



Kupittaan siirtolapuutarha on Turun ensimmäinen ja se on perustettu jo vuonna 1934. Sillä on siis kunnioitettava historia takana. "Siirtolapuutarha perustettiin kaupungin työväestön virkistykseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi sekä perheiden ruokahuollon turvaamiseksi". Palstoja siellä on yhteensä 57. 



Kupittaan siirtolapuutarha on se ensimmäinen siirtolapuutarha, jonka olen ikinä nähnyt. Se sijaitsee Suomen toiseksi vanhimman K-Citymarketin kainalossa ja olemme perheeni kanssa useasti vierailleet sekä kaupassa että vielä useammin ajaneet puutarhan ohi. Muistan lapsuudesta kuinka pienet leikkimökkimäiset rakennuksen vieri vieressä ovat jo silloin herättäneet mielenkiintoni ja mielikuvitukseni. Kupittaan siirtolapuutarha onkin yksi syy taustalla, kun etsin omaa paratiisiani.



Kupittaan siirtolapuutarha on ollut viime aikoina jonkun verran otsikoissa. Sen asema vehreänä keitaana on uhattu, Turun kaupunki on jatkanut maanvuokrasopimusta vain vuoteen 2025 asti ja sen jälkeen nykyiselle siirtolapuutarhan alueelle on kaavailtu "uudisrakentamista kaupunkikehittämisen ja maankäytön taloudellisen tehon lisäämisen nimissä". Siirtolapuutarhalle on kaavailtu uutta sijaintia Koroisiin.



Mutta eihän 57 palstan vanhoja mökkejä, kasveja ja puutarhojen vanhoja puita voi noin vain siirtää, jos ollenkaan. Kupittaan siirtolapuutarha on upea viheralue kaupungissa ja luulisi tämän korona-kevään opettaneen, että juuri tälläisiä paikkoja kaupungeissa tarvitaan ja niille on tilausta. Tänä keväänä ja kesänä omassa siirtolapuutarhassani on vieraillut huomattavasti aiempia vuosia enemmän ihmisiä nauttimassa alueesta. 



Siirtolapuutarhan alueella on runsaasti vanhoja kasveja, niitä on kartoitettu yhdessä Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Puutarhoista on dokumentoitu "arvokasta kasvillisuutta ja osa niistä on talletettu Luonnonvarakeskuksen viljelykasvien geenivarojen kokoelmiin".



"Kupittaan siirtolapuutarhan lakkauttaminen heikentäisi kaupunkiympäristöä vakavasti ja monin tavoin. Se tuhoaisi ihmisten, kasvien ja eläinten muodostaman poikkeavan monimuotoisen kaupunkialueen, joka pitää yllä eri-ikäisten kaupunkilaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia, runsasta pölyttäjien joukkoa ja viljellyn maaperän tervettä eliötoimintaa."



Kupittaan siirtolapuutarhassa on 4H-nuorten pitämä kesäkahvila ja läheisten palvelutalojen asukkaat käyttävät puutarhaa virkistyskäytössä. Paikka siis ilahduttaa myös lukuisia muita ihmisiä olemassa olollaan. 



Puutarhojen ystävänä ja varsinkin siirtolapuutarhojen ollessa lähellä sydäntäni pyytäisin sinulta, blogiystäväni, palvelusta. Autetaan Kupittaan siirtolapuutarhaa! Käy allekirjoittamassa adressi tästä linkistä. Jotta saamme pitää yhden vanhimmista siirtolapuutarhoista ja keitaasta keskellä kaupunkia edelleen meidän ja varsinkin turkulaisten ilona ja hyötynä.



Tiesithän, että siirtolapuutarhoissa saa vierailla ja se on ehdottoman suositeltavaa. Kävimme vanhempieni kanssa Kupittaalla Avoimien puutarha -päivän aattona. Olin paikalla ensimmäistä kertaa, vanhempani ovat käyneet siellä aikaisemminkin.




Kierrellessämme aluetta ympäri, saimme kutsun yhdelle palstalle, jossa erittäin ihana ja ystävällinen emäntä mielellään kertoi ja vastaili kysymyksiimme. Siitä puutarhasta kuvia myöhemmin.




Alueen hienoin portti. :)

Mahtavaa, jos jaksoit selata tänne asti. En millään pystynyt tiivistämään enää yhtään. Kuvia tuli otettua runsaasti, sillä alue on kaunis ja niin kuvauksellinen. Tiedättehän, kuinka rakastan näitä minipuutarhoja.


Lainaukset:



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


2 kommenttia:

  1. Onneksi et tiivistänyt postaustasi, tätä olisi voinut jatkaa vaikka kuinka! Ihana paikka. Hassua kyllä, en ole Kupittaan siirtolapuutarhassa koskaan vieraillut, vaikka silloin tällöin ajan siitä ohi. En tiennyt sen uhasta, joten suurkiitos linkistä. Minustakin se on erittäin tärkeä kaupunkikuvallisesti kuten myös historiallisesti. Turulla on jo valmiiksi huono maine vanhan ja arvokkaan kaupunkirakenteen tuhoajana, harmi, että tämä tendenssi jatkuu vielä nykypäivänä. Kupittaan siirtolapuutarhan ohi ajaessakin jo nousee hymy kasvoille, juuri ne ihanat mökit ja ihanat pihat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hullua, että vanhoilla viheralueilla ei tunnu olevan mitään arvoa. Kupittaan siirtolapuutarhan kaltaista kohdetta ei rakenneta yhdessä kesässä, vaan siihen menee vuosikymmeniä. Toivottavasti adressi ja muut vetoomukset saisivat päättäjät järkiinsä.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground