KÖYNNÖSHORTENSIAN KUTISTUS.

02 elokuuta 2020



Olen tänä vuonna laittanut uusiksi myös toisen, onneksi paljon pienemmän alueen, kuin aiemmin esitelty Risu no en. Kohta on mökkipolun toisella sivustolla, lähellä mökkiä ja varsinkin lempi-istuinpaikkaani, jossa vietän paljon aikaa etenkin iltaisin.


Viime vuonna 7. heinäkuuta kyseisessä kohdassa näytti tältä. Ostaessani palstan yhdeksän vuotta sitten oli köynnöshortensia hädin tuskin polvenkorkuinen, nyt se huiteli kahdessa metrissä. Tarkemmin suunnittelematta tai miettimättä ostin sille silloin kaksi leveää ja yhden kapean köynnöstuen. Vuosien saatossa kasvi kiipesi tuen yläosaan ja ylikin. Yhtäkkiä palstallani oli valtavan pitkä vihreä seinä. Seinän jatkeena oli osittain lomittain menevä, puoli metriä taaenpana oleva köynnöstuki viiniköynnökselle ja toisella puolella metalliverkkotuki kärhöille. Kirjaimellisesti viherseinä oli näköeste naapuriin, mutta se oli myös aika massiivinen elementti. Kaipasin jotain keveämpää.


1. toukokuuta tänä vuonna näytti tältä. Kuvan ottamisen jälkeen oikealta puolelta lähti kapea köynnöstuki toisaalle ja jonkun verran irrotusoperaatiossa katkenneita oksia haketukseen. 


23. toukokuuta oli jäljellä tämä näkymä.

Tarha-alppikärhö | Clematis alpina 'Albina Plena'
Kärhötuessa on parhaimillaan kasvanut neljä kärhöä. Viime vuotena kasvoi tai ainakaa ei kukkinut kuin tarha-alppikärhö 'Albina Plena' ja 'Warszawska Nike'. Albina Plena oli vuosien saatossa aika pahasti risuuntunut, en ollut koskaan leikannut sitä. Nyt oli sen aika.


Tästä kuvasta näkyy hyvin miten metallinen verkko oli vuosien varrella lamonnut runsaan kärhön painosta. Roikkuva verkko ja risuuntunut kärhö ei varsinaisesti ollut ilo silmälle. Kärhön kukintakin tuntui taantuneen vuosien takaisista.


Kun tarha-alppikärhö oli kukkinut, oli sen parturoinnin aika. Hieman myöhemmin, kun köynnöshortensia oli lopettelemassa omaa kukintaansa aloitin sen purkamisen köynnöstuesta. Köynnöshortensian oksat eivät lainkaan kestäneet taivuttamista, vaan raksahtivat poikki. Hyvin paljon oksia meni haketettavaksi. Kärhöjen entinen tuki tolppineen lähtee metallinkeräykseen.



Köynnöhortensian tuen takaa paljastuu puolen metrin hukkatila. Siellä ei ole kasvanut muut kuin rikkaruohot, etupäässä vuohenputki, -kello ja karhunkierto. Se on ollut inhottava paikka kitkeä, köynnöksen ja aidan välissä. Joskus olen hetken miettinyt mitä sinne voisi istuttaa, mutta todennut turhaksi, kun alue ei ole näkynyt minnekään.


Kun hortensia oli kynitty matalaksi, siirsi isäni köynnöstuen kärhöille. Maalasin tuen kertaalleen ja nyt se näyttää lähes uudelta. Seuraava operaatio oli kaivaa köynnöshortensian juuria ylös. Niitä lähti kahdelle naapurille ja vielä minulle jäi kuuteen pieneen ruukkuun alut.


Kun köynnöshortensiaa oli jäänyt jäljelle sopivasti, laitoin sille isäni tekemän vähän isomman obeliskin tueksi. Sen jälkeen kaivoin maasta rikkaruohot ja lopulta päädyin kaivamaan myös käytävän varrella kasvavat kuunliljat pois. Kuunliljoja laitoin myös jakoon kanssa-puutarhureille.


Sitten vihdoin luvassa hauskempaa puuhaa eli uusien kasvien istuttamista. Löysin FLÖRistä Turun reissulla tummalehtisen, vaaleanpunakukkaisen japaninkirsikka 'Royal Burgundy':n. Tästä ostoksesta syytän täysin Saaripalstan Sailaa, joka tämän esitteli ja toi tietoisuuteeni. Tiedättehän blogimaailman voiman ja minua viettelevän sanan "japani", varsinkin yhdistettynä tummiin, purppuraisiin lehtiin. Ei siinä paljon muuta tarvita, unohtamatta tietenkään kerrottuja, vaaleanpunaisia kukkia. Että hanamia tässä malttamattomasti odotellessa.


Japaninkirsikan kaveriksi siirsin punaluppion alta ruosteenvärisen keijunkukan. Sitten iskikin ihmetys. Tähän asti olin suunnitellut kaiken, mutta en ollut osannut ottaa huomioon kuinka paljon uutta istutustilaa saisin tällä projektilla aikaiseksi. Enkä siksi ollut miettinyt lainkaan muita kasveja. Ihana ongelma.

On ehkä hyväkin odotella ensi vuoteen suurempien hankintojen kanssa. Jos se kunigataridea jostain tulisi.  Siihen asti voin rauhassa kaivaa vuohenputki-, vuohenkello- ja karhunkiertoesiintymiä vähäisemmiksi. Se on helpompaa tehdä ilman varottavia kasveja.


Kärhö | Clematis Boulevard® Nubia™ 
Kärhörivistöön Albina Plenan ja Warszawska Niken kanssa siirsin ruukusta kärhö Boulevard® Nubia™:n*. Se oli samassa ruukussa keijunkukan kanssa ja oli selväsi häviöllä taistelussa tilasta. Albina Plenan leikkauksesta selviämisestä en ole ihan varma, toivon kyllä kovasti. Siitä jäljelle jäi vain parin, kolmen sormen paksuinen varsi.



Köynnöshortensian toiselle puolelle jäi viiniköynnös. Sillä on kaksi pätkää tukea ja kun toinenkin tuen puolikas paljastui hortensiaseinämän takaa, mahtuisi viinille kaveriksi joku köynnös. Ehkä vaaleita marjoja tekevä viiniköynnös?


Ei varmaan yllätä, että olen tosi tyytyväinen. Raskas viherseinä on pois, tilalle tuli ilmavuutta, vaikka kaksi tukea vielä jäikin. Symmetria obeliskin ympärillä miellyttää minua. Polun varrelle tarvitaan jotain kauniita, mutta ei liian leviäväisiä reunakasveja. Inhoan, kun kuunliljat tässä kohtaa vuotta osuvat jalkoihin, etenkin märkinä. Luulen kuunliljarivistön harvenevan tulevina vuosina radikaalisti. Obeliskin taakse sopisi ehkä joku tummalehtinen, pienehköksi jäävä pensas. Muuten ehkä jotain matalaa kasvillisuutta.

Kyllä nyt kelpaa istuskella mökin edustalla ja ihailla avaria näkymiä ja suunnitella uusia istutuksia.


*Kasvi saatu aiemmin blogiyhteistyönä Huiskulalta.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


12 kommenttia:

  1. Todella ilmavan sait aikaan köynnöshortensia leikkauksella. Kaunis kärhö tuo Boulevard. Minäkin ostin viime kuussa Alpina Plenan mutta kukkia saan kai odotella ensi kesään. Innolla se on kyllä lähtenyt kasvuun. kaunista elokuun alkua sinulle ja touhuile innolla siellä puutarhassasi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Köynnöshortensian karsimisella tuntui tila kasvaneen ja tavallaan se kasvoikin, kun tuen takan oleva tila tuli näkyviin ja käyttöön. Omassa 'Alpina Plenassa' näkyy jo vihreitä alkuja, onneksi se ei kuollut leikkaukseen.
      Aurinkoista elokuuta sinullekin!

      Poista
  2. Joskus karsiminen tuo kaivattua muutosta. Hyvältä näyttää. Ihanaa on aina miettiä uusia kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ehdottomasti kannatti, vaikka ison köynnöshortensian karsiminen kauhistuttikin aluksi. Ihanaa, kun tuli paljon tilaa uusille kasveille.

      Poista
  3. Minun kärhöni joutui kattoremppaajien tikkaiden alle... No, se oli puolivakava yritys kasvattaa köynnös tyhjäksi jääneeseen tukeen.

    Kauniilta ja ilmavalta näyttää.

    Iloa elokuuhusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna! Ehkä sinunkin kärhösi lähtee uuteen kasvuun. Leikatussa 'Alpina Plenassa' on onneksi jo uusia alkuja, se onneksi selvisi hyvinkin raa'asta leikkauksesta.
      Aurinkoista elokuuta sinulle!

      Poista
  4. No, on sinullakin ollut kaivamista ja muutoksia ihan reilusti. Köynnöshortensia on isokokoiseksi kasvavana ehkä turhankin paljon tilaa vielä pienellä tontilla. Meillä se on vallannut talon toisen päädyn kokonaan ja kerran vuodessa kiipeän korkeille tikkaille leikatakseni kattorakenteita kohti kiemurtelevat versot poikki.
    Uskoisin Alpina Plenan sietävän leikkaamista ja versovan taas kohti korkeuksia. Leikkasin oman sinikukkaisen alppikärhöni edellissyksynä matalaksi, koska se oli risuuntunut pahasti. Nyt se jo kiemurtelee köynnösportissa korkealla ja kukkikin ihan kivasti.
    Boulevard Nubia on upean värinen kärhö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa edes arvailla mikä on aiemman omistajan suunnitelma köynnöshortensian varalla. Miksi ihmeessä sitä oli istutettu niin paljon? Luulen, että tulevinakin vuosina joudun leikkelemään köynnöshortenisaa, jotta obeliski riittää sille.
      'Alpina Plena' todellakin on lähtenyt uuteen kasvuun, onneksi. Varsi nimittäin taipui ja rikkoontui hyvin läheltä maata ja pelkäsin pahinta. Se on silti jo tehnyt vihreitä alkuja runsaasti.

      Poista
  5. Onpa tuo tumma kärhö upean värinen. Kunpa minun köynnöshortensiani kasvaisi, viisi vuotta on jurottanut paikoillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Ilmeisesti köynnöshortensia on aluksi hidaskasvuinen, tosin nyt toivoisin että olisi jatkossakin, jotta obeliski riittää sille jatkossakin. No, ellei niin sitten on pakko leikellä sitä.

      Poista
  6. Ymmärrän, että rehevä köynnöshortensia voi tuntua liialliselta palstalla, vaikka se onkin kaunis. Lopputulos on onnistunut ja ihania kasveja on jo kasvamassa. On paljon vaihtoehtoja reunuskasveiksi, itselle tuli mieleen haltijankukat tai keijut. Tyhjä tila tuo mahdollisuuksia suunnitteluun :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Nyt on palstan kokoon nähden sopiva määrä ja muoto köynnöshortensialla. Olisihan se upea isompana, mutta jossain muussa puutarhassa. Ensimmäinen keijunkukka on jo istutettu, ehkä se saa kavereitakin. :) Ihanaa, kun tuli niin paljon lisätilaa uusille kasveille.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground