SAMETTINEN SAMMAL.

26 huhtikuuta 2020



Kaupallinen yhteistyö: Minerva Kustannus

Olen Japani-viisiittien myötä innostunut sammaleesta, siellä sammaleen käyttö puutarhoissa on viety ihan omalle tasolleen. Muistan, kun ensimmäisellä Japanin matkallani kävin Kiotossa Ginkaku-jin temppelissä. Temppelin puutarhassa oli pieni pöytä, jossa oli esittelyssä puutarhan VIP-sammaleet. Se oli silmiä avaavaa. Olen myös tuonut Japanista itselleni pienen kissaruukun, jossa oli sammalta.

Siksipä olin hyvin innoissani, kun sain käsiini uuden Samettinen sammal puutarhassa ja ruukussa -kirjan. Ruotsalaisen Ulrica Nordströmin kirja esittelee lyhyesti erilaiset sammallajit, vie mukanaan joihinkin maailman kauneimpiin sammalpuutarhoihin ja opastaa miten luoda trendikäs sammalpuutarha tai ruukkuasetelma osaksi sisustusta.



Kirja kertoo, että Suomessa sammalia on tunnistettu hieman yli 900, kun taas Japanista niitä on löydetty yli 2500. Aikamoista.

Sain kirjasta vahvistuksen, sille että aion antaa Kesäpesän sammaloituneen nurmikon tilalle kasvaa pelkkää sammalta. Sillä Iso-Britanniassa on huomattu, että sammaleet ovat mainioita hedelmätarhojen maanpeitekasveja, sato on suurempi sammaleisilla alueilla kuin jos olisi ruohikkoa. Sammal on siis oiva alusta minunkin omenapuille.


Kirjassa käydään muutamissa upeissa puutarhoissa sekä Japanissa että Yhdysvalloissa. Löysin sekä pari uutta kohdetta seuraavalle {vielä vain haaveissa olevalle} Japanin matkalle että kaksi tuttua puutarhaa, Saiho-jin eli Kokederan ja Murin-anin. Molemmissa kävin viime keväänä ja niistä löytyy kuvia ja juttua linkkien takaa.


Kirjan lopun vinkit inspiroivat tekemään oman sammalpuutarhan kotiinkin. Viime syksynä intouduin tekemään jouluruusuista kokedamoja, niidenkin tekemiseen kirja tarjoaa opastusta. Nyt voisin kokeilla saikei - maisemaa tarjottimella -tekoa. Taidanpa lähteä hakemaan mökiltä vähän sammalta.

*Kirja saatu Minerva Kustanukselta



Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

  1. Tuo on ihana kirja ja paljon uutta tietoa sekä inspiraatiota! Maisema tarjottimella tulee olemaan hieno.
    Tärkeä tuo uusi tieto, että hedelmätarhan alle mielummin sammalta - tämän myötä varmaan alkaa mielipide vähitellen kääntyä sammalmyönteisemmäksi. Tosi on, että ruoho on hirveä vesi- ja ravinnesyöppö, mutta harva tätä ajattelee loppuun asti, mitä se merkitsee vaikkapa puiden kannalta.
    Ja sammal on lisäksi terveyttä edistävää muille kasveille, mikä on todettu sen käytössä kasvualustana. Lisäksi huussikuivikkeena sammal imee itseensä hajut. Se on ihan ihmeainetta.
    Ihana tuo VIP-esittely, voi että!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin ihan haltioitunut, kun ensimmäisen kerran pääsin selailemaan kirjaa. Hurjan inspiroivaa! Japanissa sammaleet(kin) on viety ihan eri tasolle kuin täällä Suomessa. Soisi arvostuksen kohoavan täälläkin. Itse ainakin aion antaa sammaleen vallata nurmikon, eipä tarvitse lykkiä ruohonleikkuria ja sammalla puut nauttivat. Win win. Näyttääkin ihanalta, näen silmissäni Kokederan sammalpuutarhan, mutta todellisuus on aika toista. :D

      Poista
  2. Puolet nurmikostani on jo hyvin sammaloitunut. Minua se ei haittaa laisinkaan. Onpahan vähemmän leikattavaa ja silti kaunista katseltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on juuri noin. Itsekin haluan päästä nurmikosta eroon, joko kukkamaita lisäten tai sammalia suosien.

      Poista
  3. Sammal on ihanaa! En ole koskaan oikein välittänyt nurmikosta vaan haaveilen sammalmatosta jalkojen alla. Ihanaa vappuviikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Sama ajatus itsellänikin. Ihanaa vappua sinullekin! <3

      Poista
  4. Sammal on kyllä ihanaa, onneksi meilläkin sitä kasvaa esim. kivien päällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivien päällä sammal on kaunista! Kävelyillä pitää aina vähän silittää kallion päällä kasvavia sammaltuppaita.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground