TOUKOKUUN TOUHUJA.

29 toukokuuta 2021

Kesälumipisara | Leucojum aestivum

Kevät on mennyt hujauksessa, yhtäkkiä rikkaruohot ovat polvenkorkuisia. Yleensä olen pystynyt toukokuun ajan olemaan harhaluulossa, että olen voitolla taistelussa rikkaruohoja vastaan, kunnes kesäkuussa iskee totuus - häviöllä ollaan ja pahasti.

Kalliokielo | Polygonatum odoratum

Tänä vuonna olen käyttänyt kaiken sateettoman ajan öljyämällä potageriin tulevia viljelylaatikoita ja aluetta rajaavia lautoja. Muun ajan olen tehnyt viimeisiä kouluhommia. Kun öljyämiset oli tehty ja viljelylaatikot koottu, katselin ympärilleni vähän tarkemmin ja tajusin hälyyttävän rikkaruohotilanteen.

Kalliokielo | Polygonatum odoratumMahonia | Mahonia aquifolium

Maanantaina vanhempani tulivat käymään, he toivat talvisäilössä olleet daaliat ja uuden portin palstalleni. Äitini otti hoitaakseen palstani välikäytävät ja kitki rikkaruohot. Ihanaa, käytävien kitkeminen on ärsyttävää hommaa, mutta pakollista.

Kalvevarjohippa | Epimedium x versicolor 

Vaikka sainkin apua, olen silti pahasti pulassa. Vuohenkelloa tuntuu kasvavan ihan joka puolella, siis ihan joka ikisessä paikassa pois lukien viime vuonna kaivamani Risu no En. Melkein tekisi mieli tilata paikalle kaivinkone kuorimaan vuohenkellottunut maa pois. Valittaminen ei auta, on vain tartuttava haraan ja aloitettava hommat.

Humala | Humulus lupulus

Iloisempia asioita. Sain viime syksynä blogini lukijalta humalan juuria postissa ja nyt ne ovat suureksi ilokseni alkaneet kasvaa. Toivottavasti täyttävät köynnöstuen. Kiitos, Toini, vielä kerran!

Potagerin muutos on edistynyt hyvin. Vanhoista laatikoista kaivoin talteen ilmasipulin ja raparperin. Ilmasipulin kylkiäisenä tuli ilmeisesti myös varjolilja. Lavaan sitä ei ole koskaan istutettu, mutta tutkimattomat ovat varjoliljojen tiet. Niitä tuppaa pilkistämään joka paikasta, mikä ei ollenkaan ole hullumpi asia.

Esikasvatin tuoksuherneitä ja krasseja, ne ovat tarpeeksi helppoja tällaiselle tumpelollekin. Toin taimet kertalaakista puutarhaan, kuten tapani on. Ehkä vähän turhan aikaisin, mutta kyllästyin rehottaviin taimiin  keittiön pöydällä. Ulkona kasvu taantuu aina hetkeksi, varsinkin nyt kun on ollut vähän viileämpää. Totuttaminen ulkoilmaan on liian vaivalloista, en viitsi ulkoiluttaa kasveja kotona kuskaamalla niitä taloyhtiön pihalle ja mökin sisällä on tässä kohtaa vuotta yhtä viileää kuin ulkonakin. Eiköhän ne jossain vaiheessa tokene.

Loppuun lempinäkymäni tähän vuodenaikaan. Ra-kas-tan.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Aivan ihania kuvia. Rikkaruohot ovat tosiaan innolla mukana kasvussa. Myös täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Rikkaruohot ovat jotenkin erityisen innokkaina tänä vuonna vai olenko vain ollut niin laiska. ;)

   Poista
 2. Ah, ihana loppunäkymä todellakin! Sinulla on tosi ihania kasveja.
  Rikkaruohot varmaan villiintyivät sademetsäkasvustoksi, kun on ollut harvinaisen kostea toukokuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! <3 Ilmeisesti sää on ollut suosiollinen rikkaruohoille eikä kyse ole siirtolapuutarhurin laiskuudesta. ;D

   Poista
 3. Lempinäkymäsi on rakastettavan hieno. Rikkaruohoja vastaan taistelu on loputon suo, joskus on voittajamainen olo ja sitten huomaa olevansa pahasti tappiolla. Humala tuntuu nauttineen kosteasta keväästä, se on muutenkin melkoinen juoppo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! <3 Tänä vuonna rikkaruohoja tuntuu olevan todella paljon ja lisäksi vuohenkelloa tuntuu puskevan ihan joka paikasta. Sen suhteen alkaa olla voimaton olo.

   Poista
 4. Niin sööttejä kasvikuvia! Rikkaruohot... apua! Mulla on miljardi vuohenputkea tontilla ja viereisillä tonteilla ja joka paikassa. Ei auttaisi edes maan vaihtaminen. Mutta hoksasin, että viime keväänä yhteen kohtaan levitetystä kuorikatteesta ne voi vain vedellä nätisti juurineen pois! Ällistys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Thilda! <3 Siirtolapuutarhassa ollaan niin kyljikkäin, että jos naapurissa on huolettomampi puutarhuri, niin helposti kaikki rikkaruohot leviävät nopeasti omallekin puolelle. Itse en haluaisi olla se, jonka palstalta leviää vääriä kasveja naapuriin.

   Poista
 5. Mulla on samanlainen kasvien karaisutyyli, useinmiten toimii;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on hengissä ja lähteneet kasvuun shokkikaraisusta huolimatta. :)

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground