KELTAISTA, SINISTÄ JA PURPPURANPUNAISTA.

13 toukokuuta 2020


Runoilijanarsissi | Narcissus poeticus
Puutarhasta löytyy nyt niin paljon kaikkea uutta, että tästä tuli nyt piiiitkä kuvapostaus. Aloitetaan narsisseilla. Ekaksi palstan vanhaa kantaa oleva runoilijanarsissi. Erittäin viehättävä.Narsissi | Narcissus joko "Geneve" tai "Snowboard"
Sitten onkin liuta tuntemattomia narsisseja. Osa on ennen minun aikaani istuttettuja ja loput ovat kyllä minun maahan kaivamiani. Olen jo parina syksynä ostanut erilaisia narsissin sipuleja, kaatanut ne yhteen astiaan ja ripotellut sattumanvaraisesti maahan. En enää osaa kaikista sanoa mitä vuosikertaa ovat ja mitä lajikkeita. Viikonloppuna järjestelin kolmen viime vuoden sipulilabelit, tarkoitus on tehdä suuntaa-antava kartta sipuleiden sijainnista. Labelit ovat mökillä ja kirjoitan tätä kotona.


Tetenarsissi | Narcissus Tête-à-Tête
Nämä tunnistan, ovat Tête-à-Tête-narsisseja. Ovat toissa vuonna istutettuja, kasvavat varjoisammassa kuin jo kukkineet ensimmäisen aallon tetet.

Mahonia | Mahonia aquifolium
Kuupuutarhassani kasvaa mahoniaa, se on myös ajalta ennen minua. Viime kesänä karsin sitä rajusti, se kun on ikävä piikkeineen. Toistaalta se on kiva ikivihreä, mutta joku siinä vain tökkii. Nyt yritän ajatella sitä Suomen mimosana, hieman samanlaiset keltaiset pallerokukat ryppäässä.
Sitten sinisiä helmililjoja. Näidenkin nimet ovat menneet ihan hurlumhei. Selvästi on useampaa erilaista, mutta kauniita ovat, vaikka nimet ovat kadoksissa.

Karhunlaukka | Allium ursinum

Sitten väliin tämän vuoden toinen istutus: karhunlaukka. Kävin lähikukkakauppa-taimistolla ostamassa viherkasvin ja kyselemässä juurimattoa. Mattoa ilokseni löytyi, maksettuani ostokset päätin käydä vähän fiilistelemässä myös ulkoalueella. Näin yrttirullakossa karhunlaukkaa, jota olen pitkään halajannut. Taimia oli vain muutama, joten päätin toimia etten jää ilman, vaikkei ostoksia pitänytkään tehdä.

Alunpitäen halusin istuttaa villin valkosipulin {eng. wild garlic} "metsäpuutarhaani" eli palstan perälle, varjoisaan syreenin alle. Se muuten sopisikin sinne, mutta siellä kasvaa ennestään kieloja. Jos karhunlaukkaa haluaa käyttää ruoanlaitossa on vaara, että sen sekoittaa myrkylliseen kieloon.  Sitä en tietenkään halua. Viikonloppuna kaivaessani vuohenkelloa toisen syreenin alta, tajusin että tässähän on hyvä paikka karhunlaukalle ja sinne sitten päätyikin.


Sitten lempparivärini pariin eli ei värillä väliä, kunhan on punaista. Upea jouluruusu kukkii ties monettako viikkoa. En valita. Onneksi se on mökin ovea vastapäätä, joten en voi välttyä näkemästä sitä jatkuvasti.


Soma esikkokin kukkii pionimaassa. Tämä on nimetön siitä syystä, että olen ostanut alun siirtolapuutarhan taimimyynnistä eikä taimella ollut nimeä. Saattaa olla naapuristani, sillä heillä näyttää olevan samanlaista puutarhassaan. Ei ole mikään ihme, monilla täällä on samoja kasveja puutarhoissa, kun taimia vaihdetaan ahkerasti. Olen tänä vuonna keskustellut yhden naapurini kanssa pionin vaihtokaupoista.


Hyasintteja on kahdessa kohtaa. Väittäisin, että osan pitäisi olla keltapersikkaisia ja osan purppuraisia, vaan kaikki ovat tätä samaa vaaleanpunaista. Vaaleanpunainen käy kyllä.

Kirjopikarililja | Fritillaria meleagris
Jaksan aina ihastella kirjopikarililjan ihmeellistä ruutukuviota. Luonto on aikamoinen.

Pikkusydän | Dicentra
Pikkusydämet aloittelevat pitkää kukintaansa. Näitä on kahdessa paikassa ihastuttamassa.


Punakolmilehti | Trillium erectum
Taisin nähdä Betweenin kuvan punakolmiolehdestä ja mietin, että onkohan omani kuollut kun ei näy missään. Olihan se hengissä, oli vain salaa kasvanut kukkaan. Onneksi se sijaitsee polun vieressä, jotta tulee huomatuksi. Tämä on jotenkin niin täydellisen värinen ja muutenkin sulokas, ihan lemppareita. Valkoinen kolmilehti sijaitsee japanilaisnurkkauksessa ja luulen paikallistaneeni sen alun, ainakin toivon niin.

Magnolia 'Susan'
Loppuun lupaus magnolian tulevasta kukinnasta, väri sopii niin hyvin tähän teemaan.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Minä täällä vain huokailen tuota jouluruusua. Työhuoneeni muutti ja nyt kävelen töihin ihanan kukkakaupan ohi, onkin käytävä tarkistamassa olisiko heillä vielä jouluruusuja. Karhunlaukat on yllättävän vaateliaita, sain sen kasvamaan vasta kolmannella kerralla ja nyt sitä jo ehkä raaskisi jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusut ovat kyllä ihastuttavia, ne ovat selvästi nauttineet viime vuodesta/talvesta. En ole ikinä nähnyt näin komeaa ja pitkää kukintaa niiltä. Ai jaa, toivottavasti saan karhunlaukkani pysymään hengissä.

   Poista
 2. Poeticus jo kukassa. Kyllä tämä Pirkanmaa on takaperoinen alue. Täällä se kukkii vasta kesäkuun alussa.
  Ja hyasintteja ei saa pysymään hengissä vuotta pitempään.
  Kouluaikoina kyllästyin helmililjoihin aivan tyystin. Mutta nyt, kun opinnoista on jo piiiiitkä aika, alkavat helmililjat viehättää. Olen haalinut erilaisia lajikkeita, mutta kuten sinäkin, olen surutta istuttanut sinne ja tänne, ja nimilaput ovat kadonneet. Pääasia on, että kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna tuntuu hyasinttien kukinnan olevan aikaisempia vuosia komeampaa, ehkä viime talvi oli niille mieleinen. Keväällä kaikki kukkivat ovat tervetulleita. Olin jo varma, että kaikki helmililjani ovat kadonneet, mutta olivatkin yllättävän myöhäisiä.

   Poista
 3. Nämä sinun kuvasi ovat kerrassaan lumoavia. Todella monenlaisia ja kauniita narsisseja ja kaikkea muutakin löytyy sieltä somasta puutarhastasi. Tuo jouluruusu on huikea ja huippua, että kukinta kestää pitkään. Tämä oli tosi kiva kooste tämän hetken kukkijoista, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! <3 Olen vasta viime vuosina herännyt narsisseihin, mutta onneksi aiemmat puutarhan omistajat ovat niitä istuttaneet. Jouluruusu on tänä keväänä yllättänyt todella runsaalla ja pitkällä kukinnalla, kenties viime talvi oli sille mieleinen.

   Poista
 4. Upeita kukkia ja upeita kuvia!
  Aivan uskomattoman kaunis tuo jouluruusu!

  VastaaPoista
 5. Ihania kasveja sinulla. Ja magnoliakin kohta kukkkii! Ihanuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joka vuosi odotan suurella innolla magnolian kukintaa ja aina se jaksaa ihastuttaa.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground