KUN VANHA ROUVA KORKKARIT SAI - MÖKIN NOSTO.

31 toukokuuta 2020


Kevään suurin ponnistus, varsinkin rahallisesti, on ollut mökin nosto. Mökkini on vuosikaudet maannut osittain maassa, mikä ei tietenkään ole puurakennukselle hyväksi.


Sain viime kesänä vinkin yrityksestä, joka on tehnyt alueella mökkien nostoja ennenkin. Sattumalta vastapäinen naapurini oli myös samoissa aikomuksissa ja molempien mökit nostettiin peräkkäisinä päivinä. Nostoon meni kahdelta mieheltä päivä.


Edellisenä iltana keräsin kaikki mökin vierustoilla olleet tavarat ja siirsin ne kauemmaksi ja irrotin  mökin alustan puuritilät. Mökin ympärystä näytti hyvin autiolta toimenpiteen jälkeen.


Iso suodatinkangasrulla makasi pari päivää kukkamaassa - raksamiehet, jotka eivät ymmärrä kukkien päälle. Onneksi mitään ihan valtavia menetyksiä ei siitä aiheutunut.Sain myös kehotuksen siirtää mökin sisältä kaikki särkyvä lattialle, myös kaapeista, joiden ovet saattavat aueta nostettaessa. Siitä seurasi aikamoinen astiameri mökin lattialle. Ajattelin, että paras ottaa varman päälle, kuin harmitella särkyneitä ja kiltisti latosin astian toisensa perään lattialle turvaan.

Hauskana yksityiskohtana - melkein heti noston aloituksen jälkeen mökistä meni sulakkeet. Toinen nostajista pyysi lupaa mennä vaihtamaan sulakkeen. Annoin toki ja toivotin onnea - sähkökaappi kun sijaitsee ovesta kauimmaisessa nurkassa ja tuon astiamäärän tuolla puollen. Mitään ei mennyt rikki, ei noston eikä sulakkeen vaihdon aikana.


Mökin nosto alkoi vasemmasta etukulmasta, jatkuen vasemman puoleisen pitkällä sivulla. Mökki näytti aika hurjalta, kun vain toinen reuna oli nostettu ja se oli ihan vinossa. Instagramista löytyy kuva siitä, kun pyyhkäisee toiseen kuvaa. Tässä kohtaa nostajat olivat jo siirtyneet toiselle puolelle ja lähtivät lounaalle. En viitsinyt häiritä työskentelyä kameran kanssa.


Vinksallaan ollut mökki laitettiin nyt suoraan ja linjat katsottiin laserilla. Tai jotain. :)Mökin alla olleita perustuksia jouduttiin piikkaamaan, jotta uudet jalat saatiin alle.Nosto tapahtui tunkeilla. En tarkemmin seurannut projektia vaan kaivoin vuohenkellon juuria toisaalla.


Vanha Rouva sai alleen 25 sentin korkokengät puhkiastuttujen ballerinojen tilalle. Maan päälle laitettiin suodatinkangas, jotta maa-ainekset eivät sekoonnu. Sen päälle tuli kivimursketta ja betonilaatta. Nostoa tasattiin puupalikoilla ja välissä on {muistaakseni} tervapaperia, jotta kosteus ei kulkeudu maasta mökkiin.


Kivimursketta meni säkillinen, puolet nostoon ja puolet levittelin itse mökin alle peittämään suodatinkangasta ja tasamaan maata.


On ollut tiedossa, että tämä puoli mökin seinästä on laho. Se onkin ensi vuonna työn alla mökin maalauksen kanssa. Pahemmat lahovauriot ovat tällä puolella kuistin ja mökin välissä. Kuvassa kohollaan olevan laudan kohdalla. Toisella puolella vastaava tilanne on varaston ja mökin välissä.Ensi työnä mökin alusta verkotettiin tiheällä jyrsijäverkolla. Se on Helsingin kaupunginkin suositus estämään rottien, kanien yms. pesiytymistä mökin alle. Alueella on pienimuotoinen rottaongelma, joka ei ainakaan vielä ole näkynyt palstallani ja toivottavasti ei tule näkymäänkään, vaikka aika naapurissa riuhuvatkin.

Omalla palstalla on myös tarve estää uteliaan kissan piiloutuminen mökin alustaan. Naapuripalstalla nostetiin leikkimökkiä ja pieni terrierri meni uteliaani alle ja jäi jumiin. Onneksi kyseessä oli kevytrakenteinen leikkimökki ja omistaja sai nostettua rakennusta sen verran, että koira pääsi pulasta.


Iloisena uutisena mökin alta, perustuksista, löytyi hienoja litteähköjä luonnonkiviä, joille on käyttöä. Muutamat ovat jo päässeet uudistuneeseen japanilaistyyliseen nurkkaukseen. Alta löytyi myös vanhoja vesiputkia, joita edellinen omistaja on käyttänyt tukina kukkamaissa, kaksi betonikiveä, jotka otin ruukkupuutarhakäyttöön, lisäksi pakasterasia ja omituinen, rikkinäinen koriste, jotka päätyvät roskiin.


Takaporttien paikkoja jouduttiin nostetun mökin myötä säätämään. Isäni teki uuden, hienon pikkuportin varaston viereen. Samanlainen portti on myös huussin vieressä. Ne ovat kavennettu malli palstan portista. Mökin nosto aiheutti paljon pientä säätöä, mutta kyllä kannatti. Mökki on uljaan näköinen ja varmasti pitkäikäisempi, kuin maassa maatessaan. Mökkiin astuminen on nykyään enemmän kiipeämistä. Mökki tarvitsee uudet askelmat, nyt myös varaston ja huussin oville, ennestään on ollut vain mökkiin mentäessä. Ne ovat isälläni työn alla.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


9 kommenttia:

 1. Isäsi on todellinen taituri, aivan ihana tuo portti!
  Hyvältä näyttää ja kuulostaa. Eikö ole ihana tunne, kun mökki voi paremmin. Mulla olleet hirsimiehet sanoivat niin hyvin siinä vaiheessa, kun kaikki laho oli purettu ja kengittäminen alkoi: "The healing begins". Se kolahti, niin se juuri on.
  Voi hitsi silti noita rakennusmiesten ajattelemattomuuksia. Juuri eilen ohikulkeva ystävä jutteli, kuinka hänellä oli kerran kuistin korjaaja, ja vaikka kukkapenkki alkoi puolen metrin päästä kuistista, osasi mies varjella kaikkia kasveja - hänellä oli puutarha itselläänkin. Mutta hirmu harvinaisia tällaiset työmiehet ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saan kyllä olla onnellinen, että isä osaa tehdä kaikenlaista. <3
   Kyllä, mökin nosto on jo jonkun aikaa ollut mielessä ja onneksi se hoitui nyt niin helposti, jottei mökki ihan lahoa käsiin. Toki vielä korjatavaa löytyy, mutta ainakin pahin lahoamista aiheuttava syy on nyt estetty.
   Kukkapenkin sijaa olisi kyllä ollut tarjolla yhtä kapea ja pidempi mökkipolkukin, mutta sinne vaan kukkien keskellä oli rulla heitetty. No, onneksi tosiaan ei juurikaan menetyksiä.

   Poista
 2. Aut, suodatinkangasrulla kukkapenkissä. Onneksi vahinkoa ei tapahtunut. Mökki voi varmasti paremmin noston jälkeen kun alapohja tuulettuu eikä kosteus nouse mökkiin. Onkohan maa noussut ajan kanssa vain tehtiinkö mökit aikoinaan suoraan maan päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei tosiaan mitään pahoja vahinkoja kukkapenkissä!
   Mökki on ilmeisesti n. 90-vuotta vanha, epäili alueella pitkään asunut ja toiminut arkkitehti. Kuisti on rakennettu 60-luvulla ja varasto ilmeisesti parikymmentä vuotta sitten.
   Mökin alla on ollut pienet perustukset, toisin kuin jälkeenpäin lisätyn varaston alla. Savimaa vajoaa ja ehkä vadelmamaahan (nykyään kukkamaa) on aikoinaan lisätty multaa/maata, niin että mökki on tullut kiinni maanpintaan. Ehkä, en tiedä, arvailen vain.

   Poista
 3. Noissa projekteissa voi tosiaan taittua kasvi jos toinenkin. Nyt on mökki suojassa. Varmasti rahallisesti arvokas, mutta tarpeellinen homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi hyvin mitättömät vahingot verrattuna projektista saatuun hyötyyn.

   Poista
 4. Nyt kelpaa rouvan tanssahdella monia vuosia eteenpäin uusissa korkkareissa. Hyvä, ettei puutarha kärsinyt suurempia vaurioita. Kengittämisestä seurasi varmasti paljon pientä hommaa ja säätöä. Portti on hieno. Noin taitava isä on oikea aarre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, vielä kun saadaan uusi kolttu, maalipinta ja osin laudoitus päälle, niin sitten kelpaa! Yllättävän paljon kaikkea pientä säätöä. Hauskana yksityiskohtana - mökissä olevan vanhan emännän kaapin ovet eivät enää mökin noston ja suoristuksen myötä pysy kiinni. :)
   Isä on kyllä ihana, kun toteuttaa visioitani taitavasti. <3

   Poista
 5. Kehtaako kysellä korkkariasentajien yhteystietoja? Olisi itselläkin tarvetta moiselle operaatiolle.

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground