POSTILAATIKON PAIKKA JA VUOHENKELLON KAIVUUTA.

27 toukokuuta 2020


Kaiken sorttisten muutosten jälkeen postilaatikon paikka vaihtui hieman. Nyt postilaatikko on portin vieressä aidan myötäisesti. Ihailin uutta sijaintia ja ihmettelin miksei sitä ole aiemmin siirretty. No, koska orapihlaja-aita. Viime kesänä leikkasin sen tapeille tarkoituksena näännyttää se pois.Pionien takana, Murusen edessä näkyy pelkkää multaa. Kaivoin siinä sijainneet jalokallioiset, haltiankukan, heinät ja unikot pois. Otin pikkusipulit talteen. Sitten kaivoin ja nypin vuohenkellon juuria pois. Tuo alue on yksi pahimmista vuohenkellon valtaamista. Kerään rohkeutta kaivaa vanhat pionitkin ylös, sillä vuohenkello on kietoutunut niihinkin.

Siirrän kaikki kasvit muualle, sillä japanilaisnurkkaus ottaa nyt askeleita kohti oikeampaa _japanilaista_ nurkkausta. Hitonmoinen homma, mutta pakko yrittää nitistää vuohenkello. Otin avuksi myös kuunasennon ja kaikki toukokuun kolme kitkemispäivää, kitkin tuota aluetta. Parhaimpina päivinä täyden työpäivän, kahdeksan tuntia.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Voi hitsi, mikä homma. Mahtavaa sisukkuutta! Tsemppiä taistoon ja kiitos Muruselle esittelystä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan epätoivoista suorastaan. Tuntuu, että tänä vuonna vuohenkelloa on ihan joka paikassa. Vien kiitoksesi Muruselle. <3

   Poista
 2. Hyvää suomalaista sisua :) Näytetään yhdessä vuohenkellolle. Minulla on pionit ylöskaivettuna ja ruukuissa jota voin seurata nouseeko niistä vuohenkelloa vaikka pesin kaikki juurakot. Kahdesta on jo noussut, ruukku auki ja pionit pois ja uusi putsaus ja takaisin ruukkuun. Syksyyn saakka saavat pionit olla tällaisessa karanteenissa, muuta keinoa ei ole, vuohenkello oli kasvanut pionin juurakoiden sekaan, läpi ja niiden ympärille. Vuohenkellojen kasvupaikka on nyt mullalla, kääntelen sitä parin päivän välein ja laitan roskikseen kaikki juurenpalat mitä löydän, osa jää aurinkoon kuivumaan mullan päälle. Mietin sitäkin kippaanko kaikki mullat isojen mustien muovien päälle ja annan olla siinä viikon jotta aurinko kuivattaa kaikki juurenpalat. Saattaisi toimia jos multaa on riittävän ohut kerros ja aurinkoa tarpeeksi pitkä pätkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritetään! :) Pesin myös ylöskaivettujen juuret, mutta istutin ne jo uuteen, vuohenkellottomaan, paikkaan. Saas nähdä onko siellä kohta niitäkin, muualla taitaa ollakin. Huoah. Karanteeni olisi varmasti hyväksi. Annan noiden pionien kukkia ja vasta sitten nostan ne ylös. Olen siirtämässä niitä uuteen paikkaan, mutta katsotaan nyt.

   Olen kiikuttanut kaikki vuohenkellon osat biojätepussissa kotitalon biojätteeseen. Tosin juurista varisseet mullat olen laittanut lämpökompostoriin, toivoen että siellä palaisivat lisääntymiskyvyttömiksi. Auringossa paahtaminen on hyvä idea, jospa vain olisi tilaa sellaiselle projektille...

   Hirveä homma ja vaikuttaa, että vuohenkelloa on tänä vuonna ihan joka paikassa. Pelkään, että kompostimullan mukana sitä on kulkeutunut uusille paikoille tai sitten viime kesä/talvi oli sillekin hyväksi.

   Poista
 3. Kunnioitettava urakka. Minulla kasvaa vuohenkelloa kahdessa paikassa, joista kummastakin niitä on ilmeisesti ilman kaivuria mahdoton saada pois pensaiden vuoksi. Leikkaan kukinnot heti pois, kun ensimmäinenkin kello alkaa osoittaa kuihtumisen merkkejä. Kitken ylimääräisiä kasvustoja surutta pois, mutta näännyttämällä vuohenkelloa ei kyllä pois saa. Kesän mittaan pensaat vievät tilaa ja valoa vuohenkellolta, joten olkoon toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna yksikään vuohenkello ei kukkinut palstallani ja silti sitä on _joka paikassa_. Tuntuu, että sen kasvu on ryöpsähtänyt ihan käsistä. Samanlainen kaivuu-puhdistus-opertaatio pitäisi tehdä useammallekin alueelle ja kun sitä miettii iskee toivottumuus.

   Kysyin viime vuonna Leena Luodolta neuvoa vuohenkellon nitistämiseksi ja hän myönsi, että vaikeaa on, mutta tarjosi keinoksi näännyttämistä. Kaikki mahdolliset keinot käyttöön. ei oikein muutakaan voi.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground