PUUTARHAKAUDEN 2023 YHTEENVETO.

31 joulukuuta 2023

Musta kissa hepuloi toukokuisessa puutarhassa.

Vuosi 2023 on lopussa, uusi vuosi ja kasvukausi on alkamassa tuota pikaa. Lumi peittää puutarhaa ja siirtolapuutarhuri ei millään enää malttaisi odottaa lumien sulamista. Kaiken lisäksi edessä on kaksi pisintä kuukautta. Maaliskuussa ehkä voi jo nähdä jotain kevään merkkejä, toivottavasti. Olen jo reilut kuukauden päivät selannut siemensivustoja ja tehnyt pitkää haavelistaa, mitä haluaisin kasvattaa ensi vuonna. Lista on piiiitkä ja palsta pieni, kas siinä pulma. On suuria haaveita, mutta katsotaan mitä on mahdollista toteuttaa ja miten.

Talvikylvöt karkkilaatikoissa.

Aloitin vuoden 2023 kylvöt helmikuussa kokeilemalla talvikylvöjä. Tilasin Kukkatarhureilta siemenien ohessa Soil Blockerin ja testasin laitteen käyttöä. Soil Blockerin käyttö oli helppoa ja hauskaa, mutta en ole varma onko se sopiva kylmäkylvöille. Laatikoissa oli reikiä, mutta silti toinen laatikoista kohtasi tulvan ja se oli niiden kylvöjen menoa. Jäljelle jääneet istutin aivan liian myöhään lavankaulukseen. 

Maalis–huhtikuun vaihteessa aloitin esikasvatukset kotona. Luulin olevani näppärä ja yhdistin sekä maalis- että huhtikuun kylvöt, mutta se oli huono idea. Ensi vuonna pitää malttaa ja kylvää esikasvatettavat vasta reilusti huhtikuun puolella. Ei ole mitään kiirettä. Ja taimet kannattaa koulia ajoissa ja totuttaa varovasti ulkoilmaan eikä vain istuttaa lavaan kertalaakista. Varsinkaan jos on viileä alkukesä. Ainakin pitää huolehtia harso päälle. Monta virhettä, mutta toivottavasti vältän nämä ensi kaudella.

Pallaksenpioni ja tulppaanit.
Vuosi 2023 oli uskomaton tulppaanivuosi. Kahden vaisun ja vähäsipulikukkaisen vuoden jälkeen olin syksyllä 2022 istuttanut runsaasti uusia ihanuuksia ja se kannatti. Myyrät jättivät suurimman osan syömättä, tosin lähes kaikki uudet pikkutulppaanit joku kyllä popsi suihinsa. Tulppaanien kukinta oli upeaa ja se kesti pitkään. Oi että. Postasin kaksi erillistä Tulppaanitykitys- ja Tulppaanitykitys osa 2 -bloggausta ja Instagramin tarinat olivat lähes kuukauden vain tulppaaneja. Tänä vuonna en tehnyt tilausta ulkomaisiin nettikauppoihin, vaan ostin tylsästi Lidlistä ja puutarhamyymälän alesta sipuleita. Vähemmän valikoimaa, mutta piti olla säästeliäs.

Musta kissa lavaviljelysten välissä.

Penkki potagerissa.
Muutin Kesäpesälle kesäkuun alussa ja vietin yhteensä 12 viikkoa mökillä. Kotona kävin kastelemassa kukat, tsekkaamassa postin ja suihkussa. Oli ihanaa, ihan parasta. Heinäkuun alkuun asti tein töitä etänä mökiltä, jonka jälkeen jäin lomalle ja elokuun alussa jäin työttömäksi, kun määräaikainen työsuhteeni päättyi. En olisi mökkiä ostaessani voinut uskoa, että joskus vielä asun koko kesän mökillä ja sieltä käsin pystyn tekemään töitä. Kiitos korona tästä! Ilman koronaa, en ehkä olisi ikinä tullut kokeilleeksi mökissä asumista.

Korsitekirsikka 'Accolade' kukassa.
Koristekirsikka | Prunus 'Accolade'

Siirtolapuutarhan vesiaihe.
Kesän suurin projekti oli vesiaiheen maisemointi ja vesialtaan kohdalta kaivetun maa-aineksen hävittäminen. Hävittämisellä tarkoitan maasta kaivetun saven yhdistämistä hiekkaan ja kompostiin tai pollen parhaaseen ja levittämistä puutarhaan. Altaan maisemointi jäi vielä kesken, pitää löytää sopivia kiviä, jotta muovisen altaan saa piilotettua paremmin ja kasveja mahtuu vesiaihen ympärille lisääkin. Vesiaiheen rakentamisesta kirjoitin oman postauksen.

Kasvihuonekaappi puutarhassa.
Vuosi oli myös tomaattien. Löysin vahingossa oman lempparitomaatin, josta otin jopa siemeniä talteen. 'Ekenäs Pink' oli ihanan makea. Ensimmäinen kasvattamani tomaatti, joka maistui paremmalta kuin kaupan miniluumutomaatit.

Musta kissa istuu astinkivellä.
Miso vietti toki myös koko kesän kanssani mökillä. Alun arastelujen jälkeen pikkukissasta sukeutui puuhakas puutarhapantteri. Iltaisin juoksi kissa ja henkilökunta peräkanaa ympäri puutarhaa, kun Miso ei halunnut tulla sisälle mökkiin ja henkilökunnan mielestä oli aika mennä nukkumaan. Musta kissa ja hämärä puutarha ei ole se kaikkein paras yhdistelmä.

Kärsämö 'Terracotta'.
Kärsämö | Achillea 'Terracotta'

Nainen tyhjentää astianpesukonetta mökin edustalla.

Mökkiluksuksen huipentuma – astianpesukone. Pieni tiskari toimii sähköllä ja kaatovedellä. Sen päällä on aukko, josta lorotottelen kastelukannulla 5 litraa vettä sisään ja pesukone tyhjentää letkua pitkin vedet samaiseen kastelukannuun, pesuvedet sitten tyhjennän kompostiin. Pesutabletteina käytän Ecoverin biohajoavia. Tiskikoneesta on niin suuri ilo ja aikasäästö. Tiskiveden lämmittämiseen menee mökkioloissa niin paljon aikaa ja vaivaa. Toki on edelleen astioita, joita ei voi pesti astianpesukoneessa, kuten emalikulhot, puukapustat ja kristallilasit, joten käsitiskiä on välillä kuitenkin pestävä.

Viiniköynnös 'Zilga'n rypäleitä.
Viinirypäleitä tuli tänäkin vuonna runsaasti. Ensimmäisen kerran ne menivät enimmäkseen hyötykäyttöön, sillä innostin poikaystäväni viinintekoon. Ensimmäinen viinimme valmistui jouluksi ja se on upean punaista ja ihan kohtuullisen hyvänmakuista. 

Rottinkisessa pyöräkorissa punainen pelargoni.
Mökkipyöräksi ostamani mummopyörä jäi tänä kesänä enempi puutarhakoristeeksi, kun käytin Jopoani varsinaiseen pyöräilyyn. Mummopyörä on raskas polkea ja hankala käyttää, mutta kaunis katsella varsinkin kukkaisena. Ensi vuodeksi pitää hankkia kaunis puulaatikko pyörän takatelineelle, jotta sen saa täyteen kukkia.

Vanha lasipullo ja japaninvaahtera.

Vaaleanpunaiia punahattuja.

Sipeariankärsämön koulinta.
Kasvatin siemenestä siperiankärsämöitä ja taimia tuli yli oman tarpeen. Jaoin pikkutaimia sinne ja tänne. Lisäksi ne tuntuivat maistuvan etanoille ja kotiloille. Toivottavasti jäljelle jääneet selviävät talvesta ja istutella niitä ympäri puutarhaa. Sipeariankärsämö on yksi lemppareistani.

Siirtolapuutarhan ruukkupuutarha ja potager.
Toinen kesän isompi projekti oli Risu no enin uudistus. Istutin uusia kasveja ja uusin askelkivipolun. Alue sai myös pienen, viimeistelevän aidan ympärilleen.

Syyshortensia 'Limelight'.
Syyshortensia | Hydrangea paniculata 'Limelight'

Siirtolapuutarhan polku mökille.

Ihan parasta vuodenvaihdetta ja entistä kukkaisempaa ja vihreämpää uutta vuotta!
toivottaa Oravankesäpesän väki
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


10 kommenttia:

 1. Oli kiva lukea puutarhavuoden koosteesi ja katsella sitä kuvien muodossa. Paljon mahtuu monenlaista kivaa, opettavaa ja innostavaa muistettavaksi.
  Tuollaisesta tiskikoneesta en ole kuullutkaan, hyvä keksintö.
  Samoin sinulle oikein hurjan hyvää uutta alkavaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Tuo tiskikone on aivan aarre! Onhan senkin käyttämisessä normaalia enemmän vaivaa, mutta säästää työläältä veden lämmittämiseltä.

   Poista
 2. Puutarhavuoteesi mahtuu monia kokeiluja ja paljon uutta. Nautin aina valtavasti kuvistasi. Kiva, että Misokin seikkailee useissa kuvissa.
  Ihanaa puutarhavuotta 2024 sinulle ja Misolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Miso on vähän haastavampi kuvata kuin Siiri oli. Siiri oli oikea linssilude, Miso ei niinkään viihdy kameran edessä.

   Poista
 3. Ihanat kuvat ja tunnelmat, ja Miso <3
  Ihan mieletön tulppaanimäärä. Toivottavasti nyt syksylläkin istuttamasi saavat kukkia. Minäkin toivon, että antamasi siperiankärsämön taimet selviävät ja kukkivat, ne olisivat niin tosi söpöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanit olivat upeat, harmillisesti ne hienoimmat ja erikoisimmat taantuvat niin nopeasti. Tänä vuonna varmasti on vähän vaisumpaa, mutta toivottavasti on kukintaa ettei kaikkia sipuleita ole syöty.

   Poista
 4. Tunnelmallisia kuvia puutarhastasi jälleen. Hyvää alkavaa vuotta!

  VastaaPoista

Proudly designed by Mlekoshi playground