RINNEAKEBIA - Akebia quinata.

20 kesäkuuta 2020


Rinneakebia | Akebia quinata
Neljä vuotta kestänyt jännitys on ohi - rinneakebiani kukkii. Neljä vuotta sitten ostin nykyisen Rustan entisen Hong Kongin Garden Centeristä rinneakebian taimen. Neljä vuotta sitten kirjoitin, että halvalla sai. Enää en hintaa muista, mutta muistelen että kyseessä oli nipputarjous.Kasvi oli ostohetkellä täysin tuntematon, mutta jo myymälässä googlasin sen ja selvisi, että sillä on jumalaisen kauniit kukat ja se on kotoisin Japanista. Nyt kun vihdoin pääsin todistamaan köynnöksen kukintaa, kolmen kukan voimalla täytyy sanoa, että kukkien pienuus yllätti. Ihme, että edes hoksasin ne puskasta, jossa akebia ja viereinen tuoksukuusama ovat kietoutuneet tiiviisti toisiinsa. Voi toki olla, että ne vuosien saatossa kasvavat. Tai sitten eivät.


Olen iloinen, että tämä japanilainen on viihtynyt puutarhassa jo useamman vuoden ja selviytynyt talvista ilman suojausta. Minusta akebian lehdetkin ovat todella kauniin muotoiset - lehtevät, mutta kuitenkin keveät.Japanissa rinneakebia kasvaa vuorilla ja aiemmin sen köynnöstä on käytetty paljon käsitöissä kuten koreissa. Esimerkiksi yhdessä japanilaisessa lempikaupassani, UGUiSU Storessa, on myynnissä mm. koruja ja pannunalusia, jotka käsityöläinen/taiteilija Moe Watanabe on tehnyt. Huikean hienoja!


Rinneakebialla taitaa olla kisa tuoksukuusaman kanssa, kumpi korkottaa korkeammalle.
Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

 1. Akebia on ihana! Minulla on ollut se jo kymmenisen vuotta, mutta se paleltuu joka talvi lähes maanrajaan. Nytkin siinä on 30 cm korkuiset versot. Kukintaa lienee turha odottaa, mutta lehdetkin ovat söpöt.
  Ihastuin siihen täysillä, kun näin sen Hollannissa kukassa yhtenä huhtikuuna. Tuo viininpunainen kukkaväri on niin mahtava. Kukkatertut olivat hieman kookkaampia, ehkä sinullakin tertut kasvavat kokoa, kun köynnös vanhenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on! Ihme juttu, että siellä etelässä paleltuu muttei täällä. En ole suojannut köynnöstä ikinä mitenkään. Kukan väri on aivan upea, mutta olipa aika pienet ja piilossa. Toivottavasti se kukkii jatkossakin ja vähän isommin. Lehdetkin kyllä ovat niin sievät.

   Poista
  2. Sinä olet etelämpänä, kotisaareni on noin Nurmijärven korkeudella ;-) Yleensä kaikki luulevat minun olevan kovinkin etelässä, ehkä ajattelevat Turun saariston olevan jossain Saarenmaan tienoilla :-D Täällä tuulee kovaa ja lähes aina, etenkin talvisin. Kaupungeissa on lämpimämpi pienilmasto ja tuulensuojaa, ellei ole ihan Kaivopuiston rannassa. Tuuli ja vähälumisuus on paha yhdistelmä. Mutta onneksi omani on sentään hengissä ja voisihan sitä myös suojata talveksi.

   Poista
  3. No joo, mutta eikös siellä ole kuitenkin eri, suotuisampi kasvuvyöhyke? Kaikki ainakin on aina niin kovin aikaisessa? Omassa puutarhassa juuri japanilaisen nurkkaus, jonka lähellä akebiakin on, on se kylmälle arin kohta. Hoksasin sen viime syksynä, ainoastaan siinä kohtaa oli aamulla kuuraa pakkasyön jälkeen. Tietenkin siinä kasvaa juuri ne kaikki arkajalat...

   Poista
  4. No voi ei! Mutta jos se kylmyys sitten auttaisi niitä jotenkin valmistautumaan talveen. Akebialle se ainakin näyttää onneksi sopivan.
   Kyllä tänne tulee kevät aikaisin, kun lunta on vähän, mutta meri on keväisin jäätävä ja tuuli samoin, moni kasveistani kuoleekin maalis-huhtikuussa, kun on siihen saakka selvinnyt yleensä lauhasta talvesta. Vyöhyke on toki pisimmän kasvukauden ja lauhimman talven alue, mutta se on suhteellista. Pitäisi olla tosi tuulensuojainen paikka monelle.

   Poista
  5. Toivottavasti! Eihän näistä oikein ikinä tiedä, mikä selviää ja mikä ei. Tietenkin voisi pelata varman päälle ja suojata. En vaan jaksa talvisin käydä vekslaamassa pakkaspeittojen kanssa, kun lämpötilat ovat vaihdelleet niin nopeasti.

   Poista
 2. Kaunis kasvi. Ihanalta näyttää kiivetessään köynnöstuessasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Akebia on ehdottomasti erittäin hyvä ostos, tykkään siitä kovasti.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground