KESÄKUISIA KUKKIJOITA.

29 kesäkuuta 2020


Idänunikko | Papaver orientale
Katsaus vielä kesäkuisiin kukkijoihin. Monissa blogeissa on ihasteltu idänunikkojen kauneutta, eikä sovi jättää Oravankesäpesänkään kaunottaria huomiotta. Idänunikot ovat alkuperäistä kasvillisuutta, ne ovat sijainneet japanilaistyylisessä nurkkauksessa, vaan eivät sijaitse enää. Olen sittemmin siirtänyt niitä muualle.

Yllä olevassa kuvassa olevat unikot kasvavat syreenimaassa ja ovat sinne ripottelemieni siementen tulos. Siellä kasvaa ihanasti kaikkia värejä sekaisin, paitsi lohenpunainen loistaa poissaolollaan. Hailakan vaaleanpunainen on ehkä suosikkini.

Idänunikko | Papaver orientale
Toisin kuin vielä kesäkuun puolessa väilissä japanilaistyylisessä nurkkauksessa - kaikki lohenpunaisia. Lohenpunaiset olivat ihastuttava väripari vasemmalla siintävän japaninverivaahtera 'Atropurpureumin' kanssa.

Loistokärhö | Clematis 'Omoshiro'
Ihana, ihana kärhö 'Omoshiro'. Nimi on japania ja tarkoittaa mielenkiintoista.

Keijunkukka + pikkusydän | Heuchera + Dicentra



Kurjenmiekka | Iris
Tämä kurjenmiekka on nimetön - sain alun naapurilta tänä keväänä. Ihanaa, että se kukkii jo nyt! Tätä samaa on myös siirtolapuutarhan perennapenkeissä, jotka ovat itse Elisabeth Kochin suunnittelemat. Luultavasti lajike on jotain vanhaa kantaa.

Päivänkakkara | Leucanthemum vulgare

Kaunokainen | Bellis perennis
Iloitsen nurmikolle levittäytyneistä kaunokaisista, vaikka aiheuttavatkin hieman säätöä nurmikonleikkuun yhteydessä.

Tarha-alppikärhö | Clematis alpina 'Albina Plena'
Kaunis tarha-alppikärhö 'Albina Plena', jonka kohtalona on piakkoin tulla leikatuksi alas. Tuosta kuvastakin hieman näkee miten kärhön tukena oleva verkko on kaatumaisillaan. Poistan sen ja sen tilalle tulee valkoinen, puinen tuki.

Nappiniittyleinikki | Ranunculus acris 'Flore Pleno'
En tiedä miksi, mutta haluan jatkuvasti kirjoittaa nappiniittyleinikin nimellä niittynappileinikki. Äh. Sain tämän alun naapurilta muutama vuosi sitten, kun ihailin sitä hänen palstallaan ja kyselin nimeä, jotta voisin ostaa taimen itselleni. Sitten sainkin sen, ihanaa! Nyt muutaman vuoden jälkeen ymmärrän miksi. Nappiniittyleinikki leviää ja siitä riittää kyllä jakotaimia muillekin. Pitäisi ehkä itsekin laittaa pala jakoon.

Kurjenmiekka | Iris
Tämä kurjenmiekka on palstan alkuperäisiä, luultavasti myös jotain vanhaa lajiketta.




Seuraa Oravankesäpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 


8 kommenttia:

  1. Ihania kaunottaria ja oikeita kasviaarteita!
    Täytyisikin tulla joskus kävelemään siirtolapuutarhaan, jos sieltä löytyy itse Elisabeth Kochin suunnittelemia istutusalueita. On ihana mahtavaa, että noita siirtolapuutarhoja on aikoinaan perustettu. Ne ovat myös niin mahtavia kasvipankkeja, joissa vanhat kasvikannat ovat säilyneet vuosikymmeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meidän siirtolapuutarhan yleiset istutusalueet on Elisabeth Kochin suunnitelemat. Häntä saamme kiittää myös kurtturuusuistutuksista Ruusutiellä. :) No, silloin ei varmasti ole tiedetty sen haitallisuudesta. Luin tänään Meillä kotona -sivuston jutun Kupittaan siirtolapuutarhasta, siellä on tutkittu puutarhan kasveja ja löydetty vaikka mitä aarteita! Samoja kestäviä kantoja on vähän joka palstalla, kun niitä on myyty taimitoreilla, vaihdettu ja jaettu naapureille ennen ja nyt.

      Poista
  2. Kivat kesäkuun kukkijat, iirikset erityisesti. Nuo vanhat kannat ovat myös kestäviä ja siksi hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vaikka istutankin koko ajan uutta, haluan myös vaalia noita vanhoja, sitkeitä kantoja, jotka ovat kukoistaneet siirtolapuutarhassa vuosikymmeniä.

      Poista
  3. Kyllä on kauniita kukkijoita ihanasti kuvattuna. Minäkin istutin itselleni oman Omoshiron ja olen ollut ihastunut sen kukintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Omoshiro on upea, tänä vuonna sen kukinta on viime vuotta vähän vaisumpi, mutta kukas sitä nyt joka vuosi jaksaisi kukoistaa täysillä. :)

      Poista
  4. Ihania värejä! Ihastelen unikoitasi, siinä on varmaan idänunikkoa ja yksivuotisia sekaisin? Joka tapauksessa aivan ihana unikkolämpäre. Mahtava juttu, että perinnekasveja ylläpidetään jakamalla. Ja nappiniittyleinikkiä (joka on kai nykyään vain nappileinikki, kun se ei oikeastaan ole ihan niittyleinikki, tai on sen alalaji :-D Sori kasvitieteellinen paasaus). Mutta oi, olen kade - ei se minulla ikinä mitään levinnyt, ja tänä vuonna onneksi löysin uuden pari vuotta sitten (varmaan kuivuuteen) menehtyneen tilalle. Miksi niin moni kasvi kaipaa säännöllistä kastelua :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En ainakaan muista istuttaneeni mitään yksivuotista tänä vuonna, viime vuonna saatoin ripotella maustepurkista siemeniä vähän sinne ja tänne. Silloin ei kyllä näkynyt yhtään unikkoa missään. :)

      Parempi vaan, että on lyhennetty nappileinikiksi. Sen napin muistan, mutta se niitty on ollut liian vaikea sijoittaa oikein. Pitää korjata tekstit kuviin. Kiitos tiedosta! Palsta, jolta alun sain on ihan täynnä sitä, joten pitää olla vähän varuillaan. Se vähän jo ottaa tilaa viereiseltä morsiusleinikiltä, joka selvästi on hillitympi.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground